Nieuws

Column-Nation: VR-modus

Een aantal games hebben een toegevoegde VR-modus, maar waarom eigenlijk? En wat voegt het toe?

Sommige grote games hebben een VR-modus toegevoegd, toch ben ik als PSVR bezitter niet geneigd om deze uit te proberen. Persoonlijk ben ik best wel een beetje fan van Tomb Raider, maar zelfs daarvan heb ik geen interesse in de ‘VR experience’. De modus die je daadwerkelijk ín de game moet brengen, de ervaring die je nog dichter bij Lara’s avontuur moet brengen.

Een enkele keer gaat het wel goed, zoals bij Skyrim, maar zelfs daarbij hoeft het niet zo nodig van mij. Borderlands 2 VR spreekt me meer aan, maar ook die ga ik zeer waarschijnlijk nooit spelen, niet omdat het me niet aanspreekt, maar ik heb geen zin in een 200 uur durende game die ik in VR moet spelen. Dat wil niet zeggen dat ze per se slecht zijn, net als de VR toevoegingen in bijvoorbeeld Resident Evil VII of  Ace Combat 7, maar het spreekt me niet zo aan als Moss of Beat Saber dat wel doen.

Ervaring opdoen

Voor nu lijkt het erop dat ontwikkelaars het hippe nieuwe virtuele speeltje willen uitproberen. Zo zagen we eind vorig jaar een complete VR-game van FromSoftware, Déraciné, die best oké was. Niet super, maar gewoon oké. Ook die game geeft een beetje het gevoel dat de ontwikkelaars iets aan het uitproberen waren en daar maar een lief klein game’pje van hebben gemaakt. Sowieso is het VR-games-landschap nog niet zo competitief als die van de reguliere games en iets zegt me dat die dat voorlopig ook niet gaat worden.

Natuurlijk is het voor ontwikkelaars ook nieuw en spannend om op een relatief nieuw medium een game te bouwen. Het zal waarschijnlijk ook niet helpen als de 3 grote VR brillen een nieuwe variant op de markt gaan brengen. Of misschien juist wel, dat een nieuwe hogere resolutie aankan waardoor ontwikkelaars zich meer kunnen uitleven.

Toch is het zo dat als ontwikkelaars nu ervaring opdoen met het maken van halve VR-ervaringen. Ze weten voor straks hoe het moet en vooral ook hoe het niet moet. Dan heb ik toch liever dat er een halfbakken VR-modus in een nieuwe game zit die we vooral prima kunnen negeren, dan als diezelfde ontwikkelaars een volle VR-game maken en die ‘mèh’ maken.

Virtuele toekomst

Elke VR-bril eigenaar weet ook heus wel dat het een leuk speeltje is, maar dat er nog niet zo veel écht goede games op zijn. Sony’s ‘State of Play’ geeft wel een goede hoop voor de toekomst van de brillen en dan vooral de games die we daarop kunnen gaan spelen. Ik hoop wel van harte dat de games daadwerkelijk games gaan zijn, en niet een ervaring waarin je bijvoorbeeld even mag vliegen zoals Iron Man dat doet. In de tussentijd mogen ontwikkelaars zich gewoon lekker bezighouden met wat ze goed kunnen, games maken. Laat daarbij die extra optionele VR-modus lekker zitten, die gaat toch niet langer dan tien minuten spelen!

GamesGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.