De volgende fase in aanpak van lootboxes begint vandaag

Nieuws Special

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft eerder een onderzoek gedaan naar lootboxes in games en is tot de conclusie gekomen dat vier van de tien games uit het onderzoek zich niet aan de Nederlandse wet houden. Nu is het tijd voor actie.

De vier games die ‘fout’ zijn hebben bericht ontvangen van de Nederlandse Kansspelautoriteit met daarin het verzoek om voor 20 juni 2018 veranderingen aan te brengen. De einddatum is nu verstreken en het is tijd voor de volgende fase. Eerder hebben wij bekeken wat dit en de Belgische maatregelen betekenen voor ons als gamers, hier kan je dat artikel teruglezen.

In deze nieuwe fase gaat de Kansspelautoriteit eerst de vier games (die overigens nog steeds niet bij naam genoemd zijn) opnieuw onderzoeken. Mochten er veranderingen gedaan zijn, dan wordt gekeken of deze voldoende zijn om niet meer te kunnen worden getypeerd als kansspel zoals omschreven in de Wet op de kansspelen.

Waar het voor de Nederlandse Kansspelautoriteit om gaat is dat de lootboxes een willekeurige inhoud hebben, die voor echt geld doorverkocht kunnen worden. Je hebt als speler geen enkele invloed op de inhoud van deze lootboxes en zo wordt het dus gemarkeerd als gokken zonder de juiste vergunningen en dus illegaal.

Een flinke geldboete

Voor de games die na vandaag nog steeds fout blijken te zijn, wordt er overgegaan op handhaving. Dat wil zoveel zeggen dat de bedrijven die de games beheren een boete zullen krijgen. Die boete bedraagt 10% van de wereldwijde omzet van het bedrijf, met een minimum bedrag van 830.000 euro. Als deze boetes nog steeds niet ervoor zorgen dat de loot systemen aangepast worden om binnen de Wet op de kansspelen te vallen dan gaat de Kansspelautoriteit een beroep doen op het Openbaar Ministerie om de bedrijven strafrechtelijk te vervolgen.

De Kansspelautoriteit kan op dit moment niet zeggen wanneer er meer duidelijkheid kan worden gegeven, doorgaans duren handhavingstrajecten lang. Als de Kansspelautoriteit een boete of maatregel oplegt, wordt die openbaar.

Valve

Een van de bedrijven die de Wet op de kansspelen heeft overtreden is Valve, zij zijn zelf naar buiten gekomen met een statement die je onderaan deze pagina ken lezen. Valve meldt duidelijk dat zij het niet eens zijn met de Kansspelautoriteit, maar dat zij het dreigement honoreren en zowel de ruiloptie als de mogelijkheid om je gewonnen items te verkopen in de Steam marktplaats, uitzetten voor de Nederlandse gamers.

Verder vertelt Valve dat zij twee brieven hebben gehad met dezelfde strekking, een voor Counter Strike: Global Offense en eentje voor Dota 2. Beide games hebben aldus Valve geen ruilsysteem meer en de items die je verdient of gewonnen hebt, kan je niet meer verkopen.

Valve gaat verder met het onderzoeken en het proberen te begrijpen van de Nederlandse wetgeving en tegelijkertijd in samenwerking met de Kansspelautoriteit op zoek naar een oplossing die minder vervelend is voor de Nederlandse gamer.

Nederlandse spelers die vandaag inlogden op Counter Strike: Global Offense en Dota 2 hebben netjes bericht gekregen dat zij niet meer kunnen ruilen noch handelen met in-game loot. Valve heeft daarbij haar excuses gemaakt naar de Nederlandse gamer.

Bronnen:
Nederlandse Kansspelautoriteit
Eurogamer

Tagged
Roel van Eeden
Gamer, vader, schrijver, dienstindeler bij Arriva, liefhebbende echtgenoot, in willekeurige volgorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.