Reviews

Review: PES 2019

PES 2019

Elk jaar keert Konami terug met hun footie. Dit jaar doet men dat met PES 2019 eerder dan anders en toch lijkt de game er klaar voor te zijn. Waarom we dat vinden, lees je in de review!

Oog voor details

Vorig jaar waren we al enthousiast over PES 2018 en ook dit jaar is er geen reden om niet blij te zijn met de nieuwe iteratie. De game kent geen grootse verbeteringen, maar wel subtiele veranderingen aan de gameplay.

Zo zijn er niet diverse nieuwe animaties toegevoegd ook zijn de individuele kwaliteiten van de spelers meer naar de voorgrond gekomen. Het is allemaal niet groots, maar het voelt allemaal net wat flexibeler en gepolijster aan. Zo is de AI van de keepers een stuk opgeschroefd, maar ook die van de tegenstanders (al hebben ze af en toe nog wat flaws).

In een wedstrijd tegen Liverpool zal je bijvoorbeeld merken dat het team op een counter loopt te loeren, maar FC Barcalona je gewoon van de het veld probeert te tikken. Ook zullen tegenstanders alles of niks spelen zodra je met een kleine voorsprong in de tweede helft voorstaat. Het kan zo gebeuren dat de coach van de tegenpartij ineens drie spelers wisselt om zo extra kracht op het veld te kunnen krijgen.

PES 2019

PES heeft nu gelukkig een ‘quick sub’ optie, waardoor je tijdens de replays even snel een andere speler het veld op kunt sturen. Dit zul je soms ook nodig hebben, aangezien spelers echt vermoeid raken. Dit resulteert in spelers die niet meer zo fel spelen, maar soms ook gewoon met hun handen op hun knieën staan om even op adem te komen.

Ook grafisch gezien heeft Konami weer een paar stapjes vooruit gezet. Dankzij een nieuwe belichtingsengine zijn stadions nog realistischer en zien spelers er nog beter uit. Het publiek is bovendien nog individueler geworden, wat alleen maar extra sfeer met zich meeneemt.

Toch meer licenties dan voorheen

Ondanks het treurige nieuws dat FIFA de Champions en Europa League heeft bemachtigd, heeft Konami wel wat andere licenties weten te bemachtigen. Zo is het voor het eerst mogelijk om de Schotse Premiership te spelen, maar ook de Jupiler League van onze zuiderburen en de Portugese en Russische competities.

Het zijn misschien niet de clubs waar je op staat te wachten, maar je merkt wel dat Konami een zo’n compleet mogelijk pakket te leveren. We kunnen ze het niet aanrekenen dat grote competities ontbreken, want dit komt doordat EA daar gewoon een monopoliepositie op heeft. Bovendien zijn er option files voor om alles alsnog goed neer te zetten.

PES 2019

Weinig vernieuwing

Ondanks dat we erg positief zijn over hoe de game speelt en wat deze te bieden heeft, zijn er toch weer een aantal minpuntjes die terug blijven keren. Zo zijn alle modi nagenoeg hetzelfde als in de voorgaande editie. Master League heeft dan wat kleine wijzigingen in de transferbehandelingen en is er een voorbereidend toernooi aan elk seizoen toegevoegd.
Myclub voelt eigenlijk als een kopie van het vorige deel en is op de menu’s na weinig veranderd. Het is niet echt de moeite waard om je save file van vorig jaar te verwijderen en hier weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Over het algemeen mag de game qua presentatie wel een upgrade gebruiken. Menu’s zien er gedateerd uit en hadden wat logischer ingedeeld kunnen worden.

Ook de commentaar blijft in dit deel soms tenenkrommend. Of de heren reageren te laat of niet (wanneer je op de paal schiet bijvoorbeeld). Dit blijft erg jammer, want waar de game in zo veel punten sfeer brengt, weet de commentatoren dit juist weer enigszins te verpesten.

PES 2019

 

Uitgever: Konami
Ontwikkelaar: Team PES
Releasedatum: 31 augustus 2018
Platforms: PlayStation 4, Xbox One, Windows
Gespeeld op: Xbox One X

Komt steeds dichterbij perfectie

PES 2019 weet de lat toch weer een stuk hoger te leggen. Helaas komt de game toch op bepaalde flanken wat te kort en zijn de diverse modi en UI toch wel toe aan een behoorlijke upgrade. Gelukkig speelt de game als voorheen, maar dan nog iets beter!

8.5
Gameplay:
9.6
Algehele presentatie:
7.3
Replay-waarde:
8.6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.