Reviews 2

Review: AOC 27G2U monitor

AOC

Deze maand heeft AOC een aantal nieuwe monitoren uitgebracht: de 24G2U, de 24G2U5, de 27G2U en de 27G2U5. Deze review zal gaan om de 27G2U, de monitor bedoelt voor de snelle, competitieve games. Brengt AOC wat het belooft?

Uit de doos

De 27G2U wordt keurig geleverd met een HDMI én een Displayportkabel, plus een CD om de drivers te installeren. De poot bestaat uit twee delen en is makkelijk te assembleren. binnen twee minuten heb je de monitor uit de doos en geplaatst op jouw beeldscherm, zonder al teveel poeha. Op de achterkant van de poot is ook een gat te vinden voor cable management, zodat het achter je scherm niet een al te grote rotzooi wordt. Dit werkt prima en ziet er een stuk opgeruimder uit. De monitor staat stevig op de poot en ik heb geen enkel moment gehad dat ik het wiebelig of onstevig vond ogen.

De looks

Het scherm zelf ziet er ook degelijk uit: de poot is simpel maar strak en de achterkant heeft strakke lijnen, maar is niet overdreven kitcherig. Ik weet dat sommige gamers het fijn vinden om allerlei tierelantijnen te zien, maar ik vind het fijn dat het er ook eens degelijk en strak eruit kan zien. Ik ben blij dat de rode bies weg is uit deze lijn: andere AOC schermen hadden een rode balk aan de onderkant, wat niet erg modieus eruit ziet. Bij de 27G2U is het geheel zwart, met een subtiele, rode lijn eronder. Daarbij is de monitor in hoogte verstelbaar en zowel horizontaal als verticaal kantelbaar, wat fijn is om fijn te kunnen gamen.

Full HD en 144HZ

Laat ik eerst duidelijkheid schetsen over de specificaties van het scherm. De AOC 27G2U heeft een 27 inch Full HD (1080×1920) LED mat scherm met een verversingssnelheid van 144 Hertz. Het laatste betekent – simpel gezegd – dat het scherm praktisch gezien 144 FPS kan laten zien, in tegenstelling tot schermen met een lagere Hertz. Voor snelle, competitieve spellen is dit onmisbaar als je een serieuze speler bent. Daarbij is de latency maar 1 miliseconde, wat spellen een stuk vloeiender maakt en zonder het vaak gehate motion blur. Dit is een enorme hulp als je shooters speelt als Overwatch of Call of Duty, waar elke miliseconde telt.

Aansluitingen

Tevens heeft de 27G2U aan poorten geen gebrek: er zijn twee HDMI aansluitingen en één Displayport aansluitingen en 4 USB 3.2 aansluitingen, dus je kan gerust een multimonitor opstelling maken en jouw randapparatuur erop aansluiten. Er is geen DVI  aansluiting, maar dit zie ik niet als een nadeel. Welke competitieve PC-gamer maakt in 2019 nog gebruik van DVI? Ik heb het alleen nog maar in oude kantoren gezien en zelfs daar worden deze aansluitingen nauwelijks meer gebruikt.

AMD Freesync en IPS Wideview

Ook ondersteunt de monitor AMD Freesync, wat de grafische optie V-sync vervangt als je een AMD videokaart hebt. Dit betekent dat het scherm ervoor zorgt dat je geen ‘screen tearing’ ziet als je snel rond beweegt. Dit is mooi voor gamers die een AMD GPU hebben, maar in mijn ervaring hebben de meeste mensen toch een Nvidia kaart in hun PC gebouwd. Ik moet daarbij wel opmerken dat ik steeds vaker AMD Freesync zie verschijnen op monitoren, dus ik zie een poging van het bedrijf om een inhaalslag te maken op dit gebied. Persoonlijk heb ik een AMD RX480 8 GPU in mijn PC, dus ik heb zeker voordeel van deze functie.

Daarbij heeft de monitor een IPS panel. Dit zorgt voor levende kleuren en een brede kijkhoek van 178 graden door IPS WideviewZelfs als je meekijkt vanuit een hoek, heb je geen last van reflectie of kleurvervorming. Dit is fijn als je een keer wil meekijken, of als je met een multimonitor opstelling jouw scherm in een hoek moet plaatsen en bekijken.

