Flashback-Nation

Flashback-Nation: Grand Theft Auto: San Andreas

Vandaag blikken we terug op de meest populaire game uit de Grand Theft Auto-reeks en misschien wel de populairste game van de Playstation 2, Grand Theft Auto: San Andreas.

De game zag voor het eerst het licht op 26 oktober 2004. Het spel leek in veel opzichten op zijn voorgangers (GTA III en GTA Vice City) maar was veel uitgebreider. Zo had je in plaats van een stad een complete staat met maar liefst 3 steden en een enorme omgeving daar tussenin. Ook waren er weer meer personages en een langere verhaallijn. Verder was dit de eerste Grand Theft Auto waar gebruik werd gemaakt van een gekleurd personage. GTA: San Andreas was de grootste uitgewerkte game op dat moment. De game is gemaakt door Rockstar North en uitgegeven door Take-Two Interactive.

San Andreas FBN

Het verhaal

Het verhaal van Grand Theft Auto: San Andreas neemt ons mee naar de staat San Andreas in het jaar 1992 waar C.J. (Carl Johnson) terugkeert naar zijn geboortestad Los Santos om de begrafenis van zijn moeder bij te wonen nadat zij is neergeschoten bij een drive-by shooting. Direct na aankomst onderweg naar je moeders huis beginnen de problemen al. Je wordt opgepakt door twee agenten, Tenpenny en Pulaski, die je na een kort ritje je al rijdend de auto uitgooien in een wijk van een rivaliserende bende, de Ballas.

Vanaf dat punt moet je proberen veilig naar je moeders oude huis in Grove Street proberen te komen. Eenmaal daar aangekomen blijkt je oude gang, de Grove Street Family, behoorlijk te zijn uitgedund en hun territorium zijn ze grotendeels kwijtgeraakt. Als er bij je moeders begrafenis ook nog eens een drive-by wordt gedaan door een bende besluit C.J. om te blijven. Maar eerst zal hij na vijf jaar weg te zijn geweest zijn respect moeten terugwinnen. Als na enige tijd je broer wordt gearresteerd zal dat leiden tot een reis door heel San Andreas om zijn broer te redden. Tijdens deze rijs zal je in contact komen met Triads, hippies en corrupte agenten.

Gameplay

De verhaallijn doe je zoals altijd door missie uit te voeren voor opdrachtgevers die je in het spel ontmoet. Als de speler geen zin heeft om missies te doen kan hij gaan en staan waar hij wil en dat is maar goed ook, want er is genoeg te zien en te doen in San Andreas. Zo kan je nog steeds straatracer, ambulancebroeder, politieagent, brandweerman of taxichauffeur spelen. Ook kan je de bekende collectables vezamelen zoals hidden packages en vele andere verzamelobjecten.

Als de speler daar allemaal geen zin in heeft kan je de wereld verkennen en dat is niet iets dat je even in een half uurtje doet. Bezichtig de hoods in Los Santos, de stad die gebaseerd is op Los Angeles, of check de Grand Bridge in San Fierro: een lookalike van de Golden Gate Bridge in San Francisco. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je weg uit de drukke steden dan heb je de kans om lekker door het platteland of de woestijn te rijden.

Grand Theft Auto: San Andreas was ook de eerste Grand Theft Auto waar RPG-elementen inzaten. Je kon namelijk je personage aanpassen door andere kleding te kopen, naar de kapper te gaan, een tattoo te laten zettten en naar de sportschool te gaan voor dat geweldige sixpack of juist vet te vreten en dik te worden omdat het je niets kan schelen.

san andreas LV FBN

Pers

Ook bij dit deel van Grand Theft Auto werden hoge scores uitgedeeld waarbij het gemiddelde neerkwam op een 9,5. Lager dan een 8 kreeg de game eigenlijk niet, behalve van de New York Times die vond dat het ondanks de vele dingen die je kon doen toch te weinig doelen meekreeg als je op pad ging. Zij beloonden de game daarom ook met een magere 6.

Ook bij het maken van dit deel van Grand Theft Auto, was de politiek weer druk in discussie of dit soort games wel op de markt kon komen. Echter de grootste schok voor de game kwam pas maanden later toen de Nederlander Patrick Wildenborg de Hot Coffee-modus ontdekte. Een seks-minigame die uit het spel was gelaten maar nog wel op de disk stond. De commotie was zo hoog omdat het spel was gekwalificeerd op een ‘Mature’-rating en de preutse Amerikanen alles met seks een ‘Adult Only’-rating geven. Het spel was dus volgens hen verkeerd gekwalificeerd.

Eigen conclusie

Dit spel heb ik letterlijk grijs gespeeld. Sterker nog, ik heb het zoveel gespeeld dat mijn Playstation 2 ermee ophield. Nog nooit had ik een game gezien die zo groot was en waar zoveel te doen viel. Ook de verhaallijn nam je mee op weg langs de meest aparte personages. Het is ook niet voor niets dat de meeste GTA-fans dit de beste game uit de serie vinden. Zelfs nu, tien jaar naar het uitkomen van het spel, speel ik het nog steeds met enige regelmaat.

Het mag duidelijk zijn dat ik al honderden uren in dit spel heb zitten en dat nog steeds oplopend is en zelfs na de verhaallijn voor de vijfde keer uit te spelen het me nog steeds niet verveelt. Het spel is tegenwoordig ook te downloaden als Playstation 2 classic game op de Playstation 3.

San Andreas GS FBN

GamesGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.