Column

Column-Nation: Kunnen wij iets doen?

Regelmatig is het gamenieuws van de dag hoe slecht studio’s en ontwikkelaars met hun personeel omgaan. Of een gezicht van de studio die in opspraak komt. Kunnen wij gamers daar iets aan doen?

Stemmen met geld

Staken of iets in die richting zal niet zo veel verschil maken, maar als je jou euro’s als stembiljetten gebruikt kan dat misschien. Je ziet het nu in de supermarkten gebeuren, als je maar lang genoeg biologische producten blijft kopen, dan zullen er meer verschijnen, want ‘blijkbaar verkoopt het’.. Op lange termijn zal het op die manier een verschil maken, maar dat helpt niet de crunch van nu tegen te gaan en het zorgt ervoor dat je erg toffe games moet laten liggen. Ik zit nu in dubio over Borderlands 3, het is nu mijn meest geanticipeerde game voor de rest van het jaar, maar ik zie dat de CEO steeds controversieel in het nieuws is. Dat gaat mij niet tegenhouden om de game te spelen, maar het voelt niet goed. Eigenlijk wil ik daar iets aan doen, maar niet door mezelf die game niet te gunnen.

Er zijn aardig wat plaatsen waar je een user review kan achterlaten. Zo kan je bijvoorbeeld op Steam je geluid laten horen, of bij een internetwinkel zoals Bol. Ook daar weet ik niet of het gewenste effect van verbetering in de studio een mogelijk gevolg is. Hoe groot is de kans dat de studio zo’n user review leest, en stel dat ze het lezen, doen ze er iets mee?

Media

Hier bij GamingNation hebben wij een podium waarop wij kunnen laten weten dat we het ergens niet mee eens zijn. Wij zijn niet groot genoeg om wereldnieuws te maken zoals bijvoorbeeld Jason Schreier doet bij Kotaku, maar alle kleine beetjes helpen. Aan de andere kant willen we ook niet de ontwikkelaars-kant van de business op de tenen trappen, daar worden wij niet beter van.

Het blijft een lastig punt, maar ik denk dat voor nu het beste is dat zoveel mogelijk mensen weten hoe de omstandigheden in sommige game studio’s zijn. Op die manier zal er misschien iemand ergens zijn die een oplossing weet. Tot die tijd is hier genoeg om je in te lezen;

CD Projekt Red, Bioware/EA, Anthem, Riot Games

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.