Reviews

Review: Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2

Het heeft acht jaar geduurd voordat we dan eindelijk het vervolg op Red Dead Redemption kregen, maar om gelijk met de deur in huis te vallen: Het was het wachten meer dan waard!

Uitzichtloze tijden


Red Dead Redemption 2
vertelt namelijk het verhaal waar in het eerste deel al over gesproken werd. Het is namelijk een prequel op de game waarin John Marston het gevecht aan gaat met zijn oude gang. De gang waarin jij nu deelneemt als de hondstrouwe Arthur Morgan. Om precies te zijn, speelt het verhaal zich tien jaar af voor de gebeurtenissen van het eerste deel en beleven we de gruweldaden die Marston later liever voor zichzelf zou houden.

De gang, geleid door niemand minder dan de charismatische Dutch van der Linde, kent vanaf het begin van de game zware tijden. Ze zijn op de vlucht en willen eigenlijk niks anders dan een onbekommerd leventje leiden. Om dit doel te bereiken, is er geld nodig, maar met de sterke arm van de wet achter je aan wordt dit toch wel erg uitdagend.

Zonder al te ver door te gaan op het verhaal kan er wel gesteld worden dat deze erg intens is en een genot is om van begin tot einde te volgen. Tijdens het verhaal leer je de andere leden van de gang kennen en kom je meer te weten over hoe de personages over elkaar denken, maar ook wat zij eigenlijk met de ‘Van der Linde gang’ hopen te bereiken.

De eerste twee uur van de game wordt je nog even bij de hand gepakt, alwaar je de tutorials voor de kiezen krijgt. Wanneer je eenmaal uit de ijzige omgevingen verruild, zul je helemaal los kunnen gaan in deze prachtige game!

Loyaal aan Dutch

Arthur Morgan is een personage die eigenlijk veel gemeen heeft met het hoofdpersonage uit het eerste deel. Je zult dan ook merken dat de twee, ondanks diens verschillende meningen, goed met elkaar kunnen optrekken.

Morgan is trouw aan Dutch en dat komt omdat hij al sinds hij jong was deel uitmaakt van de gang. Van der Linde was namelijk degene die hem leerde schrijven en praten en hem uiteindelijk zelfs als zoon beschouwde. Arthur’s loyaliteit aan Dutch zal ook een aantal keer flink op de proef worden genomen.

Aan het begin van de game blijkt een overval juist ervoor gezorgd te hebben dat de gang moet vluchten. Echter om een anoniem bestaan te kunnen leven, moeten toch dezelfde stappen gezet worden. Gelukkig heb je dan nu wel de kans om te laten zien dat je van je fouten geleerd hebt.

Gruwelijk mooie open wereld

Rockstar Games heeft de acht jaar die zij in Red Dead Redemption 2 hebben gestoken erg goed gebruikt. De open wereld bevat namelijk veel meer diversiteit qua omgevingen dan het eerste deel en het is constant een verademing om nieuwe omgevingen te ontdekken. Van moerasachtige omgevingen tot woestijnen, maar ook prachtige steden als het grote Saint Denis het ziet er allemaal subliem uit.

De game nodigt gewoon constant uit om verkend te worden en te zien wat deze allemaal te bieden heeft. Daarnaast zorgt het steeds veranderende weersysteem ervoor dat de wereld steeds mooier wordt. Van het dauw dat ’s ochtends langzaamaan wegtrekt tot zonovergoten gebieden het verveelt geen moment.

Naast de grafische details is er op zoveel dingen gelet. Zo zie je bijvoorbeeld tijdens het paardrijden de spieren van je paard aantrekken als je versneld, beweegt kleding ook daadwerkelijk met het personage mee en reageren NPC’s op je acties. Het is eigenlijk te veel om te benoemen hoe geweldig deze game in elkaar steekt.

Logge besturing

Ondanks alle terechte lof over deze game moet er toch even wel een melding gedaan worden over de besturing. Die is over het algemeen wel bekend, want het heeft namelijk veel vergelijkingen met GTA (mocht je het origineel nooit gespeeld hebben).

Het speelt op zich allemaal prima, maar er zijn nog best vaak momenten waarop het wat stroef over komt. Zo zijn er her en der momenten dat het lijkt of Artur even niet meer weet wat hij moet doen en een soort schijnbeweging maakt. Zo kwamen er nog een aantal keer dingen terug die niet heel vloeiend verliepen.

Het is niet echt kritiek op de game, maar iets wat je toch in je achterhoofd moet bewaren als je van plan (was) bent om de game in huis te halen. Vooral doordat de game wat langzamer speelt dan je gewend bent. Als je bijvoorbeeld net uit een open wereld game als Assassin’s Creed Odyssey komt, zul je meteen merken dat de snelheid behoorlijk langzamer is.

Gelukkig biedt de game je genoeg eye-candy om dit te vergeven en is dit vooral tijdens een van de vele shoot-outs juist een stuk plezieriger om te spelen.

