Hands-on 1

Hands-On: Pro Evolution Soccer 2019

pes1

Tijdens Gamescom waren Joey en Dwayne te gast bij Konami om aan de slag te gaan met Pro Evolution Soccer (PES) 2019. Zij mochten een halfuur lang met een aantal Europese topclubs. Vormt PES dit seizoen wederom een serieuze concurrent voor FIFA? Ons voorlopige oordeel en wat we nog meer te weten kwamen tijdens de sessie lees je hier!

We speelden een aantal potjes FC Barca-Liverpool en opvallend was dat de meeste animaties in PES toch net iets beter ogen dan die in FIFA. De lichaams- en gezichtsbewegingen lijken net wat vloeiender te lopen. Het Camp Nou en de grasmat die er ligt komen erg mooi naar buiten en Konami heeft ook wat meer aandacht besteed aan het publiek, dat er een stuk levendiger uit ziet dan in vorige edities.

Ook op gameplay gebied lijkt PES een stukje sterker te staan dan FIFA: het voelde alsof we betere controle over de bal en de spelers hadden, het precisie dribbelen met L2 gaf ons net wat meer controle bij het uitvoeren van schijnbewegingen en andere trucages en voorzetten leg je net iets lekkerder in de loop dan in de footie van EA.

pes1

Clubs en licenties

Hier tegenover staat dat PES toch een erg belangrijke licentie kwijt is: de Champions League. Het kampioenenbal staat dit seizoen voor het eerst in de FIFA-stal en dat is op zijn minst een aderlating voor de footie van Konami. Daarnaast zitten veel van grote Europese clubs niet met naam en toenaam nog steeds niet in de game vanwege ontbrekende licenties: jammer dat je El Classico dus niet op een authentieke manier kan spelen. Voor ons Nederlanders is het aan de andere kant wel leuk dat naast de Eredivisie ook de Jupiler League aanwezig is, zodat FC Twente ook gewoon in vol ornaat te bewonderen is.

Wel liet de PR van Konami weten dat Konami nog een aantal aankondigingen in het verschiet liggen, maar wat deze zijn, wilde hij uiteraard niet vertellen. Onlangs werd onder andere de samenwerking met AS Monaco en Schalke 04 beklonken.

MyClub en toernooien

Konami heeft naar eigen zeggen de grootste aanpassingen aan MyClub, de modus waarin spelers hun eigen team kunnen samenstellen, doorgevoerd. Zo is er een nieuw kaartsysteem voor de spelers, worden de kwaliteiten van spelers beter gespiegeld aan hun huidige vorm in de competitie, kan men met de legendes spelen (waaronder onze eigen Johan Cruyff en Ruud Gullit), en zijn er spelers van de week.

pes3

De grote Europese toernooien ontbreken, maar hier komt de International Champions Cup (ICC) voor in de plaats. Deze competitie vindt plaats voor het reguliere seizoen. Master League is uiteraard ook weer terug, met dezelfde Master League in het voorseizoen. In Master League is een realistischer transfersysteem geïmplementeerd en ook de onderhandelingen met clubs en spelers zijn op de schop gegaan.

Authentieke ervaring

Hoewel PES qua gameplay een streepje voor lijkt te liggen op FIFA, slaagt Konami er helaas niet in om een completere, authentiekere voetbalervaring te creëren dan de concurrent. Het ontbreken van de vrijwel voltallige Bundesliga (op enkele clubs na), La Liga, de Premier League en een groot deel van de Serie A zijn toch echt een aderlating voor een titel als PES. Het is natuurlijk nog wachten op de reviews van beide titels, die op 30 augustus (PES 2019) en 28 september (FIFA 19) uitkomen. Wij gaan ze uiteraard reviewen en een oordeel vormen, zodat de winnaar van dit jaarlijkse voetbal-tweestrijd eind september bekend is!

pes4

 

1 Comment

  • Reply
    Stephan
    24, 08, 2018 12:41 pm

    Beste Dwayne, Twente zal niet te bewonderen zijn. Jupiler League is in PES de Belgische competitie. Twente speelt in de Keukenkampioen divisie. Het altijd benoemde licentie probleem in PES is eenvoudig te verhelpen middels een option file. Daarmee heb je de Premier League, Championship, La Liga, Serie A en Bundesliga met de volledige licenties. Wanneer je dan beide games tegen elkaar vergelijkt kan er maar 1 winnaar zijn. PES 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.