De 10 van GamingNation

De 10 toonaangevende online game stores

Steam

Het afgelopen jaar hebben meerdere grote spelers hun eigen winkel geopend. Aangezien er erg veel zijn, hebben we een paar toonaangevende stores op een rij gezet. Dit zijn de 10 toonaangevende online game stores/launchers.

Steam

Steam

Steam is Valve’s store die mag gezien worden als de eindbaas der internet game winkels. Het is degene met de meeste klanten en al jaren de marktleider. Ondanks dat alle fantastische games die Valve heeft gemaakt, lijkt het erop dat ze zich alleen nog maar bezig houden met Steam. Wij geloven nog in een toekomst met daarin Half-Life 3 en Portal 3, natuurlijk te koop via Steam.

Epic Games Store

Wat doe je als je gratis game meer geld binnenhaalt dan je in je wildste dromen kon bedenken? Natuurlijk! Je geeft wat terug aan degene die jij vindt dat het verdiend. Dat moeten ze bij Epic Games hebben gedacht toen Fortnite met afstand de populairste game van deze generatie werd. Epic Games heeft besloten om dit fortuin een beetje te delen met medeontwikkelaars, en zo gelijk nog een markt proberen te domineren. Verkopen via de Epic Games Store is een stuk gunstiger voor de portemonnee van de ontwikkelaar, zéker als ze ook nog eens de engine van Epic hebben gebruikt..

Discord Store

Zonder enige moeite hebben we 10 game stores/launchers op een rij kunnen zetten, er zijn er ook nog een paar van de lijst gevallen. Voor PC gamers is het daarom niet altijd even fijn als je voor elke game een nieuwe store en een nieuwe launcher moet installeren, en dan óók nog eens voicechat via Discord moeten doen. Discord zag hier een opening en heeft een unieke store op poten gezet. Zij verkopen niet alleen games, maar je kan je Steam, Origin, Uplay en alle andere stores aan Discord linken. Dit zozorgt ervoor dat zij voor jou die game die alleen via gog te spelen is, kunnen hosten voor jou. Het werkt nog niet perfect, maar de store bestaat pas een half jaar..

Origin Access

Origin

EA’s eigen store Origin is er eentje die het ook goed doet. Naast de verkoop van games hebben zij ook Origin Access, waarmee je allerlei extra voordelen hebt zoals bijvoorbeeld Anthem een week eerder spelen. Naast de stal van EA’s games zijn hier ook gewoon het meeste andere games te koop.

Battle.net

Battle.net is Blizzard’s eigen stukje internet en sinds de grote samenwerking met Activision ook de thuisplek voor sommige van hun games. Battle.net is geen grote speler, maar het heeft alleen exclusiviteit van alle Blizzard games. Daarmee komen ze al een flink eind.

Gog

Voorheen ‘Good Old Games’, nu gewoon Gog. Het is begonnen als een passie project van CD Projekt Red. Zij wilde graag toffe oude games opnieuw kunnen spelen, en ook kunnen kopen of verkopen. Dat is prima gelukt met Gog, en nu de meeste oude games weer aangeboden worden zijn ze er ook niet vies van om een paar nieuwere games aan te bieden.

Humble Store

Humble Store zal voor de meeste bekend zijn van de Humble Bundle, een bundel games waar je zelf je prijskaartje op mag plakken. Het is een tof concept en het werkt ook nog eens. Daarnaast is Humble bezig om games te financieren en uit te brengen.

Itch.io

Itch.io is de thuisbasis van indiegames, zo eentje die je zou vergeten als je even niet op let. Dat is hartstikke zonde, want er zijn zo veel toffe indiegames die veel meer aandacht mogen. Op Itch.io hebben de indiegames het podium waardoor ze niet tegen grote games als Anthem op hoeven te vechten voor aandacht.

Consoles

Psn Store/Xbox Store/E-shop

Je zou het bijna vergeten, maar de store die op jou console zit is natuurlijk ook een online store. Ondanks dat deze geen online concurrent hebben is het nog steeds een toonaangevend groepje stores. Wel ben ik stiekem een klein beetje bang voor een monopoly situatie als consoles naar digital only gaan.

Google gaming

App Store/Google Play

Net als de console stores hebben ook de smartphones een eigen gamestore. Hier is het iets anders aangezien iedereen een download van een app kan aanbieden via iedere website. Toch zijn ze toonaangevend en het is moeilijk om voor een derde partij hiertussen te komen.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.