Super Mario Odyssey

Review: Super Mario Odyssey

Mario is ook op de Nintendo Switch weer aanwezig. Dit keer met een geheel nieuw avontuur en een nieuwe partner?! Of dit een geschikt idee is, gaan we je uitleggen in deze review van Super Mario Odyssey!

Petje af!

Mario’s nieuwe partner is namelijk Cappy. Deze is net als Mario achter Bowser aan, want niet alleen Princess Peach, maar ook een geliefde van Cappy wordt door de bad guy ontvoerd. Na een korte kennismaking voegt Cappy zich aan Mario toe en dit betekent het begin van een interessante samenwerking.

Mario kan namelijk dankzij Cappy objecten en vijanden ‘overnemen’, waarmee er tal van nieuwe gameplaymogelijkheden om de hoek komen kijken. Zo neem je al vrij snel een Tyrannosaurus Rex over en daarmee laat de game alvast weten dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Het overnemen is dus een belangrijke functie in de game. Zo kun je als een vurig lavawezen door een lavapoel om bepaalde platformen te bereiken of kun je als vis onbeperkt onder water blijven ademen. Leuk detail is een smoorverliefde Goompa die te misleiden valt door een ander over te nemen.

Deze vernieuwing is dan ook meer dan welkom in deze serie en pakt ook gewoon super uit. De gameplay blijft goed werken, de besturing is eenvoudig, maar desalniettemin nog steeds uitdagend. Kortom weer geweldig bedacht door Nintendo.

 

Super Mario Odyssey 3

De Odyssey

Mario en Cappy proberen de kidnappoging van Bowser te veredelen, maar moeten eerst op zoek gaan naar een schip om hem te kunnen achtervolgen. Als snel vinden ze een barrel, maar die is te beschadigd om van de grond te krijgen. Door middel van de energie van glimmende manen die Power Moons genoemd worden, kan dit schip alsnog van de grond komen.

Het manensysteem vervangt eigenlijk de sterren uit Mario 64 of de zonnen uit Super Mario Sunshine. Ook nu hebben ze weer de functie gekregen dat door deze te verzamelen het weer mogelijk is om een ander level te ontgrendelen. Eenmaal door het eerste level heen, heb je de besturing door en weet wat je te doen staat om deze manen te verzamelen.

Een koninkrijk te ver

Gedurende Mario’s achtervolging op Bowser komen hij en Cappy op diverse Kingdoms terecht. Bij elk koninkrijk zien zij dat Bowser en zijn trouwe volgers het huwelijk tussen hem en Peach door willen zetten. Het mooie aan alles is dat deze werelden precies zijn verdeeld zoals we bij een Mario-game gewend zijn. De meeste werelden zijn kleurrijk en bevatten prachtige gedetailleerde omgevingen.

Het enige minpunt aan deze game is dat niet alle levels even uitdagend zijn of simpelweg te makkelijk zijn om te doorlopen. De manen die door de levels verstopt zijn, liggen soms op te voor de hand liggende plekken of op plekken waar je nagenoeg geen moeite voor hoeft te doen.

Gelukkig gaat het hier bij lange na niet om alle Power Moons die je kunt vinden. Er zijn er honderden over de verschillende koninkrijken verspreid en het is gelukkig niet even ergens naartoe om ze op te pikken. Voor sommige moet je puzzels oplossen en voor andere juist weer een uitdaging aangaan of een tussenbaas verslaan.

Deze tussenbazen komen in de vorm van Broodals en zij proberen Mario en Cappy, net als de diverse bazen die je bij elk koninkrijk tegenkomt, te verhinderen in hun jacht op Bowser. Deze bazen dagen je steeds meer uit en je zult de nieuwe skills goed moeten beheersen om ze te kunnen verslaan.

Super Mario Odyssey

Ode aan meer dan 30 jaar Mario

Super Mario Odyssey weet niet alleen dankzij Cappy weer een nieuwe ervaring te bieden, maar de game biedt juist in alles een ode aan Mario’s rijke geschiedenis. Zo is Pauline (de eerste vrouw die Mario uit de handen van Donkey Kong moest redden) de burgemeester van New Donk City. Deze stad is het beste voorbeeld van deze ode. Niet alleen door de burgemeester, maar ook door de straatnamen, die verwijzen naar Donkey Kong.

Echter keert de game in sommige gedeeltes ook terug naar de roots van de serie en verandert deze van 3D naar ‘ouderwetse’ 2D platformer. Deze variatie is voor de fans dan niets meer dan een feest der herkenning. Nintendo weet hier in een klap zowel nieuwkomers als de fans te bedienen.

Met Super Mario Odyssey weet Nintendo weer een fantastische game te leveren. Wat dat betreft kan Nintendo ons alleen verbazen als dit niet het geval zou zijn. De game wist ons zo’n 8 uur bezig te houden voor we de credits te zien krijgen, maar je kan dit nog makkelijk verdriedubbelen als je alle Power Moons wilt verzamelen. Kortom weer een geweldige prestatie van de Big N!

Joey Hasselbach
Hoofdredacteur en de ervaren rot in de redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.