Reviews

Review: Blue Microphones Snowball & Yeti

Blue Microphones

Blue Microphones, ook wel Bluemic genoemd, is een bekende in de wereld van microfoons en koptelefoons. Wij van Gamingnation hebben de kans gekregen om twee modellen te testen: de Snowball en de Yeti. Zijn de microfoons hun prijs waard? Of kan je beter ergens anders je apparatuur vandaan halen?

Blue Microphones Snowball


Prijs: $69,99 (hier te verkrijgen)

Technische informatie
Aansluiting: USB
Sample/Word rate: 44.1 KHz/16 bit
Soort microfoon: Cardioid en omnidirectioneel
Gewicht: 460 gram
Omtrek: 325mm
Ondersteuning: Windows en OSX

Eerste indruk

De Snowball geeft een goede eerste indruk. De microfoon is gemaakt van stevig materiaal en voelt lekker zwaar aan. De standaard staat stevig op de ondergrond; je hebt nooit het idee dat je microfoon gaat omvallen. De bolvormige microfoon zelf is gedetailleerd afgerond. De microfoon in zijn geheel ziet er niet bijzonder, maar wel geraffineerd uit. Je krijgt het gevoel dat je met professioneel spul aan de slag gaat, niet met goedkoop kinderspul. De Snowball is verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, zwart, grijs, groen, oranje en blauw.

Aansluiting

De Snowball is gemakkelijk aan te sluiten: je schroeft eerst de bol op de pootjes. Vervolgens zet je het geheel stevig neer, je plugt de microfoon in je PC met de meegeleverde USB-kabel en klaar. Je hoeft geen verdere drivers of software te installeren, dus hij is direct gereed voor gebruik.

Ik ondervond wel een kleine irritatie bij deze aansluiting. Doordat de bol geschroefd is op de pootjes, heeft de kabel de neiging om de microfoon weg te trekken. Als je dus je microfoon een beetje wilt draaien, zal je merken dat de USB-kabel tegenkracht biedt. Het is geen onoverkomelijk probleem, maar het kan wel tot kleine frustraties leiden als je jouw Snowball goed wil positioneren. Bovendien is de kabel erg kort. Als jouw PC verder weg staat dan gebruikelijk, dan zal je zelf een kabeltje moeten kopen.

Tot slot dien je wel op te passen met deze microfoon. Doordat hij bolvormig is aan de bovenkant, is hij topzwaar. Pas daarom op dat je er niet tegenaan stoot, want dan is de kans groot dat hij omvalt.

Gebruik

Dan komen we bij de belangrijkste vraag: hoe goed werkt de microfoon? De Snowball heeft voor ons gemak drie standen, die je met een schuifknop aan de achterkant kan verwisselen.

De eerste stand activeert de cardioid capsule. Dit betekent dat het geluid alleen aan de voorkant wordt opgenomen. Dit is het beste voor zang, podcasts, YouTube video’s, gamen en Skype. Ik ben erg onder de indruk van de geluidskwaliteit: het stemgeluid was erg helder, warm en vol. Helaas vang je in deze stand erg veel omgevingsgeluiden op: de auto’s buiten op straat, mijn PC en zelfs mijn muisklikken waren erg duidelijk te horen. Je hoort ook veel ruis op de achtergrond. Dit valt uiteraard te verhelpen met de juiste programma’s en de juiste instellingen, maar mijn eerste indruk was niet geweldig. Als je in een erg stille ruimte zit, je de juiste instellingen hebt en je compleet stil zit, zal het resultaat erg bevredigend zijn.

De tweede stand activeert de cardioid capsule met een -10dB PAD. Deze stand is bedoelt voor live muziek en luide bronnen. Gek genoeg vond ik deze stand veel meer geschikt voor spraak, omdat je veel minder last hebt van ruis en achtergrondgeluiden. Ik heb ook luide muziek opgenomen van verschillende afstanden, maar ik ben niet weg van de opnamekwaliteit als het daar op aankomt. Het klinkt erg modderig en totaal niet helder. Ik zou de microfoon zelf niet gebruiken om mijn muziek op te nemen. Minder helder dan de eerste stand, maar wel een stuk fijner om te gebruiken.

De derde stand activeert de omnicapsule, wat betekent dat de microfoon van alle kanten opneemt. Dit is bedoelt voor interviews, conferences en omgevingsopnames. Het geluid hierbij klinkt uitstekend: ik heb de microfoon getest met meerdere mensen in een kamer en het resultaat is geweldig. De microfoon neemt de geluiden evenredig op, heeft nauwelijks last van achtergrondgeluiden en iedereen was duidelijk te verstaan. Het ontwerp van de microfoon komt hier het beste van pas, aangezien de bolle vorm de geluiden van alle kanten kan opnemen.

Blue Microphones

Conclusie

De Snowball is een prima microfoon voor in je vrije tijd. De geluidskwaliteit is prima en hij is voor meerdere doeleinden geschikt. Daarbij kan je de Snowball ook ophangen, als je daarvoor de juiste standaard koopt. Helaas heeft de microfoon geen extra opties, toeters of bellen. Een muteknop was handig geweest, evenals de optie om de geluidssterkte te verstellen. Zoek je nog een geschikte microfoon voor je opnames en ben je niet vies van het bijzondere design, dan is de Snowball een prima keuze voor jou.

