Column

Column-Nation: Reggie Fils-Aime

Op 22 februari bereikte ons het vervelende nieuws dat Reggie Fils-Aime Nintendo gaat verlaten. De president van Amerika heeft 12 jaar aan het roer gestaan en was de charismatische man die vaak de aankondigingen deed. Tijd om even stil te staan bij zijn tijd bij Nintendo.

Reggie is in 2004 bij Nintendo gekomen als ‘Executive Vice President’ van sales en marketing. Verantwoordelijk voor alles wat met marketing te maken heeft voor Nintendo in het Noord-Amerikaanse continent. Deze functie heeft hij twee uitgeoefend, voor hij op 25 mei 2006 president en COO (chief Operating Officer) werd.

Het begin

Voordat Reggie bij Nintendo de presentaties op beurzen en aankondigingen deed, was het maar een saaie boel bij Nintendo. De presentaties werden gegeven door George Harrisson, maar deze presentaties waren vrij zakelijk en strak. Het jaar daarop, 2004, kwam Reggie het podium op met zijn mooie introductie: “My name is Reggie, I’m about kickin’ ass, I’m about takin’ names and we’re about making games.” Reggie veranderde het beeld wat men van Nintendo had, een strakke Japanse game-ontwikkelaar. Niet kort hierna kreeg hij de titel ‘Regginator’, vanwege z’n recht toe recht aan houding.

Reggie heeft het beeld van Nintendo in de westerse wereld volledig over de kop gehaald en vele fans noemen dit ook wel de ‘Reggielution’ (naar revolutie). Omdat Reggie nog steeds een echte marketeer en salesman is, heeft hij de manier waarop winkeliers de producten van Nintendo krijgt op de schop genomen. In plaats van te voldoen aan de voorraad eisen van de verkoper heeft Reggie aangegeven dat ze alleen nog Nintendo producten mogen verkopen als ze deze in grote hoeveelheden inkopen. Dit heeft enorm geholpen voor de enorme populariteit van de Nintendo DS.

In de daarop volgende jaren hebben we telkens weer kunnen genieten van Reggie. Een bekende uitspraak, en wie heeft deze nou nog nooit gehoord, is ‘My body is ready’, vlak voor hij het Wii Balance Board uitprobeert tijdens de presentatie hiervan.

Meme

Ik was zelf te jong om dit toen mee te krijgen, maar nadat ik het later opnieuw tegen kwam heb ik wel eventjes hardop gelachen. Reggie heeft aan het roer gestaan tijdens de lancering van de Wii en mede mogelijk gemaakt dat deze zo’n onwijs succes is geworden. Deze uitspraak is een heuse meme geworden, welke hij nog veel vaker heeft gebruikt. Bij andere presentaties, bij Jimmy Fallon en bij zijn afscheid voor een laatste keer. Ik raad aan om hier eens te kijken. Er staan belachelijke ‘my body is ready’ videos tussen. Nog steeds ga ik hier onwijs stuk op.

Reggie heeft naast veel voor Nintendo ook veel gedaan voor andere instanties. Zo is hij, vooralsnog, lid van de adviesraad voor communicatie voor de universiteit waar hij zelf ooit afstudeerde, Cornell. Hij heeft veel lezingen gegeven over de strategie die Nintendo gebruikt voor zijn geweldige marketing en hij is meerdere malen te zien geweest in webshows.

Wij van Gamingnation zijn ook Nintendo fan in hart en nieren (een aantal in ieder geval) en balen van zijn vertrek. Maar een opvolger met de naam Bowser kan eigenlijk alleen maar voor een hoop moois zorgen. We bedanken Reggie voor al zijn legendarische verschijningen, uitspraken en zijn onwijs grote liefde voor Nintendo. Geniet van je verdiende pensioen, Reggienator!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.