Reviews

Review: Star Wars Battlefront 2

Star Wars Battlefront 2

DICE wist de meeste fans niet helemaal te overtuigen met de eerste Star Wars Battlefront. De game bevatte geen singleplayer en de multiplayer had te weinig content om je uren bezig te houden. Om nog maar te zwijgen over het ontbreken van ruimtelijke gevechten. Heeft de Battlefield-ontwikkelaar met Star Wars Battlefront 2 laten zien dat ze van hun fouten hebben geleerd?

Het typische Star Wars verhaal?

In de singleplayer duiken we in het verhaal van Iden Versio, de baas van Inferno Squad. Deze Squad is door niemand minder dan de Emperor in het leven geroepen om de Empire bij extreme zaken te helpen. De zaken worden wel erg extreem nadat de tweede Death Star door de rebellen opgeblazen wordt, waarbij de keizer en Darth Vader het leven laten en er voor de Empire geen toekomst meer lijkt te zijn.

Het verhaal van de singleplayer is eigenlijk niet het sterkste van de game. Het is eigenlijk een wat slappere versie van het verhaal dat zich in de films afspeelt en het gevecht tussen goed en slecht vertelt. Niet alleen in echte gevechten, maar ook in gebeurtenissen waarin personages zich af gaan vragen of wat zij doen ook daadwerkelijk goed is.

De singleplayer voelt eigenlijk meer aan als een tutorial voor de multiplayer, waarin je niet alleen de duistere kant van de Force leert kennen, maar ook die van de lichte kant. Gaandeweg speel je namelijk ook met andere personages uit de diverse trilogiën, zoals General Leia, Han Solo en Kylo Ren.

Waar de singleplayer wel weer in slaagt, is het cinematisch Star Wars-gevoel overbrengen. De werelden die je passeert zien er geweldig mooi uit. Dit lieten ze al in het eerste deel zien, maar je kunt zien dat er nog meer op details gelet is en daarvoor verdient DICE toch wel wat credits.

Star Wars Battlefront 2 multiplayer

Skills of geluk?

De game brengt niet alleen wat meer content en een singleplayer, maar speelt ook daadwerkelijk anders dan het eerste deel. Laatstgenoemde kende een erg lage instapdrempel, wat het voor beginners makkelijker maakte om aan de slag te gaan. In het tweede deel merk je dat deze wat meer voor de wat meer diehard fans is gemaakt. Zo is er geen ‘lock-knop’ meer om vijanden te grendelen voor je ze kunt beschieten, maar gaat alles “uit de losse pols”.

Daarnaast is het vechten in de ruimtelijke gevechtsschepen behoorlijk aangepast. Er is geen optie meer om je vliegtuig binnen no time te keren. Je zult dus echt tactisch moeten denken voor welk soort vliegtuig je gaat en proberen daarmee steeds beter te worden en sterkere upgrades aan toe te voegen.
Je hebt dus ook geen Star Cards meer waarmee je helden kunt ontgrendelen. Dit gebeurt door het verdienen van Battle Points(BP). Je zult dus wel van goede huize moeten komen om een held te kunnen gebruiken op het strijdveld, aangezien je behoorlijk wat xp moet verdienen om dit voor elkaar te boksen.

Het nadeel hiervan is dat, wanneer je dan eindelijk genoeg Battle Points hebt, de kans bestaat dat de held of heldin die je wilt spelen al in het veld loopt of zelfs dat je helemaal geen held kunt zijn.

Daarnaast is het hele systeem met de Star Cards aangepast en zul je deze niet meer tijdens het spelen vinden, maar in de vorm van lootboxes. Deze lootboxes kun je krijgen door credits te verdienen en daarmee een lootbox aan te schaffen. Ook kun je Craftpoints winnen door bepaalde taken te voldoen, maar kom je ze voornamelijk tegen in de lootboxes.

Star Cards zijn frustrerend

De Star Cards geven dus zowel je voertuigen als de diverse personages extra powers, die je eerst moet ontgrendelen. Ook kun je deze vrijspelen door middel van het craften ervan. Echter kun je dit niet gelijk doen, maar zul je eerst aan bepaalde eisen (niveau van je wapen, classe of rank) moeten voldoen voor je upgrades.

De game kent, net als Battlefield 1, dus een aantal verschillende classes en dit is ook zo’n voorbeeld waarin de game eerder het publiek lijkt te splijten dan een goede strijd te laten voeren. Als je eenmaal wat skills hebt (of nog net voor de microtransacties wat goede Star Cards hebt weten te scoren) heb je nou eenmaal een voorsprong.