Wild Westen taferelen

Ondanks dat het einde van het Wilde Westen in zicht is, gaat deze niet ten einde zonder slag of stoot. Artur Morgan heeft, net als John Marston, een scherpschuttersoog. Dat wil zeggen hij kan ook gebruik maken van de bekende Dead Eye functie.

Hiermee vertraagt de tijd en kan Artur kiezen waar hij zijn vijanden raakt. Met grote groepen vijanden tegen je biedt dit middel wel een goede tegenslag. Dit systeem valt ook te upgraden, waardoor je nog preciezer kunt mikken en vijanden niet alleen door het hoofd, maar op allerlei fatale plekken kunt raken.

Het zorgt er wel voor dat de game wat makkelijker wordt, dus als je uitdaging zoekt, zou ik aanraden om er zo weinig mogelijk gebruik van te maken. De slow-motion kills, waarin de camera even inzoomt op degene die je neerschiet, komt dan alsnog wel voorbij.

Ongelofelijk veel te doen

Terwijl je het verhaal van de ‘Van de Linde gang’ volgt, is er een hoop te beleven in de wereld van Red Dead Redemtion 2. Terwijl je onderweg bent, gebeurd er namelijk veel en dat zal je vaker dan je zou denken van het pad halen. Denk hierbij aan mensen die je kunt helpen nadat zij van hun paard zijn gevallen tot het bevrijden van gevangen of het overleven van een van de klopjachten op jouw leven.

Elk geluid dat om je heen hoort, zal je triggeren om toch even te gaan kijken wat er aan de hand is. Dit leidt vaak dat je toch weer even uit het verhaal haalt en leveren niet altijd geld op, maar wel interessante informatie. Over mogelijke duistere zaken die zich in bepaalde zaken plaatsvinden tot details waar zich mogelijk flink wat smakken geld kunnen bevinden.

Daarnaast zijn er toch tientallen bezigheden die je van het pad af kunnen houden. Denk aan het zoeken van ‘legendarische’ beesten waar je op kunt jagen tot leuke spellen als Poker en Domino’s, maar ook overvallen plegen en nog veel meer.

Daarnaast zijn er ook nog talloze customization-opties voor je wapens, je uiterlijk, je paard en het kamp waar je verblijft. Dit laatste levert je bijvoorbeeld mogelijkheden op waardoor je (vanuit het kamp) kunt fast-travellen of meer gezondheidsproducten of ammunitie.

Je paard is namelijk erg belangrijk en draagt namelijk een groot deel van je items. Het is namelijk niet mogelijk om veel verschillende wapens te dragen, dus je zult moeten kiezen. Zelfs met paard zul je moeten overwegen welk wapen van welk soort je zult dragen.

Gelukkig bieden het customizen van je paard, althans de zadel ervan, genoeg relaas om dit alsnog op te kunnen lossen. Het enige nadeel van dit systeem is dat je tijdens missies wel eerst even je wapens van je paard moet halen voor je je weg vervolgt. Anders heb je bijvoorbeeld alleen je handwapen bij je.

Goede outlaw of slechte?

Daarnaast wordt de balans opgemaakt door de acties die je zelf maakt. Je kunt er voor kiezen om dat ene personage te helpen, dat haar enkel verzwikt heeft nadat zij van haar paard viel, maar je kunt ook gewoon haar beroven. Dit kan overigens bij ieder personage dat je tegenkomt, maar als er eenmaal een ooggetuige is, zul je worden achterna gezeten door de politie. Tenzij je gewoonweg besluit deze van het leven te beroven en geen aanwijzingen richting jouzelf achter te laten.

De consequenties van je acties zijn misschien niet heel ernstig, maar kunnen je het wel erg moeilijk maken. Bounty Hunter smullen er natuurlijk van als jij in een bepaalde Staat gezocht wordt en als de prijs erom vraagt, zullen ze je opjagen. Je kunt natuurlijk ook kiezen om de game juist de ‘nieuwe sherif in het dorp’ te spelen en juist iedereen te helpen. Mocht je dan per ongeluk een keer een foutje begaan, kun je nog altijd je bounty afkopen.

Door dit Honor-systeem wordt de herspeelbaarheid van deze game nog eens verlengd tot het dubbele en kun je de komende maanden makkelijk vermaken met deze game.

Red Dead Redemption 2
Uitgever:           Rockstar Games
Ontwikkelaar:
Rockstar San Diego
Releasedatum: 26 oktober 2018
Platforms: PlayStation 4 en Xbox One
Gespeeld op: Xbox One X

 

 

 

Een nieuwe standaard voor open wereld games

Red Dead Redemption 2 is weer een typische Rockstar game. Deze weet namelijk keer op keer de lat weer net iets hoger te leggen. Het verhaal, de wereld, de personages zorgen ervoor dat je helemaal opgezogen wordt in deze game en je pas loslaten nadat je bijna elke steen omgekeerd hebt!

9.7
Verhaal:
10
Gameplay:
9.3
Algehele presentatie:
9.7
Replay-waarde:
9.6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.