Column

Column-Nation: Pokémon: nog net zo goed of inmiddels uitgemolken

Pokémon

Als zesjarige ging ik met m’n vader naar de gamewinkel. Ik had al een gezamenlijke gameboy met mijn broer, maar nadat ik hard had gespaard, ging ik mijn eerste eigen spel halen: Pokémon Geel. Bijna 20 jaar later, is er weinig veranderd. Alleen mag ik nu zelf naar de winkel.

Afgelopen week hebben we mogen genieten van een Pokémon Direct, waarbij we een hoop informatie hebben gekregen over de nieuwste delen in de serie: Sword & Shield. Als fan van het eerste uur en speler vanaf het begin ga ik ‘m hoogstwaarschijnlijk wel halen maar dit doet me wel denken: is het niet eens genoeg geweest.

Volgend jaar vieren we de 25e verjaardag sinds de uitgave van de eerste game. We begonnen met 151 monstertjes waar een hoop jongeren in de jaren 90 fan van werden. Waaronder ik. Er kwam in 1997 een geanimeerde serie uit die nog steeds loopt. Deze is dus wel succesvol te noemen.

Sword & Shield zijn de 32e en 33e games in de reeks, de spin-offs niet meegerekend. We beginnen straks aan de 8e generatie monsters. De teller staat momenteel op 809 en gezien de hoeveelheid er bij elke generatie bij komt is een goeie schatting dat we boven de 900 komen. Dit zijn er ongelofelijk veel en het wordt lastig om bij te houden. Er zitten in de laatste games, Sun & Moon, zelfs een aantal Pokémon bij die eruit zien alsof de designers er tien in en 10 minuten moesten opleveren.

Ook zijn bijna de helft van de generaties inmiddels opnieuw uitgebracht in een hedendaags jasje. Ik geniet van alle nostalgie, maar dit is natuurlijk gewoon weer geld verdienen met hetzelfde spel. Niet vreemd dat ze het doen in de tijd van remasters en remakes, maar het zet me wel aan het denken. Is het niet eens tijd om er mee te kappen?

Wat nou, als Nintendo nou eens zou investeren in één laatste Pokémon game voor de Switch. Een game met alle generaties, iets wat de fans toch al graag zouden zien. Gooi er een mmo-tintje tegenaan en voilà, klaar is Nintendo! Oké, dit is natuurlijk geen oplossing. Zo’n game vereist nieuwe content wat dan toch neer komt op nieuwe monsters.

Misschien moeten we na Sword & Shield helemaal stoppen. Als Nintendo nu zou vertellen dat de Pokémon franchise stopt met bestaan, geen nieuwe games, films en serie meer. Houden we dan niet een fijne herinnering over aan een super toffe franchise, in plaats van dat we ons gaan ergeren over 3 jaar dat er weer een nieuwe game aankomt? Of breng over een jaar of tien nog eens een nieuwe uit, zodat de fans echt weer staan te springen. Laten we eerlijk zijn, zo’n 40 games in totaal binnen een reeks is vies veel. De games dan ook weinig nieuws meer. Er is altijd een nieuwe regio, een nieuwe generatie met Pokémon en wat nieuwe features. Maar inmiddels is daar nog weinig van te zien.

In Sword & Shield krijgen we dynamax Pokémon, wat eigenlijk hele grote Pokémon zijn. Dit is eigenlijk gewoon een raid-Pokémon uit Pokémon GO. 100% nieuw in de console games, maar niks nieuws voor de franchise. Ook de ‘Max Raid Battles’, waarbij de naam het al doet vermoeden. Give us something new Nintendo! Maar goed.. Het is, zoals ik al zei, misschien tijd om er mee te stoppen. Toch ben ik bang dat ik straks weer, net als in 1999, als een blije, iets minder kleine jongen, toch weer de nieuwe Pokémon game opstart en er heel veel uur in ga spenderen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.