Nieuws

Special: Sony en het cross-play debacle

Cross-play

De afgelopen tijd wordt er weer volop over cross-play gepraat. Niets minder dan de release van Fortnite voor de Switch zorgde ervoor dat Sony weer een flinke dosis bagger over zich heen kreeg. In deze special zullen we even uitleggen wat er precies gaande is.

Cross-play mogelijkheden

Sony is al enige tijd de ‘boosdoener’ als het om cross-play gaat. De community is erg verdeeld over het wel of niet doorvoeren van de feature. De eigenaren van PlayStation consoles zijn er niet echt mee bezig, of althans dat lijkt zo.
Het hele gebeuren kwam al naar voren toen Rocket League ontwikkelaar Psyonix een manier wist te vinden om deze functie te gebruiken. Iets wat Microsoft wel toe leek te juichen, maar waar Sony geen oren na leek te hebben.
De mogelijkheden er toe waren er dus wel, maar Sony wil dit dus niet. Deze discussie werd weer aangewakkerd toen gamers Fortnite op de Switch met hun PlayStation account probeerde te spelen. Hiermee bedoelen we dus degene die accounts voor Fornite op de PlayStation 4 hadden gemaakt en op de Switch verder wilden spelen.
Gebruikers die dit zelfde op de Xbox One hadden gedaan, konden wel zonder problemen verder gaan waar ze op de console van Microsoft waren gebleven. Kortom: de fout ligt bij Sony en die liet in een officiële verklaring weten daar niks aan te zullen veranderen.

“We’re always open to hearing what the PlayStation community is interested in to enhance their gaming experience.With … more than 80 million monthly active users on PlayStation Network, we’ve built a huge community of gamers who can play together on Fortnite and all online titles. We also offer Fortnite cross-play support with PC, Mac, iOS, and Android devices, expanding the opportunity for Fortnite fans on PS4 to play with even more gamers on other platforms.”
We have nothing further to add beyond this at this point,”

Beter gezegd: ze geven niet eens aan dat het fout gegaan is en dat de community het er maar mee moet doen zoals het gaat.

Wat heeft Sony te verliezen?

Sony claimde vanaf het begin eigenlijk de servers niet te willen delen met de andere platformhouders. Dit kwam voort uit de grote hack van het PSN, waarbij het netwerk meerdere maanden offline werd gehouden en persoonlijke gegevens in handen van hackers terechtkwamen.
Het delen van deze servers met andere platformhouders is voor Sony een reden om op hoge poten te gaan staan en dit niet te doen. Ze zijn bang voor een herhaling en willen dit natuurlijk voorkomen. Dit is op zich wel verklaarbaar, maar waarom zou Sony daar zo bang voor moeten wezen.

Er wordt namelijk ook veel gespeculeerd op het internet dat bedrijven als Microsoft en Nintendo de cross-play functie gaan gebruiken om hun platformen te promoten op Sony’s console. Al vraag ik me dat af hoe ze dat precies willen doen.
John Smedley reageerde na de officiële verklaring van Sony op de trailer van Minecraft over de Better Together update dat er een andere reden voor Sony is dat zij liever geen cross-play functie zien. Hij Tweette (inmiddels is deze verwijderd) als volgt:
< blockquote> “btw when I was at Sony, the stated reason internally for this was money. They didn’t like someone buying something on an Xbox and it being used on a Playstation. simple as that. dumb reason, but there it is.

Voor degene die Smedley niet kennen: hij was ooit de president van Daybreak Games Company, dat deel uitmaakte van Sony Online Entertainment.
We zijn benieuwd of Sony uiteindelijk alsnog onder de druk bezwijkt of dat ze gewoon voet bij stuk houden. Hopen jullie dat Sony de schakelaar omzet om crossplay met andere consoles alsnog te ondersteunen?

Sony toch op zoek naar een oplossing?!

Op het moment dat we deze special wilden gaan publiceren, laat Sony weten dat ze toch nog op zoek gaan naar een oplossing. Het bedrijf lijkt dus toch onder de druk te bezwijken. Naast eerder genoemde games laten ook grote uitgevers als EA, Ubisoft en Bethesda weten graag wat met de feature te willen doen.
Wat vinden jullie dat Sony moet doen? Gewoon toelaten of gewoon laten zoals het is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.