Column

Column: Wat gaat 2014 ons brengen?

We hebben het jaar 2013 alweer achter ons neergelegd en we zijn bezig met een nieuw jaar. In 2013 hebben we natuurlijk af moeten wachten naar de komst van de next-gen consoles en dat gaat in 2014 nog wel even door, doordat de Xbox One pas dit jaar officieel in Nederland gaat verschijnen en we de Steambox zullen verwelkomen. Maar gaat 2014 nog veel meer goeds brengen voor ons gamers?

Watch_Dogs

Het komt zoals het komt

Elk jaar wordt traditiegetrouw rustig geopend met enkele games. Zo kunnen we deze maand met twee nieuwe games, een HD-remake en de ‘definitieve versie’ aan de slag. Zo zal Mario Party: Island Tour voor de 3DS verschijnen, zal Aveline uit Assassin’s Creed: Liberation voor het eerst op het grote scherm haar trucjes laten zien en komt Dragon Ball Z: Battle for Z voor de vorige generatie consoles. Tot slot zal deze maand ook nog de ‘devinitive edition’ van Tomb Raider gaan verschijnen voor de PlayStation 4 en de Xbox One. Alhoewel de laatste nog niet in de Nederlandse winkels ligt, zal deze game wel via import naar ons landje te halen zijn.

De maanden daaropvolgend worden al een beetje volgebouwd met grote knallers als Watch_Dogs, Driveclub, the Crew, South Park and the Stick of Truth, Darks Souls II, de mogelijke komst van de Xbox One en al haar launchtitels, Titanfall, Plants vs Zombies: Garden Warfare, de nieuwe UFC-titel van EA en waarschijnlijk ben ik nog een aantal titels vergeten.

Gezellig druk

Kortom zal het voorjaar en de lente weer gezellig druk gaan worden. Vorig jaar leek hij misschien wel een stuk voller, maar het lijkt dit jaar niet minder te worden. Er wordt overigens al volop internet geschreven dat de games van 2013 een stuk minder waren dan die van het jaar daarvoor. Vaak worden hiervoor de cijfers van Metacritic voor gebruikt.

Als ik heel eerlijk ben, vind ik niet dat we in het begin van 2013 al te veel te klagen hadden, aangezien er behoorlijk wat toptitels in een erg korte tijd verscheen. Sommige daarvan vielen misschien wel gewoon buiten de boot, omdat ze in een korte tijd moesten laten zien wat hen nou onderscheidde van de rest. Daarnaast waren er ook een aantal titels die eigenlijk moesten verschijnen, doordat de komst van de nieuwe consoles flink roet in het eten zouden kunnen zorgen. Echter zou de grote concurrentie hen juist parten gaan spelen.
Denk hierbij aan titels als Army of Two: Devil’s Cartel, Dead Space 3 (waarbij ook sprake was van genrevervaging), DmC: Devil May Cry (die door de fans niet werd geaccepteerd, maar wel door de critici) en zelfs Crysis 3 die alleen niet zo goed wisten te scoren als diens voorganger. We zouden nog wel even door kunnen gaan, maar dan wordt het verhaal veel te langdradig.

Opvallend dat de vraag naar nieuwe IP of vernieuwde manieren om je IP te presenteren wel met open armen ontvangen. Zo wist een BioShock Infinite ruim 3,7 miljoen keer over de toonbank te vliegen, kwam the Last of Us ook erg goed over bij zowel de fans en critici en ook de vernieuwde Lara Croft wist ons weer te overtuigen van de kracht van de Tomb Raider-franchise.

Focus verschuift

Ook hebben de komst van de nieuwe platformen voor een kleine dip in de cijfers van de games gezorgd. Niet alleen omdat de meeste uitgevers hun games voor zowel de vorige als huidige generatie consoles uitbrachten, maar ook omdat de ontwikkelaars nog moesten wennen aan de nieuwe systemen. We zullen dan ook in het komende jaar meer games gaan vinden waarbij de focus alleen op de next-gen platformen zal liggen. Denk hierbij aan games als the Witcher 3, the Crew, the Division, inFamous: Second Son, Halo (5?), Titanfall en noem de andere exclusieve titels maar op. Ongetwijfeld dat deze titels het grote verschil tussen de vorige en de huidige generatie consoles gaan laten zien.

Naast een flink aantal games voor de PlayStation 4 en Xbox One zullen er dus ook een behoorlijk aantal games voor de vorige generatie gaan verschijnen, maar ook de Wii U zal moeten knallen om nog een beetje succes te kunnen boeken.
Zo zet men dit jaar hoog in met Super Smash Bros., die ik ongetwijfeld helemaal grijs ga spelen, maar ook heeft men nog wat games in ontwikkeling. Misschien dat games als Bayonetta 2, X (van Monolith), Donkey Kong Country: Tropical Freeze en de nog vele andere games van Nintendo voor een ommekeer gaan zorgen.
Om nog maar te zwijgen over de nieuwe Zelda die men in ontwikkeling voor de Wii U heeft. Vele ogen zullen dan ook tijdens de E3 gericht zijn op Nintendo’s antwoord tegen de huidige generatie consoles.

BioShock Vita

Vita moet knallen

Tot slot wil ik ook nog de handhelds even voorbij laten komen. Vooral Sony’s Vita zal in dit jaar moeten bewijzen dat deze onafscheidelijk van de PlayStation 4 is. Kan Sony met de beloofde bundel er wel in te slagen om de handheld aan de man te brengen en welke games gaat men nog meer voor de handheld aankondigen (inFamous, God of War of toch een nieuwe LittleBigPlanet?). Hoe zit het overigens met games als BioShock en Borderlands 2 die voor de handheld werden aangekondigd?

Nintendo doet het met de 3DS daarentegen een stuk beter. Sinds de console een drastische prijsverlaging heeft ondergaan, komen er steeds meer games voor de console, zelfs van de third-party ontwikkelaars. Vorig jaar verscheen dan ook de topper the Legend of Zelda: A Link Between Worlds, die door velen als hun beste Zelda ooit wordt beschouwd. Wellicht dat men dit jaar wel met de veelbesproken remake van Majora’s Mask gaat komen of gaat men een andere klassieker uit de serie opnieuw leven in blazen.

Laat maar komen

Het jaar 2014 is officieel begonnen en we zijn er klaar voor. Hopelijk gaan de huidige generatie consoles laten zien wat hen zo onderscheidend maakt van de vorige en laat Nintendo zien dat men nog lang niet klaar is in deze industrie en om nog maar te zwijgen met wat Valve ons dit jaar gaat proberen te overtuigen.
We zullen dan in de loop van de komende weken onze meningen, feitjes en geruchten per uitgever op papier zetten en deze natuurlijk met jullie delen. Voor nu wens ik jullie in ieder geval alvast een gametastisch 2014!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.