Column Nieuws

Column-Nation: Later als ik groot ben

nintendo 64, nintendo, super mario 64, donkey kong 64, column

Voor sommigen misschien herkenbaar aan het worden, voor anderen nog totaal niet; nostalgie.

Voor iedereen anders

De iets ouder wordende gamers gebruiken dit woord maar al te graag. Het doet hen namelijk denken aan betere tijden. Tijden waarin Fortnite nog niet bestond, waar online gaming überhaupt nog geen ding was. Natuurlijk komen deze woorden uit de mond van een gamer die opgegroeid is met de Nintendo 64. Nostalgie betekent voor mij games vanaf die periode tot en met de GameCube. Je begrijpt misschien al wel dat de betekenis van het woord voor iedereen anders is. Het heeft met heel veel factoren te maken. Graag vertel ik daarom over mijn favoriete games met een hoge nostalgiefactor.

Eerste aanraking met games

Hoewel de Nintendo 64 mijn eerste eigen console was, speelde mijn ouders geregeld op de GameBoy. Super Mario Land was daardoor mijn eerste kennismaking met games. Geen handige zet, want het spel was erg lastig. ‘Game Over’ was namelijk ook echt helemaal overnieuw beginnen. Ondanks dat Mario in eerste instantie geen succes leek, bleef ik wel nieuwsgierig.

Het zorgde een paar jaar later voor mijn eerste eigen console, de Nintendo 64. Ik zal die eerste keer niet gauw meer vergeten. Wat een bijzonder moment om een game in 3D te zien en vrij in een wereld rond te kunnen lopen. Dit soort herinneringen zorgen denk ik voor een dubbel nostalgie effect. Super Mario 64 is aan de ene kant een fantastische game en aan de andere kant een persoonlijke mijlpaal op game gebied. Ik denk dat herinneringen zoals deze een doorslaggevende factor kunnen zijn in het benoemen van nostalgie.

super mario 64, nostalgie, column

Puberteit

Zo’n eerste aanraking kan erg bepalend zijn voor jouw kijk op nostalgie. Toch waren er in mijn geval ook andere gebeurtenissen die meespeelden. Rond mijn middelbare school periode kwam namelijk de GameCube uit, inclusief Super Smash Bros Melee. Volgens velen nog steeds de beste en prettigste Smash game tot nu toe. Wat hebben ik en mijn vrienden hier toch ongelooflijk veel uren in gestoken. Geregeld spraken we bij iemand af om samen te trainen of gewoon te kijken wie de beste was in Smash. Het spel was gruwelijk goed, maar niet de hoofdreden dat deze game in mijn nostalgie rijtje staat. Bouwen aan vriendschappen en gezellig samen spelen is hierin ook belangrijk.

super smash bros melee, nintendo, gamecube, nostalgie

Nostalgie blijkt met deze twee voorbeelden toch meer te zijn dan het spelen van bepaalde games alleen. Het gaat naast het gamen ook om de totale beleving van zo’n moment. Maakte het een onuitwisbare indruk, zoals in mijn geval Super Mario Land en Super Mario 64. Of was het onderdeel van nieuwe vriendschappen tijdens het spelen van Super Smash Bros Melee. Nostalgie is niet zomaar in een paar zinnen uit te leggen. Waarschijnlijk komt er nog een deel 2, aangezien er nog wel meer games waren die nostalgisch voor mij zijn.

Deze column is overigens puur geschreven vanuit eigen inzichten en is niet gebaseerd op wetenschappelijke artikelen. Welke games vallen voor jullie onder nostalgie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.