Het viel me bij de lancering al op hoe ver sommige in rank waren of welke gear/ Star Card upgrades ze hadden. Sommige vijanden waren toen al te overpowered. Ik zal toegeven dat ik niet de beste ben in shooters, maar in het eerste deel had ik toch veel meer het idee dat ik met de rest mee kon doen. Nu heb ik vaker het gevoel een ongelijke strijd aan te gaan en dat haalt toch wel het speelplezier weg.
DICE probeert de situatie uit het origineel te voorkomen dat je kan voorspellen waar de beste kaarten op het veld liggen, maar bereikt juist hetzelfde idee, alleen speelt het zich dan niet tijdens het gevecht af. Het wordt namelijk frustrerend als je net op die ene Star Card aan het wachten bent, maar een dubbele kaart krijgt en met slechts 200 credits genoegen moet nemen.

Star Wars Battlefront 2

Weinig modi

Ondanks dat de game met drie trilogiën aan Star Wars enorm veel content biedt zijn er echter maar 5 verschillende modi, waarvan de Galactic Assault en Starfighter Assault de meest memorable zijn. Heroes vs Villains is ook een leuke mode, maar kent ook een enorme tegenvaller: niet alle helden zijn vanaf het begin verkrijgbaar. Je zult dus je credits niet alleen moeten gebruiken om lootboxes te kunnen kopen (in de hoop dat er goede Star Cards voor je personages en/ of voertuigen uitvallen), maar dus ook voor diverse personages.

Ondanks dat EA het aantal credits hiervoor naar beneden heeft geschroefd, kost je het toch pakweg een uur of 3 à 4 om één personage te ontgrendelen! Je zult er dus veel voor over moeten hebben om je favoriete personage te kunnen ontgrendelen. Tel hierbij op dat je het daarna ook nog eens voor elkaar moet boksen om als deze held te kunnen spelen!

Gelukkig maakt de Starfighter Assault modus een hoop goed. Hier komen de Star Cards wat beter tot zijn recht, aangezien er bij het eerste deel deze modus wat uit balans leek. Nu komen de vliegtuigen van de rebellen en die van de Empire wat meer tot elkaar en de maps zorgen voor wat extra uitdagingen doordat ze in de ruimte zijn. De maps zijn niet alleen meer open vlaktes, maar soms bevind je jezelf ook ergens in een hangar van een Star Destroyer en moet je dus oppassen dat je niet ergens tegen een muur aan ramt.

Daarnaast is er ook een map die zich vlakbij de debris van de Death Star bevindt. Je zult dus moeten uitkijken dat je niet door rondslingerde voorwerpen wordt geraakt. Dit maakt het gevecht nog een stuk intenser en dat kunnen we wel waarderen!

Ook is het in deze modus een stuk makkelijker om als held op het veld te komen. Je zult niet geluk moeten hebben dat iemand in jouw team weet waar de coin hiervoor is, maar ook met de BP moeten zorgen dat je een held kunt ontgrendelen. Dit is een stuk minder dan in de Galactic Assault modus, maar kan evengoed wel uitdagend zijn om voor elkaar te krijgen.

Star Wars Battlefront 2 Star Cards

Ongebalanceerd of te geforceerd?

DICE weet met Star Wars Battlefront 2 een hele mooie Star Wars-game neer te zetten. De werelden ogen enorm mooi, maar de inhoud van de game voelt wat karig en ongebalanceerd aan. Het draait niet alleen meer om skills, maar ook om het geluk dat je moet hebben met de lootboxes. Daarnaast voelt het verhaal wat te slap aan en schaaft het maar wat in de lore van Star Wars. Het beloofde zo’n geweldige ervaring te worden, maar de personages weten het verhaal niet de juiste draai te geven.

Het online gedeelte voelt niet compleet aan en is voor nieuwkomers soms frustrerend om er de draai in te vinden. De ruimtelijke gevechten maken een hoop goed, maar het is bij lange na niet de Battlefront-game waar de fans al jaren op wachten. Dit is voor het eerst een game die we voorlopig nog in de gaten houden, want de vraag is jammerlijk genoeg niet of de microtransacties terugkomen, maar wanneer.

Vermakelijke shooter met toch wat tekortkomingen

DICE weet zich met Star Wars Battlefront 2 niet te revancheren. De game ziet er goed uit, speelt beter dan diens voorganger. Echter gooien de lootboxes een hoop roet in het eten.

7.4
Gameplay-beelden :
8.7
Verhaal :
7
Algehele presentatie :
6
Replay-waarde:
8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.