Column

Colum-Nation: Een vreemde E3

Marvel's Avengers

Zoals eigenlijk iedereen wel weet is E3 hét game-event dat ieder jaar alle aandacht krijgt en waar alle nieuwe games langskomen. Dit jaar was een vreemde, naast grote afwezigen was er nog veel meer afwezig.

Outriders, de nieuwe IP van People Can Fly, de studio achter Bulletstorm

Gebrek aan gameplay

Wij als GamingNation zijn niet groot genoeg om mensen naar LA te sturen om lokaal verslag te doen van E3. Het kan wel, maar dan moeten we vakantie nemen van werk, zelf tickets kopen en dan maar hopen dat we perstoegang krijgen. Dat is natuurlijk jammer, maar helemaal niet erg, het enige wat we missen is daadwerkelijk games uitproberen. Normaal gesproken zien we tijdens en rondom de dagen van E3 een hoop filmpjes van gameplay verschijnen, waarvan de meeste tijdens de shows zelf zijn. Dit jaar viel dat erg tegen. Wel een hoop nieuwe, tof-ogende games, maar erg weinig gameplay.

Als gamer zijnde wordt ik ook elke keer weer enthousiast van een dikke trailer, zoals bijvoorbeeld die van Ghostwire Tokyo, maar ik heb geen idee wat ik ervan moet verwachten. Voor mij is het dan moeilijk om een beeld te vormen. We hebben genoeg toffe trailers gezien van games die uiteindelijk verschrikkelijke gameplay hadden. Of dan blijkt die ene game precies een stijl te hebben die je helemaal niet aanstaat.

Tijdens E3 2019 viel het mij vooral op dat er heel veel games waren die de gameplay niet toonde. Ook van games die over een paar maanden al te koop zijn. Zo heeft Gears 5 nog 3 maanden om iedereen te overtuigen om daadwerkelijk gespeeld te worden. Die video die veel weg heeft van een muziekvideo uit de jaren 90 is tof, maar ik wil bij deze shooter weten of ik meer een Call of Duty of een Battlefield-vibe moet verwachten, of zelfs een Halo of misschien een Overwatch, of Destiny. Het zijn allemaal shooters die een compleet ander gevoel met zich meedragen, en vaak weet je dat wel als je een stukje actie ziet.

Sony PlayStation

Nog meer afwezigheid

Natuurlijk is Sony PlayStation de grote afwezige op het feest. De Japanse console gigant heeft zijn eigen marketingplan getrokken, en daar hoort E3 nu even niet bij. Dat neemt nog niet weg dat zij exclusieve marketingrechten hebben om bijvoorbeeld Final Fantasy of Call of Duty aankondigingen te doen. Dat resulteerde in de vreemde situatie dat we ongeveer 10 uur voordat de grote presentatie van Final Fantasy VII Remake was, we al op het PlayStation blog konden lezen wanneer de game uitkomt (3 maart 2020). Natuurlijk had Square Enix nog veel meer om te laten zien, maar het gaf wel een vreemde bijsmaak.

Ook EA heeft het anders aangepakt, met een aantal vreemde keuzes. Zo hebben zij een livestream gedaan met daarin vooral juist wel gameplay van hun aankomende en doorlopende games (op Anthem na..). Dat is op zichzelf een best goede keuze, zo kan je zelf pas inschakelen als het over FIFA 20 gaat, en hoef je niet een stuk uit te zitten waar je toch niets mee doet. Wat er wel erg vreemd aan was, is dat aankondigingen van de EA Originals, de indiegames die EA steunt en uitbrengt, tussen neus en lippen door geshowd werden ná de stream. De meeste hebben deze toffe games dus gemist! Hartstikke zonde! En natuurlijk best vreemd..

Gears 5

Oké, nog een paar vreemde ‘dingen’

Naast de vreemde keuzes en afwezigheden zijn er ook vreemde, of eigenlijk merkwaardige toevalligheden. Ik zal niet al je tijd opslokken door hier een opsomming te maken van alle gekkigheden, wel licht ik er een paar uit. Zo is het zo dat 3 player co-op een nieuwe trend lijkt te zijn. Meerdere games hebben tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar bedacht dat 3 player teams dé manier van de toekomst is. Voorbeelden? Gears 5, Marvel’s Avengers, Rainbow Six Quarantine, Outriders en Roller Champions.

Misschien nog wel een van de vreemdste dingen is dat we aan de vooravond staan van drie nieuwe consoles, de PlayStation 5, Xbox ‘Two’ en Google’s Stadia, en er maar een handjevol games zijn die daarop uitkomen. Stadia hebben we het meest gezien, maar voor de volgende Xbox weten we alleen maar dat Halo Infinite daar op zal verschijnen. Willen ontwikkelaars en consolehouders niet dat we over de volgende generatie praten? In ieder geval is het op z’n minst merkwaardig dat al die topgames nog deze generatie onze kant op komen.

Nu echt de laatste, er was geen enkele écht grote verrassing. Natuurlijk zijn er een paar games aangekondigd die we niet zagen aankomen en die wonder boven wonder nog niet gelekt waren. Maar geen van alle had de impact zoals bijvoorbeeld God of War dat 2 jaar geleden had, of Final Fantasy VII Remake dat ongeveer 5 jaar geleden had. Ja oké, je zou de discussie in kunnen gaan de Breath of the Wild 2 die verrassing is, maar ook daar hingen geruchten omheen. In de afgelopen maanden/jaren hebben we regelmatig vacatures voorbij zien komen voor Zelda en het is ondenkbaar om een van de grootste games uit de recente geschiedenis zonder sequel te laten.

GamesGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.