Special

Vooruitblik 2014: Square Enix heeft genoeg in huis

Innovatieve ideeën, bizarre ontwerpen, enorme monsters, piekhaar en grote borsten. Dat zijn Japanse game-ontwikkelaars ten voeten uit en ik houd daar wel van. Square Enix is zo’n groot Japans bedrijf met een aantal diverse franchises in hun beheer. Gaan zij ons in 2014 wegblazen?

Geen zorgeloos 2013

Vorig jaar was een gemengd jaar voor de grote uitgever. Hun MMO Final Fantasy XIV: A Realm Reborn kent ondertussen meer dan 1,5 miljoen betalende gebruikers. Ook Tomb Raider deed het niet slecht, de reboot wist meer dan 3 miljoen keer over de toonbank te gaan.
Hoewel 2013 niet alleen maar slecht nieuws bracht, moest men een verlies over fiscaal 2013 melden. Square Enix zou zich meer gaan richten op de tablet, PC en mobiele markt om de neerwaartse trend te stoppen. De tegenvallende cijfers waren voornamelijk te wijten aan tegenvallende verkopen in Amerika en Europa. De kantoren in Los Angeles en Europa moesten het hierdoor voortaan stellen met minder personeel. Na de bekendmaking van de jaarcijfers, heeft president Yoichi Wada ook zijn functie neergelegd.

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix screenshot 1

Oppoetsen en verkopen

HD-remakes, je haat ze of je houdt van ze. ‘Squeenix’ is er in ieder geval een voorstander van. Na Kingdom Hearts 1.5 HD Remix, die een drietal games uit de franchise in een HD-jasje stopte, was het een kwestie van tijd tot men dat ook met de andere Kingdom Hearts-games zou doen. Kingdom Hearts 2.5 HD Remix is dus een feit. Ook dat wordt een collectie van drie games: Kingdom Hearts II: Final Mix, Kingdom Hearts: Birth by Sleep Final Mix en Kingdom Hearts Re:coded. Ik kan de koddigheid van de Disney-figuren in de game altijd wel waarderen, net als de gevarieerde gameplay die Zora en zijn maatjes Donald en Goofy bieden.

Ook de geliefde Final Fantasy-reeks, waarvan ik de nummering al enige tijd niet meer volg, wordt naar glorieus HD opgepoetst. Ditmaal is het de beurt aan Final Fantasy X en X-2 om ge-remasterd te worden uitgebracht. Als we de video’s tot dusver zien, stemt ons dat positief over de grafische kwaliteit. Of dat genoeg is om een nieuwe generatie gamers de fantasygames te doen spelen, zal de tijd ons leren.

Eind deze maand verschijnt Tomb Raider: Definitive Edition, waarmee de naar onze mening geslaagde reboot van de serie ook naar de PlayStation 4 en Xbox One wordt gebracht. De game verkocht op PC, PS3 en Xbox 360 al zo’n 4 miljoen exemplaren. Wij kunnen niet wachten om terug te keren naar Yamatai met een geheel nieuwe Lara Croft om de geheimen van het eiland opnieuw te ontdekken!

Gewilde vervolgen

Om aan te sluiten op de HD-remakes, die ongetwijfeld bedoeld zijn om jongere generatie gamers enthousiast te maken over de franchise, staat Kingdom Hearts 3 om de hoek te kijken. We weten eigenlijk nog niet veel van de game, maar verwachten dat de game eind 2014 nog wel zal halen. De laatste trailer die we zagen stemde ons positief over de game die exclusief naar de PS4 komt.

Voor het begin van 2014 heeft Square Enix drie titels voor ons in petto, maar een releasedatum voor Final Fantasy XV heeft men ook nog niet gegeven. Wij denken dat de game, die voorheen als Final Fantasy XIII: Versus door het leven ging, ook wel in het laatste kwartaal van 2014 in de schappen zal liggen.
In plaats van tactische turn-based combat (wat vroeger de standaard was in FF-games en waar steeds verder van wordt afgestapt), zouden we in real-time onze vijanden in stukken gaan hakken. De verticale gameplay heeft in ieder geval onze interesse al gewekt! Deze ‘fantasie is gebaseerd op de realiteit‘ staat gepland voor PlayStation 4 en Xbox One.

