FIFA 21

EA kan een boete tot 10 miljoen krijgen voor loot boxes in FIFA 21

EA wordt weer door een bedrijf voor de rechter gesleepd, vanwege de lootboxes in FIFA 21.

De Kansspelautoriteit(Ksa) deed eerder al onderzoek naar het gebruik van lootboxes in games en kwam tot de conclusie dat vier games de gokregels overtraden. Dit resulteerde uiteindelijk in een rechtzaak, waarbij de rechtbank de Ksa gelijk gaf. De autoriteit gaf deze games de tijd om de systemen uit hun games te verwijderen of een boete te riskeren.

Terwijl drie van de vier games hier wel gehoor aan gaven, heeft EA niks veranderd en krijgt het nu een boete opgelegd die inmiddels is opgelopen tot 10 miljoen euro. EA gaat deze boete uiteraard niet zomaar betalen en wil eerst nog in hoger beroep gaan.

De boete werd in oktober vorig jaar daadwerkelijk opgelegd, maar EA heeft gevochten om te voorkomen dat de boete betaald moest worden en om te voorkomen dat de Ksa de details aan het publiek zou onthullend. Een rechtbank veroordeelde EA deze week op beide punten.

De rechtbank Den Haag heeft de Ksa in het gelijk gesteld, waardoor zij door kan gaan met haar plan om EA te beboeten. De boete wordt 50/50 verdeeld tussen EA zelf en EA Swiss Sarl – die betalingen in Europa afhandelt.

“De Ksa gelooft dat het cruciaal is om kwetsbare groepen, zoals minderjarigen, te beschermen tegen blootstelling aan gokken”,

schrijft de Ksa.

“Om die reden ondersteunt de Ksa een strikte scheiding tussen gamen en gokken. Gamers zijn vaak jong en daardoor bijzonder vatbaar voor het ontwikkelen van een verslaving. Als zodanig horen gokelementen niet in games. “

EA Benelux gaat in beroep tegen de uitspraak en stopt voorlopig niet met de verkoop van de FIFA-punten in Nederland. Dirk Scholing, Country Manager Benelux:

“We zijn teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep.”

We zijn benieuwd of EA gelijk gaat krijgen, maar het ziet er naar uit dat de lootboxes eruit gehaald moeten worden. Nederland is daarin overigens niet de eerste, want in 2019 werd het al in België verboden.

Tagged
Joey Hasselbach
Hoofdredacteur en de ervaren rot in de redactie

4 thoughts on “EA kan een boete tot 10 miljoen krijgen voor loot boxes in FIFA 21

 1. In de tekst staat dat dit vorig jaar in Belgie ook het geval was, klopt maar EA heeft ook in Nederland vorig jaar voor exact dezelfde reden een dwangsom opgelegd gekregen. Ze kunnen dus niet acteren dat ze verbaasd zijn dat ze nu voor exact dezelfde overtreding bij het nieuwe spel wederom aangepakt gaan worden. EA is hardleers.

  EA moet zich ook in Canada wegens gok-mechanics in NBA spel voor de rechter verantwoorden.

  1. Alhoewel ik een tegenstander ben van deze tactieken blijf ik het ook raar vinden dat er nog een hele grote groep gamers hier geld in blijft steken. Nu lijkt daar in Nederland een einde aan te komen, maar lees ik op social media al mensen die dit gaan omzeilen door een account vanuit een ander land te maken…

   1. Het blijft een raar verschijnsel inderdaad. En als het nou alleen om uiterlijk vertoon zou gaan, maar steeds vaker worden games (met name MMO’s) doelbewust onspeelbaar gemaakt waardoor je packs moet kopen om nog met je “vriendjes” mee te kunnen. En bij Fifa, het spel waar het bericht over gaat, heeft alleen aandacht besteed aan de FUT mode, de career-mode is gewoon letterlijke gekopieerd van Fifa 20. En daar schamen ze zich niet eens voor, dit word gewoon publiekelijk erkent. Bij de NBA game staat het zelfs letterlijk op de cover dat het een exacte kloon is van het vorige deel. En toch gaan ze als warme broodjes over de toonbank.

    En niet alleen op de PC of Console ..Mobile gaming is waar het microtransaction fiasco is begonnen en het inmiddels echt uit de klauwen loopt. De mobiele versie van PUBG heeft dit fiscale jaar al 1,3 biljoen dollar via micro transactions binnen geharkt. En uiteindelijk zijn het vaak de ouders die onbewust voor de kosten opdraaien.

    1. Ja vooral dat laatste vind ik erg. Kinderen hebben geen besef over waarde van iets en vervolgens geven ouders gewoon toegang tot credit cards/ bankrekeningen. Daar zijn toch gewoon manieren voor om dat de kop in te smoren?
     Ik vind eigenlijk dat FIFA gewoon een jaarlijkse update van hoogstens 10 euro moet worden en als ze dan de rest van hun geld op een dergelijke manier probeert te vangen, begrijp ik dan iets meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.