Review: Bus Simulator

Reviews

Bus Simulator is eindelijk op Xbox One en PlayStation 4 gearriveerd, en daar ben ik (een echte buschauffeur) mee aan de slag gegaan! Lees hier mijn bevindingen..

NB: Binnenkort komt er een uitgebreid artikel waarin is samen met een collega de game helemaal uitpluis! Stay tuned.

Begin je eigen busmaatschappij

Ja! Je mag in Bus Simulator je eigen maatschappij opzetten en daar het land mee veroveren. Eerlijk is eerlijk, je hebt alleen concurrentie van auto’s en voetgangers, dus daar zit het wel goed. Je moet alleen wel zelf je routes, financiën, chauffeurs en bussen indelen, waarna je zelf natuurlijk ook vrolijk mag gaan rijden.

Het verhaal is letterlijk dat jij als ondernemer het openbaar vervoer op zet. Daarbij krijg je op den duur hulp van lokale gemeentes, die zien wat je doet en dat ook in hun eigen dorp willen. Zo krijg je dus de mogelijkheid om te groeien en daardoor steeds nieuwe, langere lijnen mag creëren. De meeste moet mag je zelf eerst even rijden en daarmee ervaar je alle rust die buschauffeurs dagelijks ervaren.

Naast zelf rijden, moet je dus ook de rest van de zaken die een busmaatschappij doet zelf behandelen. Zo mag je nieuw personeel uitzoeken, je bussen beplakken met bijvoorbeeld reclame of zelfbedachte bedrijfskleuren en de financiën op orde houden. Dat laatste kan je ook wegstrepen door de game op de makkelijke manier te spelen. Zo mag je flink in de min komen te staan en kan je niet failliet, en dat is wel zo handig!

Door de ogen van een buschauffeur

In het dagelijkse leven ben ik buschauffeur en eerlijk is eerlijk, ik ben best een beetje onder de indruk van de mate waarmee ze het rijden hebben laten voelen. De mate waarop de bus reageert op je input is werkelijk goed gedaan. Het optrekken en de draaicirkel en alle andere zaken die belangrijk zijn tijdens het besturen van een bus kloppen. Alle knoppen zitten op de juiste plek met de juiste icoontjes en ze doen allemaal wat ze moeten doen. Hetgeen wat mij echt in de weg zit is het overig verkeer, die zijn helaas nog erger dan de mede-weggebruikers in het echt. Om nu niet iedereen op de tenen te trappen, men is nogal gebrand om koste wat het kost niet achter een bus te hoeven rijden, dat merken we echt wel.. In de game gedragen andere weggebruikers zich echter, op z’n zachtst gezegd, bijzonder. Zo is het niet gek als een auto voor je abrupt midden op de weg stopt voor iemand die helemaal geen voorrang heeft.

De passagiers reageren ook over het algemeen zoals ze in het echt doen, als je te laat komt heeft men commentaar, maar als je netjes op tijd rijdt dan wordt dat gewaardeerd. Ook hebben passagiers af en toe de neiging om net zo lang te wachten tot je wegrijdt bij een halte, om dan nog even te melden dat ze daar er toch echt uit wilde..

Grafische hoogte- en dieptepunten

De bussen zijn bijzonder mooi gemaakt, maar zijn ook onverwoestbaar (ik heb geprobeerd met vol gas een boom aan te rijden, het resultaat: ik ben geflitst en heb geen enkele ruit kunnen breken). Het interieur van de bus is bij de bestuurder perfect nagemaakt, in verschillende bussen verschillende invulling, die ik herken uit mijn werk. De passagiers ruimtes kloppen niet helemaal, maar zien er wel goed uit. Verder zijn de bussen aan de buitenkant ook erg goed uitgewerkt. De verschillende modellen van verschillende merken zijn allemaal 1 op 1 nagenoeg tot in perfectie nagemaakt.

