Nieuws 4

Column-Nation: Games die op mijn wishlist staan

De Nintendo Switch heeft een flink aantal toppers laten herleven. Een geweldige nieuwe 3D Mario, de meest complete Super Smash en een Zelda voor in de boeken. Er staat alleen nog genoeg op mijn wishlist.

Deels geput uit nostalgie

Nintendo is lekker bezig. De Nintendo Switch verkoopt goed, heeft een flink aantal toffe games en hoeft zich niet te storen aan de concurrentie. Het succes laat de mindere tijden snel vergeten (de WiiU). Naast de goede marketing, zijn de bekendste franchises ook geweldig tot hun recht gekomen op de Switch. The Legend of Zelda: Breath of the Wild die volledig open wereld was. Super Mario Odyssey die de juiste snaar wist te raken tussen nostalgie en vernieuwing. Pokémon games op een home console, in 3D. Super Smash Bros Ultimate, de naam zeg het al, de meest complete Smash game ooit. Ik kan nog wel even doorgaan.

Bovenstaande games zijn uitgewerkt zoals ik er al tijden naar had verlangd. Ik vergelijk de franchises namelijk met die op de Nintendo 64. Mijn eerste console die mijn kijk op gaming volledig heeft bepaald. Er zijn daarom ook een aantal games die in mijn ogen niet goed zijn uitgewerkt en er zijn nog een aantal games waar ik nog steeds op wacht.

Wat is er niet gelukt op de Nintendo Switch

Na de release van de Switch kromp mijn wishlist in rap tempo. Er kwamen zoveel goede games uit die aan mijn verwachtingen voldeden, dat ik bijna bang werd dat de Nintendo Switch mijn laatste console zou worden. Toch is het Nintendo niet helemaal gelukt.

Super Mario Party is daar een goed voorbeeld van. Het klonk allemaal veelbelovend; een Mario Party die weer terug ging naar de roots. De nummering werd gestopt en daarmee hoopte ik stiekem op een reboot van de Nintendo 64 games. Deels werd deze verwachting ook werkelijkheid, alleen pakte voor mij een aantal vernieuwingen in de game niet goed uit. Mario Party draait bij mij om het competitieve element. Het elkaar zo moeilijk en frusterend mogelijk kunnen maken. Helaas werden items en regels compleet veranderd. Daarnaast werden ook de speelborden aanzienlijk kleiner. Factoren die ervoor zorgen dat deze Mario Party minder vaak gespeeld wordt met vrienden. We pakken dan toch maar de oude Nintendo 64 games.

Waar wacht ik nog op?

Er zijn nog genoeg games die in mijn hoofd gemaakt kunnen worden. De wishlist biedt genoeg schrijfmateriaal voor een heel jaar aan columns. Laat ik rustig beginnen.

3D games hebben mij, maar ook anderen die zijn opgegroeid met de Nintendo 64, compleet overdonderd. Het was fantastisch om vrij rond te kunnen lopen in een, voor die tijd, grote speelwereld. Naast Super Mario 64, was daar ook Donkey Kong 64. Een prachtige game die sindsdien niet meer is gemaakt. Ik wacht nog steeds met smart op een eervol vervolg die mij aan de ene kant weer laat zwijmelen in nostalgie en aan de andere kant grensverleggend is. Het blijft voor Nintendo een uitdaging om aan beide eisen te voldoen, want Mario Party is een goed voorbeeld van hoe het niet moet.

Donkey Kong 64, Nintendo 64, Nintendo Switch, Nintendo

Een tweede game die mijn hart heeft veroverd op de Nintendo 64 was Paper Mario. Niet alleen op de Nintendo 64 overigens. De Nintendo GameCube had ook een geweldige Paper Mario. Nintendo mag van mij weer terug naar de basis met deze franchise en een nieuwe game maken in de sfeer van weleer. De juiste humor, de prettige gameplay en de toch vermakelijke verhaallijn.

Paper Mario 64, Nintendo Switch, Nintendo 64

Filosoferend over deze games wil ik bijna mijn Nintendo 64 weer gaan aansluiten. Hoewel ik zo lovend spreek over deze console zie ik ook dat gaming is geëvolueerd. Scenes kunnen worden doorgespoeld, tutorials kunnen worden overgeslagen en knoppencombinaties zijn efficiënter. Het spelen van Nintendo 64 games voelt vertrouwd, omdat ik er mee ben opgegroeid. Ik waardeer de traagheid van sommige games, echter betwijfel ik of huidige gamers er blij van zullen worden.

In een volgende column zal ik nog een aantal voorbeelden geven van games die op mijn wishlist staan. Heb jij zelf ook een paar goede voorbeelden? Ik lees ze graag in de reacties.

GamesGames

4 Comments

 • Rogier Pepplinkhuizen
  Reply
  Rogier Pepplinkhuizen
  03, 12, 2019 12:44 pm

  Dit zou hele goeie shit zijn

 • Avatar
  Reply
  Robbert de Nijs
  02, 12, 2019 5:13 pm

  Een remaster/remake van Goldeneye 64. Met 4 player splitscreen support uiteraard!

  • Robert Buckert
   Reply
   Robert Buckert
   02, 12, 2019 5:49 pm

   Dat zou wel heel gaaf zijn he! Misschien dan weer eens een goede, nieuwe James Bond game. Na Nightfire eigenlijk weinig moois meer gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.