Nieuws 1

Special: Nachtverkoop Pokémon Sword en Shield Amsterdam Zuid

pokemon sword en shield

In de nacht van 14 op 15 november 2019 was er sprake van een succesvolle nachtverkoop in Nederland. Verschillende GameMania-filialen verspreid over het land gooiden de deuren om twaalf uur s’ nachts open om Pokémon Sword en/of Shield aan de grootste fans van de langlopende franchise te verkopen. Gezien er een Gamemania in mijn straat zit, besloot ik even een kijkje te nemen bij dit tafereel.

Als ik aan nachtopeningen denk voor games, dan denk ik aan mijn eigen tijd in een gamewinkel. In de twaalf jaar dat ik bij E-plaza in Amsterdam heb mogen werken, heb ik zelf ook de laatste jaren met veel plezier de Call of Duty titels ’s nachts op de dag van de release aan de diehard fans verkocht. Ik stond dan met een hele stapel aan Call of Duty Modern Warfare 3 achter mij, stuk voor stuk zestig euro af te rekenen, plus de bijpassende pre-order bonussen erbij te geven in de vorm van een third-party controller of een sleutelhanger. Ik weet nog wel de chaotische toestanden op het plein en de beveiliging die alles in toom moest houden, maar er was altijd sprake van een prima afloop. Met een goede omzet en een hoop slaap konden wij als personeel dan rond 01:00 weer naar huis.

Ook moet ik altijd aan de nachtopening en verkoop van GTA V bij de Mediamarkt in Amsterdam-Zuidoost. Ik was daar zelf niet bij, maar volgens de berichtgevingen was dat een enorm spektakel. Ik zag filmpjes van optredens van bekende artiesten en een hele showcase met Amerikaanse politieauto’s op het plein voorbij komen. Er was veel moeite gedaan om een game, die toch al als een trein zou gaan verkopen, onder de aandacht te brengen. Eerlijk gezegd was het meer een feestje: Een viering dat het prachtige spel waar iedereen met smart op zat te wachten eindelijk beschikbaar was.

De nachtopening voor Pokémon ging ietwat anders dan dit spektakel. Tientallen fans verzamelden zich voor het filiaal en stonden al vanaf 23:00 voor de winkel om vervolgens voorin de rij te kunnen staan. Er kwamen steeds meer mensen bij en de rijen begonnen zich aan twee kanten te vormen. Niet heel gek gezien de trottoirs van Amsterdam in de binnenstad niet zo heel breed zijn. Voornamelijk mannen van de leeftijd twintig tot vijfendertig jaar stonden in de milde kou te wachten tot de deuren opengingen om het nieuwe vervolg van het spel te kopen waar ze mee opgegroeid zijn. Omwonenden en passanten liepen en fietsten voorbij en wisten niet waar de hele commotie voor was. “Wat is er aan de hand?” of “Waarom staan jullie hier met z’n allen?” werd er dan gevraagd. Sommigen spraken dan met een lichtelijke twijfel de woorden ‘de nieuwe Pokémon’ uit, maar hadden er eigenlijk geen boodschap aan: Alleen de echte fans wisten van de nachtopeningen af en waren vastbesloten om deze nacht nog de game in handen te krijgen.

Om 0:00 ging dan eindelijk een deurtje open. Netjes liepen de eersten in de rij naar binnen en gingen linea recta naar de toonbank waar het, al dan niet gereserveerde, exemplaar klaar lag. Er vormden twee rijen in de winkel die naar twee kassa’s toewerkten, waar met enige geduld de winkelmedewerkers iedereen voorzag van een nieuwe game en soms met accessoires in de vorm van een pluche starter of een nieuwe kaartendeck. Ik vond het vergeleken met mijn eigen gepasseerde nachtopeningen niet erg vlot gaan, maar dat had natuurlijk te maken met het feit dat je bij Gamemania je oude games in kan ruilen voor geld en of dikke kortingen op Sword en Shield. Het was dan ook geen kwestie van groeten, scannen en afrekenen: Sommigen kwamen met een oude game om van de actie gebruik te maken en het invoeren en innemen van zo’n game neemt vrij veel tijd in beslag.

Om 0:30 was ik aan de beurt om mijn oude kopie van Super Mario Maker 2 in te leveren en voor twee tientjes de Shield versie af te rekenen. Een goede deal voor mij gezien Mario Maker toch echt niet mijn game bleek te zijn. Toen ik weer richting huis ging moest ik me door de mensenmassa heen wurmen (de rij stond nog steeds deels zelfs buiten!) om vervolgens toch nog even voor het slapen gaan mijn avatar aan te maken en mijn starter te kiezen: Grookey.Al met al was het geen opening a la GTA V met bijvoorbeeld een opblaasbare king-size Pikachu, maar wel qua omzet een zeer goede move van en voor Gamemania! Houd ook onze site in de gaten voor een review van deze game!

GamesGames

1 Comment

  • Roel van Eeden
    Reply
    Roel van Eeden
    17, 11, 2019 12:24 am

    leuk stuk! Ik ben zelf nooit naar een nachtopening gegaan, maar vroeg me wel altijd af wat daar nu eigenlijk gebeurde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.