EA

Het onderzoek naar de lootboxes: wat weten we tot nu toe?

Nieuws

De Nederlandse kansspeelautoriteit onderzoekt de zogeheten ‘lootboxes’ in games. Verschillende Nederlandse media berichtten gisteren over de beslissing van de kansspelwaakhond. Wat weten we tot nu toe?

ea

Vallen lootboxes onder online gokken?

Je ziet in steeds meer spellen de zogeheten ‘lootboxes’ terugkomen; dozen met upgrades en nieuwe items, waar je zowel in-game geld als echt geld aan kan spenderen. Je weet als speler niet wat er in zo’n lootbox zit, dus het is altijd een verrassing wat je krijgt.

De Kansspelenautoriteit kijkt naar de lootboxes die met echt geld gekocht kunnen worden. Al eerder werd gewaarschuwd voor de verslavende factor van online lootboxes. In Nederland is het namelijk verboden om online te gokken en lootboxes kunnen gezien worden als een kansspel. Een woordvoerder van het Kansspelautoriteit vertelt het volgende hierover:

[quote]Stel dat we er van uitgaan dat het gaat om een kansspel. In Nederland is een kansspel vergunningsplichtig wanneer er een prijs of premie mee valt te winnen. Voor online kansspelen hebben we nog geen vergunningsstelsel.

Als iemand dan een online kansspel aanbiedt, is deze partij in overtreding. In het ergste geval kan dat resulteren in handhavend optreden en een sanctie voor de aanbieder.[/quote]

Momenteel bevindt de instantie zich nog in de onderzoeksfase, dus er zijn nog geen conclusies getrokken. Inmiddels is de Belgische kansspelcommissie ook bezig met een soortgelijk onderzoek. Al eerder trok SuperData Research de conclusie dat sommige jongeren de overstap van online gamen naar gokken maken.

De reactie van EA

Het bedrijf dat momenteel de meeste kritiek krijgt te verduren omtrent lootboxes, is EA. In Battlefront II wordt er namelijk gebruik gemaakt van lootboxes, die je ook met echt geld kan kopen. De reactie van EA was als volgt:

[quote]Creating a fair and fun game experience is of critical importance to EA. The crate mechanics of Star Wars Battlefront 2 are not gambling. A player’s ability to succeed in the game is not dependent on purchasing crates. Players can also earn crates through playing the game and not spending any money at all. Once obtained, players are always guaranteed to receive content that can be used in game.[/quote]

Het is dus maar net hoe online gokken zal worden opgevat door de Kansspelautoriteit, aangezien je gegarandeerd een ‘prijs verdient’ bij het gebruik van de lootboxes.

EA haalt microtransacties tijdelijk weg

Toch zijn de microtransacties in Battlefront II tijdelijk uitgezet, vanwege alle commotie eromheen. Dit schrijft Skar Gabrielson, algemeen manager van DICE, in een nieuwsupdate:

[quote]We zullen nu meer tijd besteden in het luisteren, aanpassen, balanceren en afstemmen. Dit betekent dat de optie om Crystals te kopen in de game nu offline is en alle progressie verdient wordt middels gameplay. De mogelijkheid om Crystals te kopen in-game wordt op en latere datum weer mogelijk, alleen als we veranderingen aan de game hebben gemaakt. We delen meer details als we door dit heen werken.[/quote]

De toekomst van lootboxes

De toekomst van lootboxes zijn op dit moment nog onzeker. Het kan zijn dat de Kansspelautoriteit het als online gokken beschouwt, maar het kan ook zo zijn dat EA aan het langste eind trekt. We moeten daarbij ook niet vergeten dat de kans groot is dat online gokken niet lang meer illegaal zal zijn in Nederland.

Wat vinden jullie: moeten lootboxes verboden worden in Nederland?

 

 

 

 

 

 

 

Tagged
Boyd Willemsen
Typische IT'er die gek is van games en tech en al wat jaartjes schrijft voor Gamingnation.
http://Gamingnation.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.