Game of the Year

De 10 Game of the Year volgens Boyd

2018, wat een prachtig jaar in de gamewereld! Niet alleen kwamen er verschillende franchises met een prachtige aanvulling op hun reeks, maar ook werden er verscheidene indiespellen uitgebracht die de lat weer omhoog legden voor de rest. Hieronder staan mijn favoriete spellen van 2018!

10. Frostpunk

Helaas hebben niet genoeg mensen gehoord van dit spel. Frostpunk is een verhaal gedreven Sim, waarbij het doel is om de ijskoude omgeving te overleven. Jij bent de leider van de laatste stad op aarde en het is aan jou om jouw volk de nieuwe IJstijd te laten overleven. De grote reactor in het midden geeft warmte en energie af, maar hoe groter jouw volk wordt, hoe verder de afstand wordt…met alle gevolgen van dien. Het is een spel waarin jij lastige keuzes moet maken: wie hebben het meeste recht om te overleven? Worden de zieken en gewonden geholpen, of aan hun lot overgelaten? Regeren we met de ijzeren vuist, of is een strikte religie juist het antwoord? Het spel heeft een unieke sfeer, uitdagende gameplay en een sterk verhaal. Als je een redelijke PC of laptop thuis hebt, raad ik je ten zeerste aan om Frostpunk uit te proberen.

9. Dragonball FighterZ

Houdt je van vechtspellen en van Dragonball Z? Dan is Dragonball FighterZ een must-have voor jou. De graphics zijn flitsend en kleurrijk, de muziek is retegaaf en het belangrijkste; de gameplay is smooth en vooral leuk. Het verhaal is voor de fans een bron aan referenties en hilarische dialogen. Hoewel het spel simpel is om te spelen, is het enorm lastig om het goed onder de knie te krijgen.

8. A Way Out

Tegenwoordig zijn goede co-op spellen erg schaars. Gelukkig hebben we nu A Way Out, een spel waarin je samen met een andere speler moet ontsnappen uit de gevangenis. Hoewel het een voornamelijk lineaire ervaring is met veel QTE’s, is het spel een geweldige ervaring. Je kan het ook lokaal coöperatief spelen (sterker nog, je moét het samen spelen met een ander), wat voor de nostalgische mensen onder ons altijd een leuke toevoeging is. Samen met je maat op de bank een spel spelen is voor velen een grote wens die tegenwoordig helaas niet meer zo vaak terugkomt. De personages zijn leuk, het verhaal is boeiend en de gameplay is vermakelijk genoeg om je een aantal uren te entertainen.

7. Far Cry 5

Het is de alom bekende Far Cry-formule sinds het derde deel, maar het wordt weer zó goed toegepast. Je komt in een hellhole terecht met bewapende hillbillies die een sekteleider volgen. Het is aan jou om de kopstukken uit te schakelen en daarna levend te ontsnappen. Het knalt lekker weg en ziet er goed uit. Ubisoft lijkt weer op het goede pad te zitten….

6. Moss

Heb je een PSVR? Dan moet je Moss gelijk halen. Het is een fantastisch platformspel wat gaat over het muisje genaamd Quill, dat op zoek gaat naar haar vader in het bos. Ondertussen moet ze vijanden verslaan, van platform naar platform springen en vijanden verslaan. Jij kijkt in jouw VR-bril neer op het veld als een soort diorama, wat het spel verrassend genoeg vele malen interessanter maakt. Quill voelt als een echt personage hierdoor die ook naar jou kan kijken. De rest van de wereld staat ook in verhouding; in het begin heb je een hert dat nieuwsgierig is en naar je kijkt. Het dier lijkt reusachtig te zien, maar alleen omdat Quill zo klein is. Het komt erop neer dat Moss een leuk en kleurrijk avontuur is waar ik graag meer van zou willen zien!

5. Subnautica

Nooit is een onderwaterwereld zo boeiend, prachtig en eng geweest. Je bent op een andere planeet gecrasht die voornamelijk bestaat uit Oceanen en het is aan jou om hierin te overleven en te ontsnappen. Door materialen te verzamelen onder water kan je weer nieuwe spullen maken om weer verder te komen. Uiteindelijk kan je ook basissen maken, die je moet voorzien van zuurstof en elektriciteit. Uiteraard moet je ook eten en drinken verzamelen om de dag door te komen. Subnautica werkt omdat de sfeer perfect is neergezet. Hoe dieper je gaat, hoe donkerder, grimmiger en gevaarlijker het wordt. Er zijn ook verschillende sectoren met ieder z’n eigen kleuren, flora, fauna en materialen. Ten slotte loopt er ook nog een boeiend verhaal door, waardoor je altijd iets hebt om verder naar uit te kijken. Een echte aanrader!

4. Marvel’s Spider-Man

Het beste Spider-Man spel wat er bestaat; misschien wel het beste superheldenspel wat er is. Het spel ziet er prachtig uit, het verhaal is meeslepend en vol met bekende gezichten en het rondslingeren als Spider-Man zelf is on-ge-loof-e-lijk vet. De wereld is vol leven en vol collectibles, waardoor jij je nooit verveeld. Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad met onze virtuele webslinger! Het is één van mijn favoriete spellen van 2018, maar toch zijn er nog drie andere games die hoger scoren….

3. Super Smash Brothers Ultimate

Alle Nintendo personages bij elkaar en vechten maar! Sinds de Nintendo 64 is de Super Smash Brothers-serie een geweldige game die je met vrienden (en vijanden) kan spelen. Het in elkaar trappen van de meest schattige en onschuldige personages heeft toch iets bevredigend in zich! Super Smash Brothers Ultimate is in alle vormen en maten ultiem; van het uitgebreide roster tot de strakke en puntgave gameplay. Dit is mijn favoriete Switch-game!

2. Shadow of the Colossus remaster

Een remaster in een GOTY-lijst? Jazeker, dit spel verdiend het dubbel en dwars. Het spel is zó magisch en zó indrukwekkend, dat ik er weer enthousiast over wordt wanneer ik er over begin. Al sinds de PS2 is dit spel een kunstwerk in de gamewereld. De remake maakt het spel nog indrukwekkender en kan weer een nieuwe indruk achterlaten op de nieuwe generatie. Een meesterwerk.

1. Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 is mijn droomspel. Oogstrelende graphics, prachtige muziek, een levende en realistische wereld zoals je die nooit gezien hebt, de mogelijkheid om rustig te genieten van alles om je heen, het emotionele en intrigerende verhaal en alle heerlijke elementen bij elkaar maakt dit tot een absolute winner van dit jaar. De problemen die ik met dit spel heb zijn miniem en verwaarloosbaar. Rockstar krijgt van mij alle lof dat ze deze prestatie hebben neergezet. Red Dead Redemption 2 legt de lat voor alle open wereld-spellen hoger dan ooit tevoren en het is maar de vraag welke studio in de buurt hiervan kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.