Nieuws 1

VR Chat helpen een man die een epileptische aanval krijgt

VR Chat is afgelopen week heel even serieus geweest toen een man een epileptische aanval kreeg. 

Toch even een serieuze en menselijke kant

VR Chat is een platform dat het meest vergelijkbaar is met Second Life. Je kan inloggen en met je VR headset en motioncontrollers jouw avatar laten bewegen. In de afgelopen twee weken is het platform een miljoen keer gedownload. Spelers kunnen een avatar uitkiezen, waardoor er een zee aan minions is en goedgevormde anime meisjes.

Een avatar viel op de grond en begon te trillen en de rest hoorde hevige ademhaling over de chat. Normaal gesproken is nagenoeg iedereen aan het trollen en beledigen, of anders aan het uitlokken. Toen de speler met de gametag DrunkenUnicyclist zijn aanval kreeg, stopte nagenoeg iedereen met wat ze aan het doen waren om te kijken of ze iets konden betekenen.

In een gesprek met Kotaku zegt de man dat hij er niet meer zoveel van af weet. “Ik weet nog dat ik het ineens heel koud had. Daarna werd ik wakker op de grond en hoorde ik allerlei stemmen.” Ondertussen waren er een aantal spelers die niet alleen de trollers op een afstand hielden, maar ook een felle, kleurrijke en constant bewegende avatar zodat hij niet nog een aanval zou krijgen. “Het is fijn om te weten dat was die opstond op dat moment.” Aldus DrunkenUnicyclist. “Het is fantastisch dat mensen te samen kunnen komen als er iemand in de problemen is. Dat in een wereld waar niemand elkaar kent.”

De hele gebeurtenis is opgenomen door een van de aanwezigen in de chat en daar is een filmpje van. Aangezien deze als heftig ervaren kan worden heb ik besloten om alleen een link naar de video te plaatsen. Deze vind je hier.

1 Comment

 • Reply
  Sander
  02, 11, 2018 1:34 pm

  Mijn vriendin heeft epilepsie, ik heb haar eerste aanval meegemaakt als we thuis alleen waren. Zeer beangstigend, maar volgens de neuroloog kan je toch wel een paar dingen doen wanneer iemand zo’n tonisch-clonische aanval heeft.

  Als je deze persoon kent en je weet dat dit zijn eerste aanval ooit is dan moet je sowieso de ambulance bellen. Maak dan wat plaats in de ruimte voor de ambulanciers en de dokter.

  Als dat niet de eerste keer is of je kent de persoon niet. Dan kan je nog andere dingen doen.

  In de eerste fase zal de persoon beginnen schudden, beven, moeite hebben met ademhaling en misschien een schuimende mond hebben. Het is belangrijk dat je timet hoelang deze duurt. Als deze langer dan 5 minuten duurt dan moet je ook de ambulance bellen. Want als de persoon blijft vastzitten in deze fase dan kan dat dodelijk aflopen en tegen de ambulance er is kan ook een tijdje duren. Dit heet een status epilepticus.

  Nu je je timer hebt opgezet dan kan je kijken of de persoon zichzelf niet pijn doet door zijn schokken. Bijvoorbeeld doordat hij of zij zijn hand de hele tijd tegen iets slaat door de schokken. Dan moet je het voorwerp weg doen.

  Steek NIETS in zijn of haar mond. Je riskeert dat die er net in stikt of dat die jou net enorm bezeert.

  Normaal mag je de persoon niet verplaatsen tijdens een aanval, maar als die zich bevindt op een zeer gevaarlijke plaats of in het water dan moet je die natuurlijk wel verplaatsen. Mijn vriendin stikt in haar speeksel tijdens een aanval, wanneer dit te erg wordt probeer ik haar soms op haar linkerzij te leggen als dat echt nodig zou zijn.

  Daarna moet je vragen om iedereen die rond de persoon is gaan staan dat ze de persoon ruimte geven en/of rustig de kamer verlaten.

  In de volgende fase zal de persoon zeer traag bij bewustzijn komen. De persoon gaat vergeten zijn wie hij is, wie jij bent, waar die is. Geleiddelijk aan komt alles terug bij die persoon. Maar probeer kalm te blijven en de persoon rustig te houden. Want in die fase durven mensen met epilepsie uit schrik weglopen. Bvb zonder te kijken over straat te lopen en omver gereden worden. Daarom je best vraagt dat de mensen de persoon ruimte geven want dat kan de persoon onrustig maken.

  Wanneer de persoon terug stabiel is is het best dat die naar het ziekenhuis gaat zodat ze kunnen kijken hoe het met zijn of haar hersenen gaat. De persoon zal zich ook niets herinneren van de aanval en vertel hem of haar wat je zag en hoelang alles duurde enzo. Zeker bij een eerste aanval want dat zal de neuroloog vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.