Random Article


 
Mis dit niet
 

 

Review: DiRT 4

 

 
Overview
 

Game info:
Uitgever: Koch Media
Ontwikkelaar: Codemasters Racing
Releasedatum:: 9 juni 2017
Platforms: PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, PC, Mac, iOS, Android
Gespeeld op: PS4
 
cijfer
7.2
7.2/ 10


User Rating
no ratings yet

 

Pluspunten


Genoeg variatie
Het racen voelt nog steeds erg goed

Minpunten


Entourage wat magertjes
Weinig verschillende races
Voelt wat gedateerd aan


0
Posted 6 juni 2017 by

 
Volledige review
 
 

Codemasters komt, op DiRT Rally na, na vijf jaar weer met een DiRT-game. Dirt Rally tellen we niet mee, omdat deze alleen op het Rally-genre was gericht en andere delen juist ook op andere takken binnen dit genre. Kan deze serie ons na al die tijd nog verrassen? We proberen hierop antwoord te geven in de review van DiRT 4!

DiRT 4

Het bekende verhaaltje?

In DiRT 4 begin je net als in eigenlijk elke racegame met helemaal niks. Je moet je weer bewijzen bij een team om daar aangenomen te worden, je omhoog te werken en vervolgens je eigen team te beginnen. Wacht even.. dat is inderdaad een vernieuwing voor deze serie. Je kunt namelijk aan je eigen team werken. Dit brengt overigens een leuke afwisseling aan de al diverse gameplay. Je moet niet alleen de naam en kleuren voor je team regelen, maar ook je sponsors en al je teamgenoten. Denk hierbij aan iemand die de PR regelt voor je team, maar ook de engineers die je nodig hebt en natuurlijk een bijrijder die je navigeert. Kortom, naast het werk op de racebaan wordt dit ook nog eens even voor je voeten geschoven. Al beloont dit wel goed, want je ontvangt als team zijnde meer dan wanneer je bij een team rijdt.

Voor de rest werk je ook aan je eigen coureur. Door races te winnen en aan sponsoreisen te voldoen scoor je XP en credits, waarmee je weer nieuwe wagens kunt kopen en weer verder in een van de vier kampioenschappen kunt komen. Deze zijn namelijk rally, Landrush, Rallycross en old-skool Rally (met wagens vanaf de jaren 70). In diverse events moet jij laten zien dat je niet alleen de beste coureur bent, maar ook het beste team hebt om je coureur te ondersteunen.

Tunen, racen en weer aanpassen

Waar DiRT 4 echt in schittert is de hoeveelheid content die het biedt om jouw bolides helemaal naar je eigen hand in te stellen. Daarnaast kun je door je team te upgraden ook betere onderdelen krijgen en deze in je bolides bouwen. Om dit geheel in goede banen te leiden hebben ze een uitgebreide tutorial modus toegevoegd. Waarin je niet alleen alle aspecten van het rally-rijden onder de knie krijgt, maar ook het verschil krijgt te zien tussen een voorwiel aangedreven auto en een vierwielaangedreven. Mocht je langzaamaan je niveau omhoog willen schroeven, kun je hier ook oefenen om de auto helemaal zelf te besturen, dus inclusief zelf schakelen. Deze modus biedt je namelijk een open terrein waar je zo lang je wilt kunt blijven oefenen.

Daarnaast is er ook een modus waarin je diverse uitdagingen moet voltooien. Dit zat ook al in DiRT Showdown, maar is nu nog uitgebreider en biedt je naast het volgen van je carrière veel uren speelplezier. Mocht dit nog niet genoeg zijn, is er ook nog de mogelijkheid om je eigen kampioenschap te beginnen. Hier kun je zelf je eigen Rally-parcours maken, al is het niet zo uitgebreid als je zou denken. Door middel van een paar knoppen te verschuiven wordt er automatisch een parcours voor je gegenereerd. Enige wat je aan kunt passen is de complexiteit ervan en de lengte en de rest regelt het spel voor je.

Entourage wat karig

Waar het racen in de vier verschillende race-mogelijkheden voor veel genot zorgt, is DiRT 4 niet de ultieme racegame die we misschien verwacht hadden. Zo is de game grafisch gezien niet de sterkste game die we dit jaar (en zelfs in voorgaande jaren) hebben gehad. Daarnaast is de entourage van het spel nogal karig te noemen. Fans staan als versteend aan de zijkant, terwijl de geluiden juist doen vermoeden dat ze erg enthousiast zijn. Ook is het raar om te zien dat je coureur helemaal niet blij lijkt te zijn met het behalen van een van de kampioenschappen, maar voor zich uit lijkt te kijken alsof hij nog volop met de race bezig is. Het zijn allemaal van die kleine details die gedurende je carrière steeds meer op gaan vallen. Wat dan wel weer erg gaaf gedaan is, zijn uitgevallen tegenstanders die je zo nu en dan langs de weg tegenkomt.

Waar DiRT 4 ook niet echt goed tot zijn recht komt, is de AI van je tegenstanders. Op Pro niveau (het op een na hoogste niveau) is het haast niet mogelijk om een race niet te winnen. Met een klein beetje inspanning win je een race al snel met een seconde of vijftien voorsprong! Je kunt je wel voorstellen wat dit doet als je wel je best doet. Het Champion-niveau is daarentegen wel een stuk uitdagender, maar is ook zo nu en dan erg wisselvallig. Zo win/ verlies je de ene race met een paar honderdste van een seconde om vervolgens er weer een te winnen met ruim elf seconden. Maar het kan zijn dat die racer op dat moment zijn dag niet had.

DiRT 4

DiRT 4: Een gevarieerde rallygame met net niet genoeg overtuiging

DiRT 4 is op zich wel een heel erg vermakelijke game, maar mist nog wel het een en ander om mee te kunnen doen met de racegames van deze tijd. Zo is niet alleen de entourage karig maar ook het aantal races per genre. Zo zijn er vijf locaties voor de rally kampioenschappen, net als Landrush en Rallycross. Deze bieden dan weer een twee-, soms drietal verschillende parcoursen en daarmee houdt het dan wel weer op. Qua racen hebben we niks op te merken, want dit zit helemaal snor in deze game. Het aanpassen en onderhouden van je team is een leuke afwisseling van de al zeer uitgebreide berg aan content die je geboden wordt. Kortom, je zal je hier wel uren mee kunnen vermaken, maar je zal wel veel van hetzelfde blijven zien.


Joey Hasselbach

 
Joey Hasselbach
Hoofdredacteur en de ervaren rot in de redactie


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response