Hands-on

Hands-On: 11-11: Memories Retold

11-11 Memories Retold

Ook Bandai Namco had genoeg games om te laten zien tijdens Gamescom: maar liefst zeven titels passeerden de revue. Boven grote titels als Jump Force en Soul Calibur VI sprong echter het wat kleinschaligere oorlogsdrama 11-11: Memories Retold uit. Dwayne mocht na de presentaties nog even aan de slag met de game van de studio’s Aardman Animations en Digixart.

11-11 behandelt twee trieste gebeurtenissen die tijdens de Eerste Wereldoorlog, gebeurtenissen die aan beide strijdende kanten plaatsvinden: aan de ene kant de Canadese Harry (Elijah Wood), aan de andere kant de Duitse Kurt (Sebastian Koch). Beide mannen zijn echter geen soldaten, maar gewone burgers die door omstandigheden de gruwelen van de oorlog ingezogen worden.

Uit het leven gegrepen

Harry is in zijn thuisland een gepassioneerd fotograaf die verliefd is op de dochter van zijn baas, maar na een bezoek van de generaal van het leger aan de winkel waar hij werkt, wordt hij door de bevelhebber als oorlogsfotograaf naar het front gestuurd. “De heldendaden van onze jongens moeten nu eenmaal vastgelegd worden”, aldus de generaal.

Kurt is een Duits technicus wiens zoon aan Duitse zijde aan het front vecht. Als bekend wordt dat het bataljon van zijn zoon vermist en vermoedelijk gesneuveld is, besluit hij zichzelf aan te melden bij het leger om zijn zoon aan het front te gaan zoeken. Beide heren ontmoeten elkaar ontmoeten elkaar door een aantal gebeurtenissen zelfs, waarna het nog gissen is wat zich verder gaat afspelen.

11-11_Gamescom2018

Beide verhalen voelen, mede door de prestaties van Wood en Koch, werkelijk alsof zij uit het leven gegrepen zijn en zorgen bij de liefhebbers van het genre vrijwel direct voor een connectie met beide heren. De ontwikkelaar laat de speler door middel van het dialoog tevens de menselijkheid aan Duitse zijde zien: de Duitse soldaten zijn geen kwaadaardige moordmachines, maar mensen van vlees en bloed die enkel bevelen opvolgen.

Als verf op canvas

De keuzes op grafisch gebied zouden 11-11 wel eens kunnen maken of breken: de gehele game wordt namelijk voorzien van van een verflaagje. De gezichten van de personages zijn hierdoor niet nadrukkelijk te zien. Dit kan voor sommige spelers wellicht een afknapper zijn, maar misschien voegt het juist toe aan het gegeven dat oorlogdrama zo veel gezichten kent, dat het helemaal niet belangrijk is om die gezichten nadrukkelijk in beeld te brengen.

11-11-Memories-Retold-1

Dit heeft als gevolg dat het dialoog wat meer kracht moet bijzetten om het verhaal over te brengen en dat doet het gelukkig ook. Deze creatieve keuze stelt de makers ook in staat om met contrast in kleur te spelen. Zo zijn de kleuren in de scenes die zich niet aan het front afspelen juist heel warm van kleur (rode en gele tinten) en die aan het front juist veel koeler (blauwe en groene tinten).

Weinig schieten, veel vertellen

Het verhaal wordt vanuit het derde persoonsperspectief verteld en tijdens de Hands-On sessie werd al duidelijk dat we niet veel met geweren zullen gaan schieten. 11-11 gaat een veel persoonlijkere ervaring bieden met keuzes die de grootste invloed gaan hebben op het verloop van het verhaal, dat zo’n zes uur in beslag zal gaan nemen. De klassieke composities die als soundtrack zullen dienen worden prachtig gespeeld door het London Philharmonic Orchestra.

xzGYNLL

11-11: Memories Retold lijkt een veelbelovende titel binnen het verhaal gedreven genre. Liefhebbers van choice making gameplay worden op hun wenken bediend en de combinatie van kleur, dialoog en muziek zorgen voor een evenwichtige en meeslepende ervaring.

11-11: Memories Retold verschijnt op 9 november voor PS4, Xbox One en PC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.