Column

Column-Nation: Effect van H Y P E !

De game hype van twee jaar geleden; Pokémon GO. Het kwam het afgelopen jaar nog wel eens voorbij met een nieuwtje, of een nieuwe generatie Pokémon maar het epische was er wel een beetje vanaf, leek het.

Mocht de game toevallig ter sprake komen, dan geef ik vol enthousiasme aan dat ik het nog steeds actief speel. Nu weet ik nog van twee jaar geleden, een week of drie nadat het gelanceerd was, dat iedereen minstens zo enthousiast reageerde. Je stond heftig te vergelijken welke wezentjes jij wel had en de ander niet en andersom. Vandaag de dag krijg ik een wat verbaasde blik en een opmerking in trant van “bestaat dat nog?” of “is dat nog een ding dan?”.Ik legde nog wel eens uit dat het nog steeds leuk is, veel coole features zijn toegevoegd maar eigenlijk is elk antwoord direct al ongewenst. Ik snap de verbazing niet, want het is zo’n leuke game! Bijna elke avond ga ik er even op uit met mijn vriendin samen om een aantal gyms over te nemen, een raid te doen of gewoon, om wat te vangen. Ik haal mijn stappendoel van 10000 stappen bijna dagelijks en leef m’n jeugddroom.

Waarom is het, in tegenstelling tot twee jaar terug, zo vreemd om er nog mee bezig te zijn. Is iedereen plots te volwassen? Komt het omdat de hype weg is en het nu niet meer ‘cool’ is? Zodra de AR (Augmented Reality) game van Harry Potter gelanceerd wordt gaan er weer duizenden mensen de straat op, gegarandeerd. Ik zal er een van zijn namelijk. Tot het niet meer mainstream is en dan stopt 80% met spelen en word je opnieuw raar aangekeken als je Voldemort er van langs geeft op de parkeerplaats.

Het is met games als Fortnite juist andersom, lijkt het. Ik heb het er eens met een neefje over gehad, die zei dat ook hij Fortnite speelde en op willekeurige momenten een van de dansjes tussendoor deed. Zodra ik aangaf dat ik het het geen leuke game vind, werd ik raar aangekeken. Ik heb ooit een potje PUBG gespeeld, maar vond er weinig aan en nu krijgt alles een ‘Battle Royale’ modus. Ik kan straks niet meer over games praten zonder bij iemand een (lichtelijk) gevoelige snaar te raken! Oké, dat zal wel meevallen. Maar een opmerking of vreemde blik kan je wel verwachten.

Hype kan natuurlijk anders zijn dan een hype. Ik ben zelf vaak wel gehyped voor een game, samen met heel veel gamers gok ik. Maar ook dat kan erg slecht uitpakken. Misschien heeft de uitgever wel heel veel beloofd en zien we daar niks van terug. Misschien is een game wel oprecht heel slecht en misschien vind een grote groep een game kut, waardoor er gamers als schaapjes mee roepen dat een game kut is. Ik neem hier als voorbeeld even Star Wars: Battlefront II. In eerste instantie werd de game wel wat gehyped, het zag/ziet er namelijk retegoed uit. Er werd een singleplayer getoond en vette space battles. Tof toch! Ik hoorde veel enthousiaste mensen. Toen kwam het lootbox verhaal naar buiten. Ongelofelijke rot actie van EA, helemaal mee eens. Maar de game werd niet perse minder goed hiervan. Op Reddit en andere fora werd een boycot opgeroepen en de hype werd direct gestild. Onterecht, vond ik dat. Soms is het beter om langs de schreeuwende kudde te kijken en zelf een mening te geven over een game! Er zitten soms verborgen pareltjes achter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.