Nieuws

Column-Nation: We zijn nog niet toe aan een nieuwe console

PlayStation 5 en Xbox 2 console

We horen al de eerste geruchten rondom de mogelijk opvolger van de PlayStation 4, maar zijn we daar eigenlijk aan toe? Als je het mij persoonlijk vraagt niet voor 2020 alstublieft.

PlayStation 5 en Xbox 2 console

Genoeg in petto voor huidige consoles

Er is namelijk nog genoeg leven in de huidige generatie consoles. Al moeten we wel toegeven dat Sony, die deze generatie domineert, nog wel het meeste te bieden heeft. Echter kan Microsoft daar bij de komende E3 of Gamescom nog wel verandering in brengen, maar dan moeten ze wel van hele goede huize komen.

Sony heeft daarentegen nog een waslijst aan toppers voor ons in petto. Om even een paar titels te noemen: Detroid Become Human, Spider-Man, The Last of Us: Part II, Death Stranding en het deze maand te verschijnen God of War. Van sommige games weten we al (bijna) zeker dat die niet dit jaar nog zullen verschijnen en dan is er nog de PlayStation VR, dat pas een jaar op de markt is.

Console upgrades

Over hardware gesproken; Vorig jaar verscheen nog de Xbox One X. Als Microsoft het dit jaar presteert om een nieuwe console aan te kondigen, lijkt het ons niet meer dan logisch dat fans dit niet in dank zullen nemen. De Xbox One X is immers de allerkrachtigste console ooit, maar waar blijven de games ervoor?
Natuurlijk komen er meerdere third party games voor de console, maar Microsoft moet ons ook overtuigen om die console in huis te halen.

De PlayStation 4 Pro ligt daarentegen een jaar langer in de winkels en we beginnen langzaamaan te accepteren dat de console geen 4K power machine is, maar daar toch wel heel erg in de buurt komt. Bovendien zorgt de eerder genoemde waslijst aan games dat we nog wel een tijd zoet kunnen zijn met de huidige PlayStation.

Goede reden

Natuurlijk willen ook wij op een gegeven moment wel nieuwe hardware van Sony en Microsoft zijn, maar we weten nu ook wel dat de grafische vooruitgang niet meer zo drastisch gaat zijn als in het verleden. Bovendien zijn we nu al behoorlijk aan het genieten van alle pracht en praal die ons wordt voorgeschoteld.

Er moet dus wel een goede reden zijn om met een nieuwe console te komen. Voor Sony zit er nog behoorlijk wat ruimte in het verbeteren van de PlayStation VR. De ervaringen die deze headset te bieden heeft, zijn allemaal wel geinig en soms ook behoorlijk intens, maar er zijn nog niet echt games die je meteen over de streep trekken.

Misschien dat verbeterde hardware ervoor kan zorgen dat dit allemaal wat beter werkt en dat de beperkingen die de huidige versie heeft, worden verminderd of eruit gehaald worden.

Voor Microsoft zou er dan helemaal geen reden zijn om met een nieuwe console te komen, want ze hebben nog niet echt zo’n feature. Wellicht dat ze dit nog eerst gaan testen met de Xbox One? Of dat ze met een betaalbare versie van Hololens komen? Het is wat dat betreft weer heel stil rondom kamp Xbox One.

Verloren zaak?

Al zou ik het wel kunnen begrijpen dat juist Microsoft eerder komt met de nieuwe Xbox. De Xbox One heeft vanaf de onthulling met 1-0 achter gestaan. De miscommunicatie, de manier waarop de console werd gepresenteerd als entertainment systeem (waarmee je ook games kon spelen), het annuleren van geanticipeerde games zorgde voor het magere succes van de console.

Het zou dan ook wel verstandig zijn als het bedrijf het verlies neemt en de focus op de volgende gaan leggen. Echter nemen ze dan wel een risico die behoorlijk in hun nadeel kan uitpakken. Echter heeft Microsoft wel vaker vriend en vijand weten te verrassen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.