Reviews 2

Review: Gamegeschiedenis van Nederland

Gamegeschiedenis van Nederland

Als je een Nederlandse ontwikkelaar moet opnoemen, is de kans groot dat je Guerrilla Games als eerste te binnen schiet. Echter heeft Nederland veel meer talent in de industrie (gehad).

In Gamegeschiedenis in Nederland behandelt Tom Lenting de periode 1978 tot en met 2018 en geeft een beeld van hoe de game-industrie langzaamaan voet aan wal wist te krijgen, maar ook de mindere mooie kant ervan.
Het is een kort (81 pagina’s) en interessant boek vol met leuke weetjes. Zo wordt bijvoorbeeld de Philips CD-i aangekaart en hoe zij het voor elkaar kregen enkele Nintendo personages te gebruiken voor exclusieve games. Of hoe de connectie tussen Nixxes en Square Enix gelegd werd, maar ook hoe belangrijk het voor ontwikkelaars vroeger was om ook educatieve games te maken om hun rekeningen te kunnen betalen. Er worden dus allerlei ontwikkelaars behandeld die een poging hebben gewaagd om een gat in de markt te vinden van grote tot aan indie ontwikkelaars en alles wat er tussen valt!

Ik moet zeggen dat er voor mij soms ook wel dingen aan bod kwamen die me echt helemaal niks zeiden. Ik kom dan ook uit 1988, maar dacht wel het een en ander te weten wat er voor mijn beginperiode als gamer (ik begon met de NES en speelde af en toe Pac-Man op de Commodore 64 van mijn oom). Dit maakte het voor mij dus gelijk nog interessanter!

Wat ik wel een beetje mis in deze boek is wat meer achtergrondinformatie over de medewerkers van de bedrijven die erin behandeld worden. Het zou misschien het geheel opfleuren als er wat leuke anekdotes of misschien interviews in zouden zitten. Het geheel leest een beetje als een bak informatie die, ondanks erg interessant is, op een geheel opgestapeld is. Daarentegen is het ook een boek die gebaseerd is op basis van literatuuronderzoek en het voor sommige als droge kost kan worden ervaren.

Dat wil niet zeggen dat ik geen plezier heb gehad met het lezen ervan, maar het geeft je wel een beeld wat je kunt verwachten als je dit boek van plan bent om te halen. Mocht je dat nog willen, kun je hem via deze site bestellen!

GamesGames

2 Comments

 • Avatar
  Reply
  huntedjohan
  09, 09, 2019 10:34 pm

  interessant stuk. toch leuke kijk op de nederlandse inbreng

  • Joey Hasselbach
   Reply
   Joey Hasselbach
   11, 09, 2019 8:05 pm

   Ja zeker! Het is een leuk informatief boekje wat in een klein uurtje uit te lezen is. Dus zeker de moeite waard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.