Jammer genoeg houdt het daarbij op, alle verschillende bussen zijn prachtig. De wereld waar je doorheen rijdt en de personen die instappen en die je van jezelf mag maken aan het begin zijn op zijn zachtst gezegd, niet zo goed. De personen zijn altijd uit dezelfde poule gehaald, waardoor je regelmatig kopieën van elkaar in de bus hebt zitten. De wereld is oké, maar het is aan te veel elementen te zien dat het een computergame is. Juist in een game als deze had ik gehoopt dat ik door mooie landschappen mocht rijden. De landschappen zijn wel mooi, maar hetgeen wat erin staat is niet altijd even mooi. Dan maar gewoon, zoals het hoort, op de weg concentreren.

Ergernissen in het verkeer

Nu moet ik van te voren erbij vermelden dat het verkeer altijd de nodige ergernissen met zich meebrengt. Die kleine irritaties zoals een auto voor je die kan en mag rijden, en dat niet doet, of een wagen die remt voor iemand die geen voorrang heeft gebeuren in het echt bijna net zo vaak als in de game. Zeker in de eerste paar ritten had ik dit eigenlijk niet verwacht, waardoor ik tegen mijn voorligger aanreed..

Och, en voetgangers! Voetgangers bewegen snel, lopen recht op een zebrapad af en op het moment dat ze de weg op zouden stappen, draaien ze weg en lopen een andere kant op! Dat heb ik een paar keer meegemaakt en de opvolgende keer ben ik doorgereden. Precies toen besloot de voetganger in kwestie natuurlijk wel door te lopen.. Als je een dodelijk ongeval maakt, krijg je dikke boete en het scherm wordt helemaal wit. Je wordt vervolgens teruggezet op de plaats waar je een moment geleden was en je mag weer verder rijden.

Ontspanning en geduld

In tegenstelling tot de meeste games die ik speel, is Bus Simulator erg ontspannend. Je rijdt je rit en verder bijna niets. Bij het juist gebruiken van je richtingaanwijzer krijg je een pluspunt in de vorm van een groene pluspunt die in de hoek van het scherm meldt dat je goed je richting aan hebt gegeven. Hoe stom het ook klinkt, het is bevredigend en daardoor het netjes gebruiken van de knipperlichten ook!

Juist omdat je je netjes aan de verkeersregels moet houden is het heerlijk ontspannend. Je kan wel alles negeren en overal vol gas tussendoor racen, maar het is fijner om gewoon rustig aan te doen. Een mooie bijkomstigheid is dat juist dat onthaastend werkt.

Wordt buschauffeur

Het is een leuke baan, maar als je geen rijbewijs hebt of nog niet oud genoeg bent om überhaupt te mogen rijden, dan is dit de best optie om toch de ontspanning van de baan te vinden. Ondanks hier en daar een paar grafische tekortkomingen, zijn dat geen dealbrekers. De bussen zelf zijn in tiptop conditie en zien er prachtig uit, de wereld waar ze doorheen rijden dan weer minder, maar niet zodanig erg dat het afleid van het rijden. De ontspanning die de game met zich meebrengt is heerlijk en alleen al daarvoor is de game een aanrader.

Ik had van te voren meer verwacht van Bus Simulator, het is een game die al jaren ieder jaar met een nieuw deel komt. Er zitten niet zozeer fouten in de game, maar voor mijn gevoel ontbreekt er het een en ander. Dat neemt nog niet weg dat dit een steengoede simulator is. Eentje die op mij als buschauffeur, zeker met de camera van achter het stuur, oprecht indruk heeft gemaakt!

 

Uitgever: Astragon
Ontwikkelaar: Stillalive Studios
Releasedatum: 17 september 2019 (eerder op PC)
Platforms: PC, PlayStation 4, Xbox One
Gespeeld op: PlayStation 4
Speelduur: oneindig

 

 

 

Tagged
Roel van Eeden
Gamer, vader, schrijver, dienstindeler bij Arriva, liefhebbende echtgenoot, in willekeurige volgorde.

2 thoughts on “Review: Bus Simulator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.