Anthem

Column-nation: Mogen we Anthem veroordelen vanwege de uitgever?

Nieuws

Over een maand wordt Bioware’s Anthem uitgebracht. Er zijn nu al legio mensen die het spel hebben veroordeeld omdat EA de uitgever is. Zijn we wel eerlijk bezig?

We kennen allemaal de slechte praktijken van EA en de uitspraken die erbij horen: het is een kwaadaardig bedrijf dat alleen bestaat om de laatste zuurverdiende centen uit jouw portemonnee te slaan. Bij Star Wars: Battlefront 2 liep het zo erg uit de hand – het hele debacle over de lootboxes – dat Disney heeft moeten ingrijpen om de hordes boze fans en media te sussen. Je kan dus stellen dat EA en de gaming community niet op goede voet staan met elkaar.

Ik begrijp de woede en de walging die men voelt richting een ogenschijnlijk zielloos bedrijf in een wereld waarin het zou moeten draaien om creativiteit en passie. Waar ik mij echter zorgen over maak is hoe gamers nu denken over het aankomende Anthem, ontwikkelt door Bioware en met EA als uitgever. Wat ik erg vaak te horen krijg of lees is het volgende: “Anthem ziet er ontzettend cool uit, maar EA is de uitgever…..”, met daarbij de nadruk op het feit dat ze Anthem geen kans gaan geven of er in ieder geval over twijfelen. Niet vanwege zwakke trailers, slechte marketing of dat het spel weinig te bieden zal hebben; het is vanwege de praktijken van de uitgever.

Kunnen we even stilstaan bij het feit dat dit spel wordt gemaakt door Bioware? Naar mijn weten zijn Knights of the Old Republic, Mass Effect en Dragon Age legendarische gamereeksen en wordt de ontwikkelaar geprezen vanwege de kwaliteit van hun spellen. Helaas heeft ook dit bedrijf een misstap gemaakt met Mass Effect Andromeda, maar dit kwam door de krappe ontwikkeltijd, het matige budget en de nieuwe technologie waarmee ze de gezichtsuitdrukkingen hadden gemaakt. Elk bedrijf maakt een misstap en Bioware is geen uitzondering.

Wat ik hiermee wil zeggen: geef Anthem een kans. Bekijk de trailers en beoordeel zelf of je dit een leuk spel zal vinden. Laat je niet verblinden door de haat voor de uitgever, maar blijf wel kritisch over hun praktijken. Ik zou het ontzettend zonde vinden als een project als Anthem in het water zal vallen vanwege EA. Wat vinden jullie?

Tagged
Boyd Willemsen
Typische IT'er die gek is van games en tech en al wat jaartjes schrijft voor Gamingnation.
http://Gamingnation.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.