Blue Microphones Yeti

Blue Microphones

Prijs: $129,99 (hier te verkrijgen)

Technische informatie
Aansluiting: USB
Sample/Word rate: 48 KHz/16 bit
Soort microfoon: Stereo, cardioid, bidirectioneel en omnidirectioneel
Gewicht: 500 gram(standaard), 1000 gram(microfoon)
Omtrek: 12cm x 12.15cm x 29.5cm
Ondersteuning: Windows en OSX

Eerste indruk

Mijn eerste indruk was:”kijk, dit is een echte microfoon.” De Yeti is zwaar en stevig, waardoor hij staat als een huis. De microfoon heeft een simpel, maar strak afgewerkt design. Wat ook opvalt is dat je de microfoon kan verstellen door middel van de draaischroefjes aan de zijkant. Zo kan je hem gemakkelijk naar je toedraaien voor spraakopnames, of omhoog voor omgevingsopnames. De Yeti is in verschillende ijzerachtige kleuren verkrijgbaar, maar ook in het wit, blauw en grijs. Dit apparaat valt op door zijn simpelheid, niet door zijn opvallende design. De Yeti heeft daarbij ook verschillende knoppen en ook de mogelijkheid om een koptelefoon erop aan te sluiten.

Blue Microphones

Aansluiting

Ook de Yeti sluit je aan met een USB-kabel. Let hierbij wel op dat het om een speciale kabel gaat en niet om een USB-naar mini-USB-kabel. Deze zijn ook los verkrijgbaar, maar men heeft deze over het algemeen thuis niet op voorraad liggen. Deze microfoon is ook een plug-and-play, zodat je geen drivers of andere toepassingen moet installeren. Let wel erg goed op: als je de microfoon versteld, koppel dan eerst de USB-kabel af. Doordat de kabel boven de poot in wordt geplugd, kan de kabelaansluiting verbuigen. Ik vind dit persoonlijk een grote fout in het design: hier had beter over nagedacht moeten worden. Ditzelfde geldt voor de jackplug-aansluiting, die naast de USB-aansluiting te vinden is.

Blue Microphones

Gebruik

Voordat we over de geluidskwaliteit van de Yeti gaan beginnen, kijken we eerst naar de knoppen op het apparaat zelf. Allereerst zit er een ‘gain’-knop op, om het volume van je microfoon te regelen. Dit is erg handig, aangezien je op deze manier niet steeds in menu’s op je PC hoeft te duiken. Je kan het volume op deze manier beter regelen dan bij de Snowball. Er zit ook een mute-knop op, zodat je op een simpele manier de connectie even kan verbreken. De standenknop zit onder de gain. Hij is goed geplaatst, maar voelt erg stroef aan. Ik moest veel kracht zetten om van stand te wisselen, iets wat ik niet graag doe bij zo’n dure microfoon. Laten we hopen dat hij na verloop van tijd wat soepeler draait. Daarbij kunnen wij de volumeknop voor de koptelefoon vinden. Een bijzondere plek, aangezien de knop moeilijk te bereiken is wanneer de microfoon naar je toe staat gericht.

Blue Microphones

 

Opnamekwaliteit

Dan komen we aan bij de opnamekwaliteit van de Yeti. De microfoon heeft vier standen: stereo, cardioid, omnidirectioneel en bidirectioneel.

Stereo is bedoelt om het geluid van de voorkant en zijkant op te nemen. Dit gebruik je wanneer je een stemopname doet of als je een instrument wil opnemen. Het geluid klinkt helder met minimale ruis. Ook het opnemen van een instrument klinkt goed, al klinkt het naar mijn idee nog steeds wat modderig. Ik zou de microfoon in ieder geval niet gebruiken als een studiomicrofoon om je gitaarspel op te nemen.

Cardioid is bedoelt om geluid van alleen de voorkant op te nemen. Dit werkt het beste voor podcasts, voice-overs, zang en allerlei andere soorten spraakopnames. Met de Yeti hoor je geen ruis en geen achtergrondgeluiden. Ik moet wel zeggen dat de bas wat hol klinkt, zeker als je wat harder gaat praten. Als je wat gaat spelen met de gainknop en iets verder weg gaat zitten, klinkt het geluid een stuk beter.

Omnidirectioneel is bedoelt voor conference calls en andere omgevingsopnames. Ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over deze stand. Het geluid klinkt ongekend helder. Ik heb gesprekken, muziek en herrie opgenomen. Het komt er allemaal helder, warm en duidelijk uit. Vooral Air van Bach klonk heel warm uit mijn speakers, nadat ik het met deze microfoon had opgenomen. Je moet hiervoor wel de Yeti eerst omhoog zetten met behulp van de draaischroefjes, maar dit is verder geen probleem.

De laatste stand is bidirectioneel, bedoelt voor interviews. De microfoon neemt nu op van voor-en achterkant, maar niet van de bovenkant en zijkant. Ik kan niet anders zeggen dat het geluid glashelder klinkt, evenals de omnidirectionele stand.

 

Blue Microphones

Conclusie

De Yeti is een mooie, stevige en professionele microfoon die ook nog eens levert als het aankomt op opnamekwaliteit. €120,- mag misschien wat prijzig klinken, maar je krijgt zeker waar voor je geld. De microfoon is naar mijn idee niet bedoelt om bands en/of instrumenten op te nemen, maar hij is geweldig als het aankomt op het opnemen van stemgeluiden. Met een warm en helder geluid, optie tot het aansluiten van een koptelefoon en voor meerdere doeleinden geschikt, is de Yeti is een uitstekende microfoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.