Reviews

Review: Need for Speed Payback

Need for Speed Payback

Terwijl de halve politie van Fortune Valley achter mij en mijn crew aanscheurt, proberen we toch een supermoderne wagen te jatten. Het wordt toch een hele strijd om de buit binnen te halen, aangezien de politie nu ook een helikopter achter me aanstuurt. Des te trotser ik ben als we het toch voor elkaar krijgen. Dit is Need for Speed Payback.

Mix tussen Seattle en Las Vegas

Need for Speed Payback neemt je naar een fictieve mix van Seattle en Las Vegas, genaamd Fortune Valley. In de stad pronken niet alleen casino’s, maar ook iets wat verdacht veel weg heeft van de Space Needle, maar dat mag de pret niet drukken. Het draait immers in Need for Speed niet om waar je racet, zo lang er maar asfalt onder je is, al is er in dit nieuwe deel meer waarover je zult rijden.

De game kent namelijk niet één, maar drie verschillende personages, namelijk Tyler “Ty” Morgan, Sean “Mac” McAlister en Jessica “Jess” Miller. Met zijn drieën gaan zijn namelijk de strijd aan met de racegang ‘the House’. Deze gang heeft het namelijk op Morgan voorzien en dat is eigenlijk kort gezegd de reden waarom de Crew wraak wil nemen.

Verschillende rijstijlen

De keuze voor drie verschillende personages is een goede keuze van Ghost Games geweest. Elk personage heeft namelijk zijn of haar eigen rijstijl. Zo is Ty de race en drag-specialist, Mac de meester in Drag en Offroad races en is Jess de juiste persoon voor het ophalen en vervoeren van personen en goederen.

Deze rijstijlen passen gek genoeg erg goed bij de typische arcade race-ervaring die de serie te bieden heeft. Daarnaast zorgt het voor een welkome variatie, aangezien het niet alleen maar racen is en zo nu dan wat driften of time trials doen, maar dus vijf verschillende stijlen passeren de revue.

Het racen zit dan ook meer dan goed in deze game, want het werkt gewoon zo lekker en eenvoudig. Zeker naarmate je verder komt zul je met snelheden van meer dan 200 km per uur door de bocht driften of over een heuvel springen om vervolgens de wagen de bocht door te laten glijden. Het zorgt ervoor dat de adrenaline door je lichaam giert en dat is altijd goed.

Knipoog naar Los Angeles

Het verhaal van de game is misschien niet heel spectaculair en de manier waarop het verhaal verteld wordt al evenmin, maar de game lijkt veel weg te hebben van de Fast and the Furious-films. Het is allemaal wat over de top, maar dat past ook wel bij de manier van racen. Al lijken de drie hoofdpersonages toch wel wat te veel op elkaar en heb je eigenlijk met geen van drie echt een connectie, behalve met de rijstijl die ze hebben. Zo praten ze vaak tegen zichzelf of bellen ze andere op om vervolgens later hetzelfde gesprek nog een keer te voeren.

Het valt qua acteerwerk op dat alles zo gescript is dat gesprekken van achter de auto worden opgenomen en wanneer dit niet gebeurt zie je dat de personages niet eens hun lippen bewegen als ze wat zeggen. Het is natuurlijk geen ramp, maar het voelt allemaal een beetje te kort door de bocht aan.

Echter zitten er in de game ook een aantal spectaculaire momenten die bovenstaande kritiek als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Zoals de Heist-missie waar we deze review mee begonnen. Deze geven je helemaal een intens gevoel zodra je deze behaald hebt. Jammer genoeg zijn dit soort missies wel schaars, maar geven ze wel een extraatje aan de game die erg te waarderen valt.

Pimp je wagen

Waar de game toch weer een stap vooruit zet, zijn de customization-opties voor je wagen. Deze zijn nu nog uitgebreider dan het voorgaande delen. Zo is dan eindelijk weer de optie toegevoegd om niet alleen je bolide te voorzien van neonverlichting, maar ook je uitlaatgas en je lachgas te voorzien van een kleurtje. Je kunt echt uren alleen maar bezig zijn met bouwen van jouw ultieme wagen!

Saai grindfest

Voor je het tegen de House op kunt nemen, moet je de crew eerst laten zien in Fortune Valley. Dit betekent racen tegen kleinere crews en zorgen dat je die eerst de baas bent. Bij elke race staat er overigens een aanbevolen niveau van de betreffende bolide die je gaat gebruiken.

Het is dus echt wel aan te raden om deze richtlijn aan te houden, want als je ver beneden dit niveau zit, zal je merken dat het niet te doen is. Je komt misschien wel dichtbij, maar dit komt eerder door de soms wat stomme fouten van de AI dan dat je zelf wat gepresteerd hebt.

Om dit niveau te halen, moet je soms wat missies opnieuw spelen om nieuwe speed cards vrij te spelen, waarmee je de bolides op het juiste niveau krijgt. Dit haalt wel een beetje de angel uit het verhaal, aangezien je soms wel een halfuur tot een uur bezig bent om op niveau te komen.

