Hands-on 2

Hands-on: Gravel

Gravel

We hebben al veel racegames gehad waarin we met rallywagens konden scheuren of met grote pick-ups over zanderige wegen mochten denderen. Ook een combinatie van deze zagen we onlangs nog terug in de vorm van Dirt 4. Echter denkt Milestone dat hier nog wel genoeg ruimte in te zitten om een nieuwe racegame tussen te zetten.

Gravel

Off-road races

Gravel is dus een pure off-road racegame, ondanks dat de game wel een aantal circuits heeft. Deze komen in de vorm van korte circuitbanen waarin je een paar rondjes moet rijden. De game is eigenlijk tot stand gekomen, doordat er nagenoeg geen arcade off-road racegames meer zijn. Het echte off-road geweld zit hem in de andere modi. Zo is er een modus waarin je een bepaald gebied naar beneden moet rijden. Wij mochten een level spelen in Alaska waar we lang prachtige landschappen gingen en werden getrakteerd van een spannende race met constant een prachtig uitzicht.
Van deze levels moet de game het dan ook echt hebben. Alhoewel je nog kon merken dat de game niet helemaal af was, ziet de game er nu al erg goed uit. De ontwikkelaar heeft nog tot begin volgend jaar om de game te fine tunen, dus dat moet nog wel goedkomen.

Verschillende bolides

Ook kent de game een groot aantal verschillende wagens. Deze variëren van (klassieke) rallywagens (Toyota Celica Turbo!) tot aan grote pickups met honderden pk’s en alles wat er tussen in zit. Wat erg gaaf is dat je niet vast zit aan een bepaalde type wagen bij een bepaalde race, maar dat alle wagens overal inzetbaar zijn. Persoonlijk was ik erg blij dat ik weer eens met de Celica turbo aan de slag mocht en heb deze dan ook drie van de vijf races gebruikt. Wat een genot!
Echter zal je aan het begin van de game niet gelijk uit het hele arsenaal aan bolides kunnen kiezen. Deze ontgrendel je door punten te scoren en deze zijn heel erg makkelijk te verdienen. Door het winnen van races, het jumpen over obstakels, driften en dergelijke manouvres kun je deze namelijk verdienen. In totaal zal de game dan ook ruim 70 wagens bevatten, die overigens van echte fabrikanten afkomen.

Gravel

Van de troon stoten

De game bevat overigens ook een carriere modus die door middel van episodische TV-show van Gravel TV wordt gepresenteerd. Hierin moet je laten zien dat je in alle verschillende disciplines de baas bent. Letterlijk, want nadat je je bewezen hebt, zal je het opnemen tegen de kampioen van vorig jaar. Bij elke discipline heb je dus een ‘eindbaas’, waar je het tegen op moet nemen om de nieuwe leider te worden.
Qua structuur hoef je dus niet veel schokkends te verwachten. Bij elk discipline zijn er een aantal events die gewonnen moeten worden, om vervolgens het tegen de ‘baas’ op te nemen. Gelukkig zit de variatie in deze game in een andere hoek. De circuits zijn namelijk bijna allemaal nep, maar zijn wel op veel verschillende plekken in de wereld. Zo komen de meest exotische gebieden voorbij, zoals Alaska, Namibië, Australië en Polynesië. In totaal zijn er 18 verschillende locaties, waar ruim 60 verschillende levels te vinden zijn.

Leuke arcade racen

Gravel is een ontzettend vermakelijke arcade racer en lijkt een gat in de markt qua off-road racers gevonden te hebben. De meeste in dat genre zijn rally games en dat is Gravel dus niet. Het biedt namelijk veel meer variatie en bevat gewoon niet zoveel regels. Je hoeft je niet druk te maken over tussentijdse schade die je maakt of over eventuele penalty bij het te ruim nemen van een bocht of soortgelijke straffen. Het is gewoon niet nadenken en gewoon lekker gas geven en gaan! Wat we nog wel zouden willen zien, is dat de moeilijkheidsgraad iets omhoog mag. Tijdens een race op het moeilijkste niveau werden we halverwege van de weg gebotst, maar wisten deze wedstrijd nog met weinig moeite te winnen. Ook daarvoor geldt dat ze daar nog wel even de tijd voor hebben om dit te fixen. We kunnen dan ook niet wachten tot de game begin volgend jaar uitkomt!

2 Comments

 • Joey Hasselbach
  Reply
  Joey Hasselbach
  14, 02, 2018 12:35 pm

  Er zit wel een volledig schademodel in, maar heb de game er te kort voor gespeeld om daar een goed oordeel over te geven. Zal hier in de review ook aandacht aan besteden 🙂

 • Avatar
  Reply
  13, 02, 2018 9:30 pm

  HOOP DAT ER OOK SCHADE EN CRASH BIJ KOMT.
  DAT WILLEN DE MEESTE RIJDERS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.