[jwplayer config=”gn” file=”http://www.youtube.com/watch?v=LBilT83Uq4A&list=TLT3JQeqA-WGY8Vah3eL9ExlgdZDSCSJ8h”]

En om nog even bij de franchise te blijven, in februari kunnen we het verhaal van heldin Lightning gaan afsluiten in het laatste deel van de Final Fantasy XIII-trilogie. Lightning komt nog eenmaal terug om de wereld te redden binnen 13 dagen. Geen dagen zoals in de echte wereld, want volgens gameplay director Yuji Abe zouden we zeker een uurtje of 50 zoet moeten zijn met de game.
Dat we veel speeluren krijgen voor ons geld zijn we ondertussen wel gewend van de franchise, maar blijft het ook afwisselend genoeg? Daar hebben we nog onze twijfels over, maar vanaf 14 februari moeten we daar achter zien te komen op de PS3, Xbox 360 of PC.

Het vierde deel van Thief zit er ook binnenkort aan te komen, beter gezegd: de reboot van de serie. Veel jongere gamers kennen de franchise niet, maar zijn nu wel geïnteresseerd in de sneaky avonturen van hoofdpersoon Garret. Ook de redactie is positief gestemd over de aankomende stealthgame, aangezien deze niet te makkelijk lijkt te worden en de duistere setting van de game is natuurlijk perfect voor een stil avontuur.
Volgens Daniel Windfield van Eidos Montreal, zal de ontwikkelaar niet overal maar verstopplaatsen aanbieden aan de speler. Je zult dus goed moeten nadenken, routes van wachters moeten besturen en keuzes moeten maken, soms met drastische gevolgen. Thief staat gepland voor 28 februari 2014 op de PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en PC.

En toch iets nieuws

Met Murdered: Soul Suspect slaat Squeenix een andere richting uit dan we van hen gewend zijn. We mogen namelijk op de PS3 en Xbox 360 de grootste moordzaak ooit oplossen, namelijk die van jezelf! Als geest van detective Ronan O’Connor moet je op zoek naar jouw moordenaar, maar het probleem is dat je geen herinneringen hebt van de gebeurtenissen die tot jouw dood hebben geleid.

Murdered Soul Suspect

Het heeft wel voordelen dat je geen stoffelijk lichaam meer hebt, als geest kun je namelijk in andere mensen kunnen ‘kruipen’. Zo kun je gedachten aflezen om aan nieuwe aanwijzingen te komen en verder te puzzelen. Één van de interessante features is, dat je bij bepaalde bewijsstukken zult moeten inschatten wat er nou precies gebeurd is. Zo moet je bij je eigen lichaam inschatten of er eerst geschoten is, of dat je eerst van het dak gegooid bent. Als je dat goed weet in te schatten, krijg je een kleine flashback om je verder te helpen.

Dat klinkt allemaal razend interessant en zou voor verrassende gameplay kunnen gaan zorgen. Voor meer informatie, kun je ook onze preview nog eens lezen. Joey heeft Murdered: Soul Suspect op de E3 van vorig jaar uitgebreid kunnen checken.

Verrassingen op de E3?

Vorige week was er al het een en ander te doen over de Hitman-franchise. Square Enix Montreal werkt niet meer aan een next-gen versie van de stealthgame, maar gelukkig kunnen we nog wel rekenen op IO Interactive, de studio die Hitman: Absolution afleverde. Meer details over hun nieuwe Hitman-game verwachten we op de E3, al zal deze naar alle waarschijnlijk niet in 2014 verschijnen. De studios’s draaien immers al op volle toeren om de reeds aangekondigde titels dit jaar af te krijgen.

De Japanse grootmacht heeft dus genoeg in huis om vriend en vijand te kunnen verrassen en houdt vast aan hun bekende franchises. Met Murdered: Soul Suspect doen ze iets nieuws, maar met de andere merken probeert men ook te innoveren en door te ontwikkelen om het interessant te houden. Wij verwachten dat het de uitgever goed zal gaan dit jaar en als ze hun kaarten goed spelen (door bijvoorbeeld op de E3 een next-gen Deus Ex-game te tonen), kunnen ze iedereen wegblazen!

GamesGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.