Gelukkig is het niet zo dat als je niveau veel hoger is dat je een makkie hebt, maar als je een uitdaging zoekt zorg je dus dat je ongeveer aan het aanbevolen niveau voldoet.

Opmerkelijke keuzes

Daarentegen heeft Ghost Games wel een opmerkelijke keuze gemaakt qua progressie van je wagens. Je kunt bij elke race een speed card ‘trekken’, wanneer je deze gewonnen hebt. Je kunt kiezen uit drie verschillende cards en deze bieden je dan weer een optie om je wagen te upgraden. Denk hierbij aan verbeteringen aan je motor of je uitlaat.

Elke kaart biedt niet alleen een verbetering, maar deze komt ook van een specifiek bedrijf en geven meestal ook een bepaalde boost (soms ook meerdere) voor een onderdeel van je wagen. Zo wordt je nitrous een stuk beter of je remmen of juist je topsnelheid en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wanneer je een kaart trekt waar je niets mee kan, omdat je auto er op bepaalde fronten slechter van wordt, kun je ervoor kiezen om deze te verkopen of in te leveren. Als je dan drie kaarten hebt ingeleverd, kun je deze middels een slot machine weer proberen in te ruilen voor een andere kaart.

Bij deze machine kun je een ding van te voren vastleggen, zoals of de fabriek of het onderdeel of de boost die het onderdeel moet geven. Het is misschien een leuke knipoog naar de gokstad Las Vegas, maar het houdt soms wat tegen dat je progressie maakt en je dus weer eerst moet grinden om verder te kunnen komen.

Het alternatief hiervan zijn de microtransacties, maar daarover kan ik eigenlijk weinig zeggen. Het is niet dat je met je neus boven op gegooid wordt, maar het is wel duidelijk dat de mogelijkheid er toe is.

Ook een opmerkelijke keuze is het weglaten van de Toyota’s uit de game. Dit is volgens mij sinds een hele lange tijd dat die niet in een Need for Speed zitten, maar gelukkig krijgen we daarvoor wel weer hele vette BMW’s Mercedes, Austin Martin en Ford’s voor terug.

Een oase vol mogelijkheden

Gelukkig voelt Fortune Valley aan als een goed gevulde open wereld waar een hoop te beleven valt. Naast het verhaal zijn er nog tal van activiteiten te volgen: denk aan het zo snel mogelijk langs een flitspaal rijden, een bepaald aantal punten halen door bochten te driften of het zoeken van een pakketje en deze uit de handen van de politie zien te houden. Gewoon een race aangaan met een willekeurige racer die je toevallig voorbij raast is ook een mogelijkheid.
Daarnaast zijn er ook nog een aantal billboards die je kunt slopen of kun je de 100 pokermuntjes, die over de gehele stad en de gigantische wereld eromheen verscholen liggen, verzamelen. Kortom, je hoeft je in Need for Speed Payback niet te vervelen, helemaal niet als je op zoek gaat naar een aantal klassieke wagens die je in pakketjes moet zoeken, maar daarna helemaal naar eigen smaak kunt stylen en upgraden!

Daarentegen is de multiplayer wel behoorlijk aangepast, want je zult niet meer continu met andere (onbekende) in de wereld spelen, maar gewoon weer alleen. Het is overigens wel iets wat ik persoonlijk erg lekker vindt, aangezien in de game van twee jaar geleden nog wel eens crashes waren tussen mij en spookrijdende ‘medespelers’ die daardoor mijn race verziekte.

Mocht je echter wel van een goede multiplayer houden, kom je in Payback van een koude kermis thuis. Het is allemaal wat simpeltjes, namelijk vijf races rijden en daaruit komt een winnaar en klaar. Het publiek wat er rijdt is ook niet echt om van te jubelen, want die zullen je gewoon keihard van de weg proberen te rammen. Alhoewel Ghost Games hier niet iets aan kan doen, is het jammer dat het niet lijkt te werken in deze serie.

Need for Speed Payback: Lekkere racegame met over de top verhaal

Need for Speed Payback weet net niet helemaal te overtuigen. De game speelt gelukkig wel weer erg lekker en de customization-opties zijn weer zo enorm aanwezig dat je alleen daar al uren zoet mee kunt zijn. De game kent wel een aantal gebreken aan de manier waarop het verhaal en de personages worden gepresenteerd en het systeem met de cards past gewoon niet bij zo’n game. Gelukkig kunnen we ons er wel uren mee vermaken en brengt de game genoeg variatie en uitdagingen, maar dat gaat niet geheel zonder slag of stoot.

Heerlijke arcade racegame

Alhoewel de game iets te veel leunt op grinden en het 'trekken' van Speed Cards is Payback wel degelijk een heerlijke arcade racegame

7.1
Gameplay:
8.1
Verhaal:
7
Algehele presentatie:
7.7
Replay-waarde:
5.7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.