De 10 van GamingNation

De 10 ‘souls-like’ games die je een keer zou moeten proberen

Een relatief nieuw genre is het ‘souls-like’ genre, genoemd naar de Dark Souls serie. Een game die erg moeilijk is, maar waarbij ongelooflijk goed voelt als je het uitspeelt (of die ene baas neerhaalt). Dit zijn de 10 ‘souls-like’ games die je echt eens een keer zou moeten proberen, en waarbij je flink moet doorzetten om het eind te halen.

Dark Souls Remastered

Dark Souls

De tweede game ooit in dit genre. Net als de grondlegger Demon’s Souls gemaakt door FromSoftware en de reden dat het ‘souls-like’ games heten. Als ondode krijger ontdek je de duistere middeleeuwse open wereld steeds verder door vreugdevuren te vinden. Maar elke keer dat je sterft, en dat zal je vaak genoeg, verlies je de ‘souls’ die je van vijanden hebt verzameld en krimpt je gezondheidsbalk. Het is genadeloos maar tegelijkertijd intens bevredigend wanneer het je eindelijk lukt om verder te komen.

Bloodborne

Dit is het broertje van Dark Souls, ook gemaakt door FromSoftware en deze keer in een victioriaans gothische stijl. Een van de verschillen is dat je hier geen grote schilden kan dragen en meer zult moeten ontwijken. Ook blijft je levensbalk intact als je neer gaat wat onder andere voor een sneller gevechtsysteem zorgt. Met behulp van een ‘Trick Weapons’ (wapens die kunnen uitklappen/transformeren en twee vechtstijlen hebben) en een vuurwapen ga je het met monsters overlopen en intens donkere Yharnam in op de zoek naar ‘Paleblood’.

The Surge

The Surge

In deze futuristische game van Deck13 Interactive speel je Warren. Je leert Warren kennen in een rolstoel, maar dit word al snel verholpen door het exoskeleton van CREO. In de wat grimmige toekomstige wereld probeer je achter de vieze geheimen van CREO te komen. Bijzonder aan deze game is dat je gericht ledematen kan afhakken. Dit om onderdelen of het corresponderende stuk exoskeleton van vijanden te kunnen bemachtigen. De oplopende moeilijkheid en het leren van de aanvalspatronen van de eindebazen maken dit een intense souls-like game.

Salt and Sanctuary

De indiegame Salt and Sanctuary is een 2D souls-like game die je de vrijheid geeft om je eigen pad te kiezen. De gevechten worden er niet makkelijker op als je een bepaalde kant kiest, maar het geeft je wel het gevoel van vrijheid. De bazen zijn moeilijk en je zal ze zeer waarschijnlijk niet in een keer neerhalen. Daarnaast heb je net als in de meeste souls-like games een progressie systeem waarbij je de verzamelde ‘souls’, in dit geval salt, verliest als je doodgaat. Deze kan je terugkrijgen als je de vijand waarvan je hebt verloren weet te verslaan, maar daar krijg je maar 1 kans voor, verlies je weer van deze vijand, dan ben je ze kwijt. Dit kan zeer frustrerend werken, maar ook is dit erg tof als het je wel lukt om het terug te krijgen en daarmee ook die ene badass weet te verslaan.

Nioh

Team Ninja’s Nioh is een zeer sterke souls-like game. De insteek is weer iets anders, deze keer is het loot systeem een groot onderdeel van de game. Elke vijand laat iets van loot achter die je kan gebruiken of verkopen. Je kan ook betere gear en wapens creëren als je genoeg middelen bij elkaar hebt geraapt. Verder klopt alles met het souls-like genre, je raakt je verzamelde xp kwijt als je doodgaat, de combat is erg moeilijk en de bazen zijn een enorme uitdaging. Nioh is in het oude Japan, waar je William bent, een westerse samoerai. Alle personages zijn gebaseerd op echte mensen uit de Japanse geschiedenis, de gebeurtenissen en de Yokai demonen zijn uit de Japanse mythes, maar de personages kan je opzoeken en je zult stukje bij beetje toffe dingen leren over het oude Japan.

Code Vein

Bandai Namco’s interpretatie op het genre is deze week nog uitgesteld tot volgend jaar. We zullen dus nog even geduld moeten hebben tot we een anime souls-like game mogen proberen. De game lijkt veel weg te hebben van Godeater en dat is helemaal niet erg. In duistere wereld moet je het kwaad bevechten met een zelfgemaakt personage. Dat kan zowel solo als co-op en ziet er erg tof uit.

Sinner: Sacrifice for Redemption

Sinner: Sacrifice for Redemption moet nog uitkomen, maar ik gebruik elk excuus om erover te schrijven. Deze indiegame is een souls-like game waarbij het principe is omgedraaid, je begint met een volledige skillset en je moet bij elke eindbaas iets opofferen. Elke eindbaas stelt een van de zeven zondes voor, waar jij als Sinner tegen moet vechten om je zondes te verslaan, letterlijk. Hoe dat precies in zijn werk gaat zullen we snel merken, Sinner: Sacrifice for Redemption staat gepland voor deze zomer.

Lords of the Fallen

De voorloper van The Surge is Lords of the Fallen, een onvergeeflijke game die je geduld en doorzettingsvermogen op de proef zal stellen. Net als in Dark Souls krijg je niet al je hp terug als je dood bent gegaan, wat de tweede keer dat je die ene vijand te lijf gaat een stuk moeilijker maakt. De ontwikkelaars, Deck13 Interactive, geloofden destijds niet in een open wereld en hebben dus gekozen voor een redelijk lineaire setting, waar genoeg geheimen in verstopt zitten. De game is in vergelijking met andere souls-like games kort, met een vijftien uur op de klok zal je de credits kunnen zien, maar als je alles gedaan wilt hebben, ben je al gauw vijftig uur verder. Kwaliteit over kwantiteit.

Celeste

Technisch gezien is Celeste geen souls-like game, maar omdat de game zo moeilijk is past het toch tussen dit rijtje. Je zal niet je xp kwijtraken en er is geen moeilijke combat. De uitdaging zit ‘m in de onvergeeflijke levels waar je doorheen moet komen. Deze platformer zal al je platformskills testen. In de game moet je de berg Celeste beklimmen in een uitdagende 2D omgeving. De indiegame neemt je mee in een emotionele reis en het voelt behoorlijk goed als je de top weet te bereiken. In tegenstelling tot de meeste games in dit rijtje heeft Celeste wel een makkelijkere modus, maar het wordt je sterk afgeraden om die te gebruiken.

Titan Souls

Alleen de naam geeft het al weg, Titan Souls is iets meer dan losjes fan van de Souls serie. De game van Devolver Digital en Acid Nerve is een topdown adventure game, die je genoeg zal uitdagen. Met als verhaal dat er tussen onze wereld en het nabestaande zijn de Titan Souls, de spirituele bron en cumulatief van alle levende dingen, ben jij een held die met 1 enkele pijl de stukken van de titanen bij elkaar mag rapen. Dit alles in een quest voor eerlijkheid en macht. De cijfers liegen er niet om, Titan Souls is alom bejubeld ontvangen en is een echte must-play voor iedereen die een nieuwe uitdaging zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.