Hands-on

Hands on: Nintendo E3 line-up deel 2

IMG_0060

Het Kinepolis in Utrecht was gisteren het decor voor het Post E3 event van Nintendo. Dwayne en Niek kregen tijdens een presentatie een eerste impressie de nieuwe Yoshi-game en Metroid: Samus Returns. Ook Super Mario Odyssey werd getoond. Na de presentatie was er gelegenheid voor hands-on testing en hun bevindingen lees je hier.

In totaal waren zo’n tien games speelbaar, waaronder Mario+Rabbids Kingdom Battle, Splatoon 2, FIFA 18 for Switch en natuurlijk Mario Odyssey. Ook stonden de nieuwe Amiibo’s ter display.

IMG_0060

FIFA 18 for Switch – release: 29 september 2017

De voetbalsimulatie van EA Sports krijgt op de Nintendo Switch een kleine verandering ten opzichte van de PS4 en Xbox One versies. Verhaalmodus The Journey ontbreekt vanwege de mindere rekenkracht van de Nintendo Switch en dat is jammer. FIFA 18 maakt gelukkig een hoop goed tegenover het ontbreken van The Journey, want met de Pro Controller van Nintendo speelt deze FIFA-uitgave bijna hetzelfde als de grote broertjes van de PS4 en Xbox One, alleen zitten de A en B knop omgedraaid, wat voor een beetje verwarring kan zorgen.

De zaken veranderen echter drastisch wanneer je met enkele joy cons tegen elkaar wil gaan spelen. Ja, het is leuk dat je als FIFA-fan straks met je Switch waar je maar bent een potje voetbal kan spelen, maar spelen met één enkele joy con is echt geen pretje! Er vallen gewoon essentiële functies weg zoals geplaatste schoten en het afschermen van de bal. Ook het uitvoeren van skill moves is niet mogelijk. Tel hierbij op dat je op een klein schermpje aan het spelen bent. Je bent het overzicht binnen no time kwijt!

Splatoon 2 – release: 21 juli 2017

Nintendo’s kleurrijke third-personshooter komt op de Switch met het tweede deel. De modi Turf War en Salmon Run waren speelbaar met maximaal vier spelers. Turf War zorgt voor een geweldig kleurrijke chaos op het beeldscherm en de verschillende loadouts die je kunt kiezen voordat je de strijd aan gaat zijn variërend genoeg voor de demo setup die er stond. In Salmon run ga je met met maximaal vier spelen hordes zalmen -ja, zalmen- te lijf en probeer je de gouden eieren die zij achter laten te verzamelen. De moeilijkheidsgraad van deze game mode is aan te passen van nul tot honderd procent, waarbij verteld werd dat winnen op honderd procent bijna niet te doen is.

Net als diens voorganger is Splatoon 2 niet per se gericht op het zoveel mogelijk doden van tegenstanders. Het constant verven van de omgeving heeft voorrang, wat voor een hele andere dynamiek zorgt dan in de meeste online shooters. Het als een inktvis rondzwemmen door je eigen inkt heeft zijn charme ook nog niet verloren. Hoewel het nog te betwijfelen is hoeveel Splatoon 2 van diens voorganger zal verschillen, heeft het de sterke elementen al zeker overgenomen.

Pokken Tournament DX – release: 22 september 2017 

De Switch port van de Wii U-game Pokken Tournament kent een aantal nieuwe speelbare pokémon waaronder Darkrai, Croagunk, Empolion, Scizor en Decidueye. Op de Switch komt de besturing goed uit de verf. De soorten aanvallen zijn verdeeld over de vier toetsen aan de rechterkant en met L en R voer je de super moves uit. Waar het spel de gameplay enigszins dynamisch in probeert te maken, is het wisselen tussen 3D en 2,5D gameplay. Hoewel ons niet helemaal duidelijk werd waarom dat perspectief soms wisselt, zorgt het er wel voor dat je op blijft letten tijdens een match. Daarnaast zijn de visuals snel, overdreven en kleurrijk, dus verveling is heel erg vergezocht.

Mario + Rabbids Kingdom Battle – release: 28 augustus 2017

Ubisoft en Nintendo slaan de handen ineen voor deze Mario en Rabbids strategy game. De gestoorde witte konijnen hebben het Mushroom Kingdom van Mario overgenomen en het is aan Mario en zijn vrienden om, met hulp van een aantal welwillende rabbids, de rust weer te doen wederkeren. In strategische gevechten worden om beurten aanvallen uitgedeeld en kan er gemanoeuvreerd worden. Je party is uitbreidbaar tot vier personages en alle wapens kunnen verbeterd worden. De besturing voelt gestroomlijnd aan en tijdens gevechten zijn de mogelijkheden die je hebt duidelijk aan gegeven.

Hoewel het makkelijk is om de game af te schepen als een XCOM-kloon, lijken er al een aantal verschillen te zijn. Ten eerste is er een strategisch voordeel in het aanraken van je vijanden. Als een vijand in je looppad komt, zal je tegen hem aanbotsen en schade veroorzaken. Niet alleen dat, met genoeg mazzel kan je daarnaast nog een keer schieten ook! Het op strategische wijze plaatsen van je team is nog belangrijker, aangezien je andere personages als springplank kan gebruiken.

Het spel heeft duidelijk een hele toegankelijke grafische stijl, maar daarmee hoeft het niet per se een simpel spel te zijn. Tijdens het laatste gevecht van de demo begon ik al klamme handen te krijgen, zeker toen de grote Rabbids verschenen. Die konden je namelijk met slechts een paar hits uitschakelen. Super Mario Odyssey was waarschijnlijk de game waar de meesten naar uitkeken op de E3, maar wat mij betreft verdient Mario + Rabbids een tweede plaats.

Mario + Rabbids Kingdom Battle

Fire Emblem Warriors – release: Q3 2017

Fire Emblem in combinatie met Dynasty Warriors; het klinkt als een gouden combinatie en dat is het waarschijnlijk ook. Waar Nintendo al eerder met Dynasty Warriors-gameplay flirtte in Hyrule Warriors, wordt dus nu de Fire Emblem-franchise eens onder dat vergrootglas gezet. Ik kan deze vooruitblik heel makkelijk kort samenvatten door te zeggen dat dit een game is voor Dynasty Warriors-fans. Je hebt namelijk hordes aan vijanden voor je die je met belachelijke over-the-top aanvallen kan vellen.

Voeg daar meerdere bossfights per level aan toe en je hebt een heerlijke ervaring. Als leek binnen de Dynasty Warriors-franchise vroeg ik me af of de gameplay niet ging vervelen na een tijd, maar dat kan alleen beslecht worden door langere speelsessies. Fire Emblem Warriors lijkt in ieder geval op het type spel dat je speelt als je thuiskomt na een lange dag. Je kan vervolgens je vervelende baas, asociaal figuur in het verkeer of de nieuwe vriend van je ex inbeelden als je zijn hoofd er af hakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.