Column 3

Column-Nation: De torenhoge verwachtingen van Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077, Switch

Ik heb wel eens eerder een column over geschreven over hype, maar nu wil het graag specifiek op een spel richten: Cyberpunk 2077. Ik ben er van overtuigd dat het spel en de studio schade zal ondervinden van de torenhoge verwachtingen op websites als Reddit.

Ik zal er niet om liegen: ik kijk erg uit het nieuwste spel van CD Projekt RED; de ontwikkelaars achter The Witcher 3 die een verhalende RPG shooter uitbrengen met een dystopische achtergrond, inclusief vertakkingen in het verhaal én Keanu Reeves? Dat kan mij niet anders dan enthousiast maken en ik begrijp daarom ook dat andere gamers dit ook worden. Als ik echter lees op verschillende fora, inclusief Reddit, dat veel mensen verwachten dit een soort ultieme ‘doe-wat-je-wil’ sandbox game gaat worden waarin je alles kan worden en doen wat je wil, dan kan het niet anders zijn dan dat een grote groep fans zwaar teleurgesteld gaat worden. Cyberpunk 2077 wordt een first-person shooter met een duidelijk verhaal en zal totaal niet gericht zijn op een sandbox-ervaring. Echter, fans vullen de gaten die we nu hebben in met hun eigen theorieën, wat dan weer terecht komt in een echokamer. Deze theorieën en wensen van fans worden dan in hun hoofd de waarheid en als de ontwikkelaar hier niet aan zullen voldoen, dan zal de teleurstelling extra hard zijn.

Niet alleen fans doen hier aan mee; ook verschillende journalisten waren ‘teleurgesteld’ dat het spel ‘op een spel lijkt’. Ik was totaal verbaasd toen ik dit las: ja, het is een spel en het heeft mechanieken van een spel! Cyberpunk 2077 zal niet gamen zoals wij kennen veranderen en dat moet ook niet de verwachting zijn. De druk bij CD Projekt RED is al extreem, wat ook uit verschillende interviews met hen te halen valt. Ze willen de fans niet teleurstellen, maar ze kunnen niet aan alle wensen voldoen. Sterker nog, teveel druk van de fans kan tot een product leiden dat niet zo goed is als het het kunnen zijn.

Wat kunnen we hier van leren? Houdt je bij de feiten en laat de hype niet jouw beeld van een spel beïnvloeden, zeker niet als journalist. Wat er zeker niet moet gaan gebeuren is dat CD Projekt RED zometeen de schuld krijgt van het niet nakomen van de hersenpinsels op het internet.

3 Comments

 • Avatar
  Reply
  Transhvman
  23, 08, 2019 12:39 pm

  Helemaal mee eens!

 • Avatar
  Reply
  TRANSHVMAN
  22, 07, 2019 10:25 am

  Pff, het is een rpg allereerst, met fps elementen. Cdpr heeft dat allang duidelijk gemaakt. Je gaat inderdaad erg teleurgesteld worden als je denkt dat dit een CoD kloon in een futuristisch jasje is. Dat de verwachting veel te hoog zijn heb je gelijk in, maar de developer heeft nooit geclaimd dat de game revolutionair op ieder gebied word, dat maakt de media ervan. Deze game hebben ze veel te vroeg geteased, 2012 meen ik al, wat mede gezorgd heeft voor de huidige hype, evenals het immense, prachtige, maar niet geheel vlekkeloze The Witcher 3. Laat deze Polen gewoon hun werk doen, het zal ongetwijfeld een goede game worden, maar zoals iedere game die ik ken, niet perfect.

  • Joey Hasselbach
   Reply
   Joey Hasselbach
   23, 07, 2019 7:33 pm

   Het klopt wat je zegt, maar de fans gaan steeds meer verwachten en misschien wel meer dan er nu technisch mogelijk is op de huidige hardware. Soms is het ook goed als media even door de hype heen zien en fans even de ‘halt toeroepen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.