Hands-on

Hands-On: The Dark Pictures Anthology

The Dark Pictures Anthology

The Dark Pictures Anthology wordt gemaakt in samenwerking met Supermassive Games, de studio achter Until Dawn en bestaat uit meerdere, los staande verhalen die gaan over mythes en stadslegendes. Dwayne kon tijdens Gamescom met het eerste verhaal in de serie aan de slag.

De losse horrorverhalen vormen, net als Until Dawn, een ode aan het slasher-horrorgenre. Neem een groep tieners, plaats ze in een geïsoleerde omgeving en geef de speler de regie over de gebeurtenissen die gaan plaatsvinden. In principe is Dark Pictures op gameplay gebied een kopie van Until Dawn, maar dat hoeft helemaal geen minpunt te zijn. In de filmwereld zien we al jaren dat verschillende horrorregisseurs shortfilms maken, die dan in een avondvullende film samengevoegd worden. Het is nu ook eenmaal een genre dat goed werkt in een kort formaat. Start, jaag het publiek schrik aan, en eindig weer.

De eerste titel in de Dark Pictures-serie is Man of Medan, een verhaal dat gebaseerd is op de legende van de SS Ourang Medan, een Nederlands schip dat in juni 1947 voor de kust van Maleisië een wel heel creepy SOS-boodschap uitzond. Alle Nederlandse bemanningsleden werden later teruggevonden, hun gezichten op gruwelijke wijze kromgetrokken. Het lijkt alsof zij in hun laatste momenten schreeuwden om genade.

man-1534843467670_1280w

In Men of Medan gaan een groep tieners op duikvakantie, die natuurlijk gruwelijk mis gaat. Alle tieners leggen het loodje. Of niet, want de speler kan er voor zorgen dat zij de gruwelijke nacht allemaal overleven, mits de juiste keuzes gemaakt worden natuurlijk.

Moraal kompas

Supermassive probeert je als speler natuurlijk weer goed te testen op mentaal gebied, door je wat onmogelijke keuzes voor te schuiven. Het moraal kompas wordt dus op de proef gesteld en dat kwam tijdens de Hands-On tot uiting door middel van een keuze aan het einde, waar de speler moet kiezen tussen het redden van een vriend of het redden van zichzelf. Natuurlijk zul je voor sommige keuzes genadeloos afgestraft worden, wat alleen maar meewerkt aan de constante spanningsboog die door de makers voor ogen wordt gehouden.

dark_pictures_anthology_until_dawn

Oud en vertrouwd

Zoals eerder vermeld speelt Man of Medan precies hetzelfde als Until Dawn: het butterfly effect is aanwezig in een iets andere, nog naamloze vorm. Maar dat er weer super veel vertakkingen in het verhaal mogelijk zijn wordt wel weer duidelijk. Ook kun je verschillende objecten oppakken en inspecteren, waardoor je steeds meer informatie over de situatie krijgt. De nieuwe versie van de totems waren hier ook weer aanwezig. In de demo ging het om een foto aan de muur die bekeken kon worden. Deed je dit twee keer, dan kreeg je een flashforward van de gruwelijke gebeurtenissen die kunnen komen.

Image-BANDAI-NAMCO-MAN-of-MEDAN-5

Man of Medan

Tijdens de Hands-On besturen we het personage Fliss, waarschijnlijk een soort gids op zee voor de vriendengroep. We worden samen met het personage Brad, die bij de vriendengroep hoort, door een ogenschijnlijk verlaten schip geleid terwijl we onder schot worden gehouden door een man. Op welk moment we het verhaal in geduwd worden, is volstrekt onduidelijk. De duistere sfeer zorgt gelijk voor lichte spanning, maak pakt je nog niet meteen bij de strot.

Naarmate onze tocht door het schip vordert, komen we steeds gruwelijk verminkte en rottende lijken tegen en beginnen we ons af te vragen wat hier in godsnaam heeft plaatsgevonden. Als de man met het pistool vervolgens zijn zenuwen niet onder controle kan houden en probeert te vluchten, verdwijnt hij op mysterieuze wijze. Op dat moment zijn Fliss en Brad aan hun lot overgelaten. Het einde van de demo betekende ook weinig goeds voor hen allebei.

Bij een tweede speelsessie werden de verschillen duidelijk in de keuzes. Het is namelijk mogelijk dat Brad voor een groot deel van de demo afwezig is, afhankelijk van eerdere beslissingen. Het eerder genoemde butterfly effect treedt dan natuurlijk in werking, waardoor verschillende gebeurtenissen plaatsvinden als vallende dominostenen. Die gebeurtenissen zijn dan jammer genoeg bijna nooit goed voor onze hoofdpersonen.

The Dark Pictures Anthology komt met het eerste verhaal naar de PS4, Xbox One en Steam. Een releasedatum is nog niet bekend, maar Bandai Namco laat weten dat zij jaarlijks minimaal twee Dark Pictures-verhalen per jaar uit willen brengen. Wij zijn er in ieder geval benieuwd naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.