Nieuws

Column-Nation: Hoe singleplayer en multiplayer goed samenwerken!

Red Dead Online multiplayer

Je kunt er niet om heen of je het leuk vind of niet, maar Rockstar legt toch altijd wel de lat als het gaat om games met goede single- en multiplayer.

Voornamelijk de manier waarop deze bij de laatste twee games (GTA V en Red Dead Redemption 2) worden aangeboden, bevallen mij enorm. Eerst komt de zeer uitgebreide singleplayer van de game en later wordt daar de multiplayer beetje bij beetje aan toegevoegd. Het ‘verplicht’ spelers wellicht om de singleplayer eerst te spelen, maar wie durft deze dan ook helemaal links te laten liggen?

Ik merk de laatste tijd zelf dat ik helaas te weinig tijd heb om games te spelen waar ik zin in heb. Dit klinkt misschien als klagen, maar is eigenlijk meer een ‘first world problem’. Terwijl de review van de ene game geschreven wordt, ligt al de volgende alweer op de mat. Doordat Rockstar hun singleplayers eerst voorschotelt, zorgt het ervoor dat ik mezelf meer de tijd gun om onderuit te zakken en na te genieten.

De singleplayer van deze games zijn zo ontzettend goed qua verhaalvertelling, maar bieden ook geweldige gameplayervaringen. De gigantische open werelden bieden genoeg om je uren zoet te houden en de missies hebben een hoge replaywaarde als je van een extra uitdaging houdt.

Wat dat betreft zijn er nog een hoop ontwikkelaars die hiervan zouden kunnen leren. Al snap ik dan ook wel dat games als Call of Duty of Battlefield geen singleplayer krijgen van 25 uur of langer en het geen toegevoegde waarde heeft om hier een open wereld game van te maken. Het zou echter wel ervoor zorgen dat de singleplayer van deze games überhaupt gespeeld worden. Dit was immers een van de redenen dat Call of Duty Black Ops 4 geen singleplayer kreeg. Maar het idee achter de column kwam eigenlijk meer dankzij een opmerking van Sony topman Shawn Layden.

Sony en multiplayer games

Sony lijkt deze generatie een flinke slag te slaan met hun singleplayer games en dat is ook helemaal terecht. Wat een pareltjes heeft de platformhouder de afgelopen vijf jaar gegeven! Sony wil hier toch verandering in gaan brengen door wat meer met multiplayer te gaan doen. Ze weten zelf ook wel dat de multiplayer van games als Uncharted en The Last of Us meer een bijzaak is.

Ze probeerde het afgelopen generatie met MAG (een soort voorganger van het Battle Royale genre), waarin twee teams van in totaal 256 spelers het tegen elkaar op moesten nemen. Echter hoop ik dat Sony juist meer gebruik gaat maken van hun klassieke games die destijds geen multiplayer hadden of alleen een (lokale) co-op modus. Ik vind dat het bijvoorbeeld tijd wordt om de Syphon Filter reeks weer nieuw leven in te blazen. Zorg voor een goede singleplayer en maak een multiplayer waarin bijvoorbeeld twee teams van vier spelers het tegen elkaar opnemen.

Een andere kandidaat die een terugkeer verdient, is de SOCOM serie. Het is immers ruim acht jaar geleden dat de laatste iteratie verscheen en inmiddels zou dit een game kunnen worden die iets heel anders doet dan we de laatste tijd voornamelijk voorgeschoteld krijgen (Battle Royale). Een tactische shooter biedt zo veel mogelijkheden en als die net even wat beter uitgepakt worden dan de laatste versie heeft Sony mogelijk goud in handen.

Ik snap heel goed dat Sony meer met multiplayer wil gaan doen, want immers zorgt dit ook weer voor meer PlayStation Plus-abonnees. Aangezien singleplayer games geen PlayStation Plus vereisen. De eerder genoemde suggesties zijn natuurlijk grotendeels persoonlijke voorkeuren, maar ook nieuwe ideeën zijn bij mij altijd welkom. Als ze maar in gedachten houden dat de singleplayer en multiplayer goed samen moeten werken. Misschien moeten ze dan toch nog even een keertje GTA V of Red Dead Redemption 2 opstarten en kijken of ze hun eigen IP of nieuwe IP kunnen bedenken die net zo verslavend kan worden!

GamesGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.