Test 1: DOOM(2016)

DOOM loopt op mijn PC met 160FPS, wat het ideaal maakt voor de 27G2U. Het spel speelt boterzacht op deze monitor, met vrijwel geen input latency, de AMD Freesync en uiteraard de 144HZ. Door de anti-flicker technologie krijg je ook na langdurig spelen geen last van je ogen en door de matte anti-reflectie heb je ook geen last van schitteringen en zie je jezelf niet zitten tijdens de donkere laadschermen. Ik heb tijdens het spelen geen last gehad van screen tearing of van haperende beelden en mijn ervaring was erg goed.

Test 2: Minecraft(Windows 10 edition)

Minecraft is niet het meest spectaculaire spel qua graphics of snelheid, maar heeft wel mooie kleurpaletten waarop je het scherm kan testen. De paletkleuren zien er mooi uit op het scherm en ook de ervaring met Minecraft was vloeiend en fijn voor de ogen. Zelfs na een aantal uur gamen had ik geen last van vermoeide ogen, wat ik vaak wel krijg bij het langdurig turen naar een scherm.

Teleurstellende beeldscherminstellingen

Toch heb ik een aantal bevindingen die mijn ervaring iets minder positief hebben gemaakt. In de monitorinstellingen kan er gekozen worden voor voorgeprogrammeerde beeldschermkeuzes, de zogeheten AOC Game Color. Je kan dan kiezen uit verschillende type games, waarbij de beeldscherminstellingen worden veranderd. Ik was niet enthousiast hierover: bij alle instellingen was er wel iets mis. Bij RTS komt er een soort waas over het scherm dat nog het meeste lijkt op urine, terwijl bij andere modi het contrast veel te hoog wordt of de kleuren veel te verzadigd. De basismodus ziet er goed uit, dus ik vraag mij af waarom deze keuzes gemaakt kunnen worden.

Beeldschermknoppen vrijwel onzichtbaar

Als we het toch hebben over de monitorinstellingen: waarom hebben de knoppen op de scherm geen LED-lampjes? De knoppen zitten rechts onderop het scherm en de symbolen die ze aanwijzen zijn zwart. Hierdoor zijn ze heel lastig te zien, zelfs met het licht aan. Ik moet met de zaklamp van mijn telefoon erop schijnen om te zien waar de knoppen zitten. Simpele LED-lampjes of een ander kleur symbolen had dit opgelost. Ik vind dit erg knullig overkomen, zeker als je een monitor uitgeeft in de game markt.

Aanrader

De AOC 27G2U is een aanrader, ondanks de opzichtige, maar overkomelijke minpunten. Voor een zachte prijs (€229 bij verschillende webwinkels) heb je een echte game monitor in huis die maar weinig gebreken toont. Voor degene die nog geen 4K en/of HDR kunnen betalen maar wel vloeiend willen gamen op hun PC, maken zeker een goede keuze bij deze monitor!

 

 

 

Goede game monitor met weinig gebreken

Ondanks een paar gebreken, is de AOC 27G2U een prima monitor voor een betaalbare prijs. Aanrader voor iedereen die met een budget een snelle, vloeiende game ervaring wil.

7.8
Design & look:
8
Aansluitingen:
8.5
Scherm:
8.5
Beeldschermopties:
6

GamesGames

2 Comments

 • Avatar
  Reply
  Boyd Willemsen
  21, 11, 2019 7:19 pm

  Hello Alex,

  Thanks for the feedback! I clearly was sleeping while writing that. I will correct it as soon as I can, along with the typo.

 • Avatar
  Reply
  Alex
  21, 11, 2019 9:17 am

  English translation as i don’t speak dutch:
  There is no DVI or VGA connection, but I don’t see this as a disadvantage. Which competitive PC gamer will still use DVI or VGA in 2019? I have only seen it in old offices and even there these connections are hardly used anymore.

  The 27G2U monitor clearly has a VGA connector, you could not have missed that. So whats wrong here?

  Also, there is a typo at the screen resolution, which should be 1920×1080:
  De AOC 27G2U heeft een 27 inch Full HD (1080×920) LED mat scherm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.