Nieuws

Column-Nation: Eventjes weg, nu weer helemaal terug!

Na een flinke tijd niet geschreven te hebben, ben ik sinds eind augustus weer vol voor Gamingnation aan de slag. Mijn afwezigheid had een goede reden; een maand op vakantie in Japan! Hieronder een zeer korte versie van mijn reis en natuurlijk wat handige tips, mocht je zelf graag die kant op willen.

Het land van de games en anime

Op het allerlaatste moment besloot ik samen met een vriend Japan te bezoeken. Het idee hing al een tijdje in de lucht, maar in juni zorgden een goede reisdeal en genoeg vrije tijd voor de doorslag. We zijn allebei groot fan van zowel anime als gamen, een unieke kans dus om naar het land te gaan waar alles is begonnen. Natuurlijk hebben we ons hier niet de hele tijd mee bezig gehouden, al ontkom je er eigenlijk ook niet echt aan. Bijna alles wordt gepromoot of toegelicht via animatie.

Het begint al bij aankomst op het vliegveld

Robert Buckert, Japan, Column

Zoals je ziet wordt de reiziger verwelkomd door Nintendo. Met name in Tokyo maken allerlei bedrijven gretig gebruik van de populariteit van Mario en de rest. In telefoonwinkels worden producten aangeprijsd in combinatie met een Nintendo goodiebag. In supermarkten zijn er spaaracties van verschillende games, zoals One Piece. Zelfs op stations kunnen Pokémon stempels worden verzameld voor een speciaal cadeau. Games en anime zijn onlosmakelijk verbonden met het straatbeeld en dan heb ik het nog niet eens over de speciale ‘animewijken’ gehad.

Akihabara en Ikebukuro

De eerste paar dagen verbleven we in Tokyo en reisden we eigenlijk iedere dag wel naar een andere wijk. Even ter vergelijking; in Tokyo (de stad) wonen bijna net zoveel mensen als hier in Nederland! Het was dus vrijwel onmogelijk om de hele stad in een paar dagen te kunnen zien. We besloten daarom om een aantal belangrijke wijken te bezoeken, waaronder de twee belangrijkste game/anime wijken.

Er zullen vast wel een aantal lezers zijn die wel eens van Akihabara gehoord hebben. De wijk overtreft echt je stoutste verwachtingen. Er is zo ongelooflijk veel te zien, letterlijk en figuurlijk. De mensen, de winkels, het eten en natuurlijk games, games en nog eens games. Als je interesse hebt in Japanse versies van oude consoles en games dan is hier genoeg keus. Er zijn veel grote lokale winkels te vinden zoals SuperPotato, Animate of HardOff. Toch zijn juist ook kleine verborgen winkels de moeite waard om te ontdekken. Het is soms wel oppassen geblazen waar je terecht komt. Veel winkels zijn boven op elkaar gebouwd in Japan. Een voorbeeld; op de eerste verdieping kan een winkel een juwelierszaak zijn, terwijl er op de tweede of derde verdieping een gamewinkel is.

Voor de wijk Ikebukuro geldt eigenlijk hetzelfde. Er is veel aan gaming en anime te zien en te vinden, al leek het hier wat minder massaal dan in Akihabara. De sfeer was veel meer ontspannen en minder op toeristen afgestemd. In deze wijk waren ook zeker een aantal leuke aanbiedingen te vinden, echter werd later wel duidelijk dat juist buiten de grote stad de prijzen veel scherper kunnen zijn. Overigens draait het niet alleen maar om het kopen van games, er zijn namelijk ontelbaar veel arcadehallen. Het was geweldig om deze hallen te mogen ervaren. Er waren zoveel toffe games die alleen in Japan te spelen zijn. Hopelijk komen een aantal van deze games ook ooit naar het Westen.

Japan, Robert Buckert, Column, Akihabara

Teveel om te vertellen

Tot zover een zeer verkorte versie van een aantal indrukken in Japan op gaming en anime gebied. Er is nog genoeg te vertellen over het land en de stereotiepen die wij hier over Japanners hebben. Misschien kom ik daar in een latere column nog wel op terug. Misschien kan ik daarin ook jullie vragen meenemen over het land. Een maand is natuurlijk veel te kort om alles te weten over de cultuur, maar een poging wagen kan geen kwaad. Kom maar op met die vragen!

GamesGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.