Reviews

Review: Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

Nintendo wist met Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order de juiste game op het goede moment naar de Nintendo Switch te halen. Echter is de grote vraag: Kan het ook daadwerkelijk op tegen diens hype?

Ondanks dat dit het derde deel is, hoef je niet bang te zijn dat je iets gemist hebt. Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order brengt namelijk een eigen versie van het verhaal van de Infinity Stones. Het is dus niet zo dat je het onlangs afgesloten Infinity Saga opnieuw beleefd, maar een compleet andere versie daarop. Je hoeft dus ook niet deze 22 films tellende serie gekeken te hebben om iets van de game te begrijpen, maar een beetje voorkennis is wel meegenomen. Je zult namelijk niet alleen op andere locaties komen dan in de films ook komen er meer personages in voor. Denk hierbij aan the X-Men, Kingpin, Magnetno, maar ook nieuwe personages als Crystal en Elsa Bloodstone.

De game heeft wel dezelfde geweldige samenkomsten van personages als in de films. Denk aan de meest vreemde combinaties, zoals een Spider-Man die met the Defenders aan de haal gaat of een Magneto die zich bij de helden voegt, omdat hij heeft gezien hoe krachtig Thanos is. Zo kan ik nog wel even doorgaan met leuke onderonsjes tussen personages die je eigenlijk niet vaker samen ziet komen.

Bovendien heeft Team Ninja ook erg op details gelet. Zo worden Spider-Man en Miles Morales door dezelfde stemacteur ingesproken die ook Spider-Man voor de PlayStation 4 in sprak en mag Nolan North weer de stem van Deadpool vertolken. Stiekem is het wel heel grappig dat deze ook tijdens het gevecht ‘piew, piew, piew’ roept.

De kracht van de groep

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order is dus een vierspeler co-op game, die ook in je eentje te spelen is. Je kunt gedurende het verhaal steeds vier personages kiezen, maar je moet ze natuurlijk eerst wel ontgrendelen. Dat gebeurt vaak naar een ontmoeting, maar soms ook pas na een gevecht er tegen. De game speelt als een soort Diablo-achtige brawler, waarin de camera het grootste gedeelte zich bovenop de actie bevindt.

De vier personages (uit een totaal van 30) die je kunt kiezen hebben allemaal een lichte en zware aanval en (in het begin) twee speciale aanvallen. Naarmate het verhaal volgt zullen de nieuwe personages sterker zijn en zul je zelfs tot vier speciale aanvallen hebben. Zo heeft Thor natuurlijk de bliksemschicht tot zijn beschikking, gooit Captain America met zijn schild in de rondte en heeft eigenlijk iedereen wel een een aantal aanvallen die je bij het desbetreffende personage zal verwachten.

Om het geheel nog boeiender te maken, zijn deze speciale aanvallen ook te upgraden door het zoeken naar speciale stenen of door je personages te levelen (hiermee speel je dus ook meer speciale aanvallen vrij). Door de aanvallen te verbeteren, worden ze niet alleen krachtiger, maar kunnen ook langer gebruikt worden of sneller achter elkaar.

Ondanks dat veel personages gelijkenissen hebben, zijn er ook degelijke verschillen. Zo krijgt Wolverine HP terug als hij aanvalt, zwaait Spider-Man door de levels heen en gebruikt Thor zijn hamer om te kunnen vliegen. Het zijn misschien niet de meest grote verschillen, maar net goed genoeg om de game boeiend te laten houden.

Echter zijn er ook Synergie-aanvallen, die voor onverwachte combo’s zorgen. Hiermee doe je extra veel schade aan bij de vijand(en), alleen zorgt dit wel voor een complete instorting van de framerate op de Switch. Dat is wel jammer want het zou zo gaaf zijn om de combo van Doctor Strange en Star Lord te zien zonder haperend beeld.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

Knopjes rammen

Ondanks dat er veel werk naast het vechten zit in het ontgrendelen van nieuwe krachten of het upgraden van je personages, gaat het in de gevechten niet om een tactiek. De meeste vijanden versla je eigenlijk door lukraak op wat knoppen te drukken en soms onder de indruk te zijn van wat de speciale aanvallen te bieden hebben.

De enige momenten dat tactiek wel een rol speelt, is tijdens de vele (mini)bazen in de game. Deze hebben namelijk niet alleen een healthbalk, maar ook een staggerbalk. Je zult ze dus eerst moeten zien te stunnen om ze daadwerkelijk schade aan te kunnen doen. Zo is Sandman onsterfelijk in zijn zanderige vorm, maar is er gelukkig een waterkanon die hem een vaste vorm kan geven en moet bij Dr Octopus eerst de poten onder zijn lijf vandaan getrokken worden om hem te kunnen aanvallen.

Bij deze bazen zit ook vaak de meeste frustratie, aangezien je eerst de tactiek moet zien uit te vogelen en daarnaast ook moet voorkomen dat je personages knock-out gaan. Zodra er een knock-out gaat, kun je die wel weer reviven, maar wordt je ook meteen het doelwit van de eindbaas.

Mocht je de eindbazen nog geen uitdaging vinden, zijn er ook nog de Infinity Trials. Dit zijn herhalingen van de eerdergenoemde gevechten, maar dan met extra voorwaarden. Zo moet je bepaalde bazen binnen een bepaalde tijd verslaan of juist alleen Synergy-aanvallen gebruiken. Het is op zijn zachts gezegd erg pittig te noemen, maar erg effectief als je personages en dergelijke wilt upgraden.

Co-open bij elkaar

Marvel Ultimate Alliance is wel in je eentje te spelen, maar daar ligt de kracht van de game niet. Ik merkte dat de door AI gestuurde personages niet altijd doen wat je verwacht en het veel soepeler werkt als je met vrienden speelt. Dan kun je namelijk communiceren en samen een tactiek bepalen. Het is ook niet zo dat de game aangesmeerd werd als singleplayer game, maar het is wel iets wat je mee moet nemen als je de overweging hebt om de game te gaan halen.
Het enige nadeel van het samenspelen met vriend(inn)en is dat de camera soms haar eigen leven lijkt te leiden. Vooral als iedereen door elkaar loopt, draait de camera willekeurig en kun je een vijand en zelfs je personage uit het oog verliezen. Dat zorgt soms voor minder overzicht in gevechten die al wat chaotisch verlopen.

Marvel Utimate Alliance 3: The Black Order weet mede daardoor niet altijd te overtuigen. De momenten dat het wel lukt, zijn daarentegen wel sterk genoeg om na de game uit te spelen een voldoening te geven, maar nodigen niet echt uit om het een tweede ronde te geven.

Marvel Ultimate Alliance 3 The Black OrderUitgever: Nintendo
Ontwikkelaar: Team Ninja
Releasedatum: 19 juli 2019
Platforms: Nintendo Switch
Gespeeld op: Nintendo Switch

 

 

 

Een vermakelijke brawler met diens tekortkomingen

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order is over het algemeen het leukst als je het samenspeelt. Ook in je eentje is het prima toeven in de werelden die Marvel voorschoteld, maar is de AI van je medespelers niet altijd om naar huis te schrijven. Ondanks alle nukken van deze game weet deze toch vaak een glimlach op je gezicht te toveren!

7.5
Gameplay:
7.7
Algehele presentatie:
7.8
Replaywaarde:
6.2
Verhaal:
8.3

GamesGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.