Nieuws

Column-Nation: 25 jaar PlayStation!

PlayStation

Sony vierde deze week het 25 jarige bestaan van de PlayStation. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik voor het eerst de PSX (allereerste PlayStation) opstartte.

Bijna een samenwerking met Nintendo

Ondanks dat Sony deze week 25 kaarsjes mag uitblazen, kwam de eerste PlayStation niet zonder slag of stoot tot stand. De console was eigenlijk een Cd-rom add-on voor de SNES. Echter vond Nintendo dat Sony daardoor te veel controle kreeg en besloot de stekker uit het project te trekken. Ondanks dat er 200 exemplaren van de prototype werden gemaakt, ging Nintendo liever met Philips in zee. De onderhandelingen met Sony liepen vast en uiteindelijk vond Sony dat Nintendo hun vernederden en besloot het bedrijf om zelf een console te maken.

Overigens was dit ook geen verkeerde zet, want de console verkocht meer dan 100 miljoen exemplaren (dat is meer dan de SNES en Nintendo 64-verkopen bij elkaar. De console verscheen in 1995 en om heel eerlijk te zijn, heeft het voor mij even geduurd voordat ik er een aanschafte. Ik was immers groot geworden met de NES, Gameboy en SNES en vond Sony’s computer niet interessant genoeg om erbij te nemen.

Nintendo PlayStation

Tweede generatie PlayStation

Gelukkig kwam daar naar het verschijnen van games als Spyro, Crash Bandicoot en Syphon Filter verandering in. Bovendien waren de games 3D, tegenover de 2D (soms 3D) games voor de SNES. Na de generatie PSX/ Nintendo 64 werd de concurrentie helemaal groot. Niet alleen SEGA kwam met de Dreamcast (die helaas geen succes kende) ook Microsoft stapte in de console-oorlog. Ondanks dat wist de PlayStation 2 het meeste succes te boeken.

Ondanks dat ik in die tijd nog licht de voorkeur gaf aan Nintendo was de PlayStation 2 een console waar ik hele goede herinneringen aan heb. De eerste 3D Grand Theft Auto, de Gran Turismo games die destijds ontzettend mooi waren en bijna al je favoriete wagens kon besturen. En wie vergeet niet de intro van deze console?! Al kwam dat misschien wel doordat je deze tot in de treuren hoorde, omdat de Cd-rom niet wilde afspelen vanwege wat vuil..

De eerste HD-console

Sony kende bij de derde generatie flink wat problemen. Althans de concurrentie (Microsoft) was eerder met het uitbrengen van hun console en Sony maakte een console die gebruik maakte van duurdere hardware, daardoor een stuk duurder was en daardoor de verkopen niet echt goed liepen. Het bedrijf moest de console met flinke verlies verkopen om het aantrekkelijker te maken en uiteindelijk kwam er een ommekeer (pas nadat de eerste slim-versie van de console verscheen). Deze generatie stapte ik pas laat in, aangezien ik er in eerste instantie geen geld voor had en ook niet echt een goede reden had om er aan te beginnen. Pas toen GTA IV uitkwam, kocht ik de console. Later volgde al ook de goede games als Uncharted, de eerste Assassin’s Creed-games en Killzone 3. Sony heeft toen ook nog wat geprobeerd met 3D-gaming, waardoor ik een 3D-tv had gekocht, maar helaas werd dit niks. Ook hebben we het maar niet meer over het probleempje met het PSN wat bijna een maand duurde, toch?

Desondanks wist het bedrijf wel steeds betere games uit te brengen en ook de third party ondersteuning werd met de jaar beter. Denk hierbij aan de reboot van Tomb Raider, de Mass Effect-games, Dead Space, de Batman Arkham-serie, de twee vervolgen op Uncharted: Drake’s Fortune, God of War 3 en (na jaren wachten) Gran Turismo 5. Uiteindelijk sloot Sony de generatie af met een klapper van een game, namelijk The Last of Us! Ondanks de slechte en tevens late start ‘won’ Sony de oorlog met Microsoft met een minimaal verschil.

Sony PlayStation 4-consoles

Vierde generatie slaat in als een bom

Eigenlijk heeft Sony sinds de betere jaren van de PlayStation 3 Nintendo min of meer uit mijn huis gebannen. Er stond wel een Wii en later Wii U, maar er werd in verhouding meer met Sony’s console gespeeld dan als met de console van Nintendo en Microsoft bij elkaar. Sony heeft in tegenstelling tot Microsoft meer IP die ik leuker vind om te spelen, de ondersteuning van third party ontwikkelaars die ik bij Nintendo mis en eigenlijk wist ik al voordat de PlayStation 4 werd aangekondigd werd welke console mijn ‘primaire console’ zou worden.

Sony heeft bijna alles sinds de aankondiging van de PlayStation 4 goed gedaan. Bij de lancering was het misschien een beetje karig, maar na een tijdje volgde de ene spectaculaire game de andere op en hebben we toppers als Uncharted 4, God of War, Spider-Man, Horizon: Zero Dawn en vele andere voor de kiezen gekregen.

Op de volgende 25 jaar

Als ik zo terugkijk naar alle plezier die ik aan Sony’s PlayStation heb beleefd, hoop ik dat ik over 25 jaar weer terug kan kijken op een soortgelijke wijze. Sony heeft niet alleen Nintendo bij mij van de troon gestoten, maar heeft zo veel gruwelijk goede games gebracht. Ik kan niet wachten om te zien wat ze allemaal voor ons in petto hebben zodra de PlayStation 5 uitkomt!

GamesGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.