Column

Column-nation: Cloud gaming is de toekomst?! (deel 1)

Cloud-gaming

Ubisoft’s CEO Yves Guillemot gaf het onlangs nog aan. De volgende generatie consoles kan wel eens de laatste worden zoals we die gewend zijn. Bij de generatie daarna zou wel eens alleen via de Cloud geregeld kunnen worden.

We gaan de komende tijd eens bekijken wat dit precies in gaat houden voor ons gamers inhoud en wat de voor en nadelen van dit kunnen worden.

Overal en altijd kunnen gamen

We willen natuurlijk altijd het positieve van alles in zien en daar gaan we natuurlijk ook in dit onderwerp aan beginnen. Cloud-gaming doen we eigenlijk al een tijdje, tenminste als je een lidmaatschap hebt op PlayStation Now. Bovendien gebruiken PlayStation Plus-leden de Cloud om hun save files op te slaan.
Echter zal de generatie die na de volgende komt geheel anders zijn. Er komt geen hardware meer, althans dat is de verwachting. Wellicht komt er misschien wel een soort van hardware in de vorm van een tablet-achtige console en bovendien hebben we toch iets van een controller nodig om mee te kunnen spelen. Het zal immers mogelijk zijn om overal en op allerlei apparaten je games te kunnen spelen, maar niet alle apparaten bieden (goede) opties om te kunnen spelen.
Daarmee komen we dus meteen op een van de grote voordelen van cloud-gaming. Je kunt dus letterlijk overal je games spelen. Of dat nou in de tram is op je telefoon of tablet of thuis achter je tv. Denk aan het concept van de Switch, maar dan met alle games die je eigenlijk overal op kunt spelen.
Daarentegen zul je wel een redelijk goede internetverbinding moeten hebben om dit overal mogelijk te kunnen maken, maar inmiddels is het bij de meeste providers al mogelijk om een oneindig databundel te nemen en dat zou hier dus niet een probleem hoeven worden. Dit zou eerder in huis voor problemen kunnen zorgen, aangezien er niet overal in Nederland goede internet geleverd wordt.
Het is echter wel te hopen dat er op een of andere manier mogelijk wordt om je games alsnog te downloaden. Zodat je ook offline kunt spelen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en in het vliegtuig wilt spelen of naar een land gaat waarbij je niet gebruik kunt maken van je databundel. Zien jullie een toekomst met cloud-gaming zitten? Of hebben jullie liever dat het blijft zoals het nu is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.