FIFA 21

Review: FIFA 21

Ieder jaar keert EA weer terug met FIFA, waar het de laatste jaren wel steeds meer kritiek lijkt te krijgen. De games bieden namelijk ruimte voor verbetering, maar EA lijkt deze kansen voor open doel niet te benutten. Komt daar in FIFA 21 verandering in?!

Op save spelen

De jaarlijks terugkerende games lijken altijd voor de komst van nieuwe consoles zo weinig mogelijk verandering door te durven/ willen voeren en ook FIFA 21 is daar geen uitzondering in. Om heel eerlijk te zijn, ben ik al iemand die het niet meer nodig vind om elk jaar een nieuwe FIFA in huis te halen.
Dit komt niet natuurlijk niet alleen door de weinige vernieuwingen, maar ook omdat ik gewoon geen zin heb om elk jaar opnieuw te beginnen en eigenlijk was deze review dan ook de enige reden om dat wel te moeten.
FIFA 21 voelt namelijk in grote lijnen en makkelijke copy paste game met her en der wat vernieuwingen. Waar in de afgelopen edities nog leuke features als Volta (dat ook weer aanwezig is) introduceerde, lijkt de creativiteit van het team inmiddels opgedroogd te zijn.
Ondanks dat de game hetzelfde speelt als het vorige deel heeft EA wel geleerd van de fouten die er vorig jaar in de carrière modus zaten. Sterker nog: deze modus is gedeeltelijk op de schop gegaan en daar kan ik niet anders dan positief over zijn.

FIFA 21

Simuleren of stimuleren

Een van de verbeteringen aan de carrière modus is het feit dat je wedstrijden kunt simuleren, maar ook kunt ingrijpen als de uitslag je niet bepaald. Voorheen was het alleen mogelijk om de wedstrijd te spelen of te simuleren, maar daar is dus in FIFA 21 een optie bijgekomen.
Je kunt dus die ene (vriendschappelijke) wedstrijd laten spelen, maar als je team ineens wat steken laat vallen, besluiten om in te springen. Dit werkt overigens ook erg snel en als je de touwtjes weer los durft te laten, is het ook zo weer teruggedraaid.
Naast deze mogelijkheid biedt deze modus je ook meer kansen om spelers te kneden. Je kunt nu ook bepalen waarop de spelers individueel moeten trainen, waardoor je kunt inzetten op de manier waarop jij dit wil.
Het valt overigens op dat FIFA 21 op het gebied van de trainerscarrière steeds meer op Football Manager begint te lijken en dat is eigenlijk niet heel slecht. Als je het leuk vindt om deze tak van de sport uit te oefenen, heb je met deze game genoeg te doen. Naast trainen moet je er ook voor zorgen dat er een goede balans is. Als je te veel traint zullen spelers oververmoeid raken en als je dat te weinig doet, is er de kans dat je spelers niet scherp voor de dag komen.
Alleen jammer is dat de onderhandelingen met de spelers, zowel voor inkomende transfers als eventuele contractverbeteringen met huidige spelers nog steeds erg saai zijn en voelen een beetje overbodig.

Zolang je met geld blijft smijten

Dan is er natuurlijk ook nog FUT of zoals sommige het noemen: de geldkoe van EA. De modus is nog steeds ontzettend populair en uiteraard blijft EA dit dan ook gewoon gebruiken. Mocht je fan van deze modus zijn, hoef je niet bang te zijn dat er grootse wijzigingen zijn doorgevoerd.
Het enige wat er gewijzigd lijkt, zijn de mogelijkheden om deze modus in co-op te kunnen spelen. Zo zijn er Division Rivals of Squad Battles te spelen en is het ook mogelijk om samen met een vriend(in) het moment te delen dat de FUT-pakketten geopend worden.
Tot slot is er nog Volta: de modus die vorig jaar geïntroduceerd werd en ons FIFA Street moesten doen vergeten. Dat lukte vorig jaar niet en dat gevoel heb ik, ondanks wat vernieuwingen, ook dit jaar niet.

Deze vernieuwingen komen namelijk in de vorm van een singleplayer-achtige modus waarin je langs diverse locaties gaat om daar andere teams te verslaan. Daarnaast kun je de modus ook met iemand anders deze modus spelen, maar alsnog komt deze modus niet zo sterk over als FIFA Street dat jaren geleden wel deed.

Te weinig vernieuwend voor de volle mep

EA heeft met FIFA 21 eigenlijk te weinig vernieuwingen gebracht. Qua gameplay zat het eigenlijk wel in orde, maar voor de rest doet de ontwikkelaar te weinig om de fans te plezieren. Die roepen al jaren om verandering, maar die lijkt er vooralsnog niet te komen. Ook een klein dingetje waar ik me nog aan stoor, is dat een groot deel van de spelers uit de Eredivisie nog steeds niet in de buurt komen van hun echte gelijkenissen. Om nog maar te zwijgen over de belachelijke namen die in de jeugdteams rondlopen, waar overigens al iets meer op gepusht wordt. Ondanks alles zullen de liefhebbers van deze game er ongetwijfeld weer een heel jaar en bakken vol geld in stoppen, maar je weet nu in ieder geval wat je te wachten staat.

FIFA 21Uitgever: EA
Ontwikkelaar: EA Sports
Release: 9 oktober 2020
Platform(s): PC, PlayStation 4, Xbox One en Switch
Gespeeld op: PS4 Pro
Speeltijd: Tot FIFA 22

 

 

 

Tagged

Review Overview

Gameplay 66 %
Algehele prestatie 72 %
Innovatie 51 %
Summary
63
Joey Hasselbach
Hoofdredacteur en de ervaren rot in de redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.