Column

Column-Nation: Fortnite: Battle Royale voor Game of the Year

Fortnite heeft in korte tijd ongelooflijk veel zieltjes gewonnen, en dat met een kopie van een andere game, PUBG. Als we even vooruitkijken komen we bij een issue, is het een Game of the Year kandidaat?

Technisch gezien..

Heel zwart-wit gesproken zou je zeggen dat een Game of the Year een game moet zijn, die in dat kalenderjaar is uitgekomen. Anders zou het Game of last Year moeten heten, of iets als ‘de game die dit jaar het meest floreerde’. Daarnaast zou je kunnen zeggen dat Fortnite: Battle Royale een onderdeel van een game is die bijna niemand heeft gespeeld. Daardoor zou het zichzelf bij voorbaat al diskwalificeren, maar toch is Fortnite een game waar niemand onder uitkomt als we aan het eind van het jaar de discussie weer aangaan.

Fortnite heeft een rumoerig jaar achter de rug. De game is ook pas een jaar oud, maar heeft in dat jaar zo’n beetje alle records die er zijn gebroken. Dit ondanks de game een niet zo’n subtiele kloon is van een game die vorig jaar alle records heeft gebroken, en uit de discussie van Game of the Year is gehouden. PUBG is in 2017 de game geweest die in haar hoogtij dagen elke week een nieuw record neerzette. Nu doet Fortnite dat, maar het voelt niet eerlijk om ze erbuiten te laten.

Oma kent Fortnite

Het komt maar weinig voor dat iedereen die je kent dezelfde game kent. Eerdere voorbeelden zijn Minecraft, Pacman en Candy Crush, dat spreekt wel heel erg voor Fortnite om in een lijstje met zulke bekende games te staan. Daarnaast is ontwikkelaar Epic Games continu bezig om de game verder aan te passen. Ook doen ze nog eens erg toffe dingen voor de promotie van de game. Zo waren er voor de aankondiging van het huidige seizoen een aantal decorstukken van de game in een woestijn geplaatst. Die zijn toen gevonden door een nietsvermoedende fotograaf die geen idee had waar hij op was gestuit. Ook in-game pakken ze het leuk aan, voor seizoen vijf was er een gigantische scheur in tijd en ruimte in de lucht, die regelmatig iets groter werd en op een gegeven moment verdwenen er willekeurige decorstukken uit de game. Het seizoen daarvoor werd aangekondigd met een komeet die lang in de lucht bleef hangen. Toen die uiteindelijk neerkwam was de map veranderd en zo is het nieuwe seizoen ingeluid.

Zelf ben ik geen fan van Fortnite, ik heb het wel gespeeld, maar het pakt me niet. Ik vond het leuk om het samen met vrienden te spelen, maar zodra die offline waren hoefde het voor mij ook niet meer zo. Ik kan ook niet zo goed bouwen in het spel, dat zet mij natuurlijk al een paar punten achter en dat helpt ook niet mee. Wel ben ik van de cartoony stijl, dat pakt mij altijd wel, maar de herhaling van 1 gamemodus verveelt me wel snel.

Fortnite voor Game of the Year

Ondanks dat het mijn stem niet krijgt, ben ik er toch voor om Fortnite mee te laten doen voor Game of the Year. Iets wat zo ongelooflijk veel spelers in haar ban houdt, kan gewoon niet genegeerd worden. Daarbij komt het natuurlijk ook nog eens dat het sowieso de game is die alle andere games van nu compleet overschaduwt. Daardoor is het de game die 2018 het best zou representeren, maar ja, vorig jaar zijn zowel PUBG als Pokémon Go ook niet echt aan de top geëindigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.