Random Article


 
Mis dit niet
 

 

Review: Dishonored: Death of the Outsider

 
Dishonored Death of the Outsider
Dishonored Death of the Outsider
Dishonored Death of the Outsider

 
Overview
 

Game info:
Uitgever: Bethesda Softworks
Ontwikkelaar: Arkane Studios
Releasedatum:: 15 september 2017
Platforms: PS4, Xbox One, PC
Gespeeld op: PS4
 
cijfer
8.5
8.5/ 10


User Rating
no ratings yet

 

Pluspunten


Tempo gameplay hoger
Aardig wat content
Verhaal vermakelijk…

Minpunten


…met wat tekortkomingen
Weinig upgrades voor stealth


0
Posted 21 september 2017 by

 
Volledige review
 
 

Zit er nou een spoiler in de titel? Dat was de eerste gedachte die ik had toen ik hoorde over Dishonored: Death of the Outsider. Of dat zo is, laat ik in het midden. Wat ik wel wist was dat net als Lord of the Rings: The Return of the King, een spoiler in de titel geen enkel probleem zou hoeven zijn. Death of the Outsider richt zich op Billie Lurk, een personage dat voor het eerst haar opwachting maakte in The Knife of Dunwall. Nu is het haar beurt om de game te dragen en er voor te zorgen dat de titel van deze stand-alone content waarheid wordt.

Simpeler

Dat was eigenlijk een van de eerste dingen die me beviel aan Death of the Outsider; het verhaal. Het is een stuk simpeler in elkaar gezet dan eerdere Dishonored-games. Vooral Dishonored 2 had naar mijn mening een verhaal dat niet geweldig uitgedacht was. In deze DLC is het veel simpeler; Billie Lurk wilt de Outsider doden, want hij is een tyranische demon, en moet missies voltooien om dat voor elkaar te krijgen. Het verzamelen van wapens, sleutels en informatie is daar allemaal bij nodig.

Nuttige veranderingen

Een voetnoot die ik bij het verhaal wil plaatsen is dat ik vind dat The Outsider zelf nogal een kleine rol heeft. Op bepaalde punten verschijnt hij kort om met Billie te spreken. Het lijkt er zelfs op dat hij met gemak haar plannen tegen zou kunnen houden, maar dat om de een of andere reden niet doet. Nu zullen er genoeg mensen in de comments hieronder me kunnen vertellen waarom dat wel zo is, maar mij werd het in ieder geval niet duidelijk tijdens mijn speelsessies.

Op het eerste gezicht lijkt de gameplay identiek aan die van Dishonored 2, maar dat klopt niet helemaal. Er zijn een aantal nuttige veranderingen aangebracht. Zo vult je mana zich automatisch aan, in plaats van het moeten gebruiken van potions. Dit betekend dat je vaker magie kan benutten en het tempo van de gameplay hoger ligt. Zeker tijdens mijn eerste stealthy speelsessie was dit een zeer welkome verandering.

Hook mine

Daarnaast vind ik de magische krachten van Death of the Outsider veel vermakelijker dan die van Dishonored 2. Uiteraard is er de kracht waarmee je kan teleporteren, die ik altijd zal blijven gebruiken, maar er zijn ook twee nieuwe toegevoegd. Ten eerste heb je Semblence, een kracht waarmee je het uiterlijk van een ander kan overnemen. Op die manier kan je, vermomd als bijvoorbeeld bewaker, heel rustig een afgesloten locatie inlopen. Uiteraard zit er wel een timer op die power, dus ga er voorzichtig mee om. Verder is er Foresight, waarbij Billie in geestvorm kort de omgeving kan verkennen. Ook bij het stealthy spelen is dit een zeer handige power, waarbij je je route uit kan stippelen en eventuele vijanden kan taggen.

Maar Niek, zijn deze powers niet heel erg gericht op stealthy gameplay? De powers in ieder geval wel. Gelukkig is er nog een scala aan granaten, mijnen en steekwapens om er op los mee te slachten. Een nieuwe toevoeging is de hook mine. Dit wapen kan gegooid worden en middels magnetisme vijanden naar zich toe trekken. Niet alleen is dit zowel stealthy als lethal een handig wapen, het is ook nog eens grappig om te zien. Mocht je trouwens twee hook mines dicht naast elkaar gooien, dan zullen vijanden uit elkaar getrokken worden.

Meer een hobby

Wat me ook pas laat opviel was dat bonecharms veel minder belangrijk zijn geworden. In Dishonored 2 moest je die eindeloos zoeken in de levels, aangezien die als upgradepunten diende. Dat voelde aan als een vervelend klusje, aangezien de bonecharms op de meest onhandige plaatsen verstopt waren. Death of the Outsider lijkt dit met mij eens te zijn, want bonecharms zoeken is nu meer een hobby geworden. Uiteraard zijn ze als subtiele perks te gebruiken, maar gelukkig niet meer zo’n lastig obstakel als in het vorige deel.

Prettig verhaal? Check. Vermakelijke gameplay? Check. Maar hoe zit het dan met de hoeveelheid content? Er zijn in totaal vijf missies te spelen, waar ik in mijn eerste speelsessie zo’n acht uur over deed. Dit was een sessie waarbij ik niet gezien wilde worden en dus rustig mijn tijd nam. Mijn tweede speelsessie speelde ik lethal, wat betekende dat ik in ongeveer drie uur klaar was. Vooral de eerste drie missies hebben flink wat side-quests, waar ik graag nog mijn tanden in zette. Voor de 29,99 euro die voor de content gevraagd wordt vind ik het zeker waard.

Zo doe je dat

Al met al is Death of the Outsider een prima ervaring. Zo merk je dat als Arkane Studios een simpel verhaal maakt met vlotte gameplay, ze weer doorblinken als studio waar je u tegen zegt. De magie die ik voelde toen ik voor het eerst Dishonored speelde kwam weer terug, wat het beste compliment is dat ik zou kunnen geven.


Niek Vink

 
Niek Vink
Oprichter en huidig columnist van Gamingnation Volg zijn Twitter-account op @NiekVink1


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response