De 10 van GamingNation 2

De 10 signalen dat de next-gen consoles niet ver weg zijn

PlayStation 5

In de wandelgangen gaat het al een tijdje regelmatig over een PlayStation 5 en de NeXtBox, Xbox Two, Project Scarlet of welk label ze het ook willen geven. Wij hebben de grootste geruchten en feiten op een rijtje gezet. Dit zijn de 10 grootste signalen dat de next-gen consoles toch echt niet zo ver weg meer zijn, misschien zelfs minder dan een jaar..

Game Awards
De drie publieke gezichten van de 3 grote consoles

Het is al genoemd

Zowel Sony als Microsoft hebben al openlijk gezegd dat ze bezig zijn met de volgende generatie consoles. Dat zou genoeg bewijs moeten zijn, maar dat ze ermee bezig zijn dat wisten we eigenlijk al het moment dat deze generatie consoles uitkwamen. Microsoft heeft tijdens E3 2018 openlijk op het podium gezegd, Sony heeft pas later in het jaar laten weten dat de ontwikkeling van de PlayStation 5 goed en wel onderweg is.

Belachelijk veel (grote) releases

Vaak is het zo dat ontwikkelaars jaren en jaren bezig zijn met een game. Meestal beginnen die ontwikkelingen pas echt golven te maken op het moment dat ze de nieuwe hardware goed en wel begrijpen en kunnen gebruiken. Daarna moeten die games er uit voordat de nieuwe hardware er is. Dat is precies wat we nu zien gebeuren in de game-industrie, de ene na de andere topgame komt uit, vaak zelfs met maar een week of twee er tussen. Ook de komende maanden zitten vol met hele grote releases, bijna te veel om bij te houden..

Shadow of the Colossus PS4 screenshot

Gebrek aan nieuwe first-party aankondigingen

Ondanks genoeg mogelijkheden en beschikbare podia lijkt de put een beetje aan het opdrogen. Niet dat ik nu zeg dat er niet genoeg games zijn, maar we hebben al een jaar geen nieuwe aankondigingen van bijvoorbeeld Sony gezien. De laatste reeks aankondigingen zijn alweer van vorig jaar, tijdens de Game Awards en PSX. Dit zou zomaar kunnen zijn dat de overige studio’s druk bezig zijn om software voor nieuwe consoles te maken..

The Elder Scrolls VI

Elder Scrolls 6

De aankondiging op E3 van Bethesda, dat Elder Scrolls 6 in de maak is, was in eerste instantie een dis naar alle gelekte games van de weken ervoor. Later vertelde ze dat de game sowieso op de volgende generatie uitkomt. Gezien het feit dat het niets is voor Bethesda om een game ver van te voren aan te kondigen, lijkt het erop dat zowel de game als de volgende consoles niet ver weg zijn.

PlayStation Hits

“PlayStation Hits”

Aan het eind van de vorige console generatie, de Xbox 360 en de PlayStation 3, kwam PlayStation met een lijn aanbiedingen. Die lijn is een greatest hits lijn met een mooie verzameling van erg goede games, voor een zacht prijsje. Klinkt bekend? Dat kan kloppen, nu doet PlayStation precies hetzelfde met PlayStation Hits, een reeks PlayStation 4 games voor 20 euro de stuk.

Infinity Ward

Vacature Infinity Ward

Infinity Ward, de ontwikkelaar vooral bekend van Call of Duty Modern Warfare, heeft via LinkedIn een vacature geplaatst voor een game designer die aan “een spannend nieuw project voor next-gen consoles” mag werken. Nu is het zo dat de Call of Duty games door 3 verschillende ontwikkelaars gemaakt wordt die om de beurt mogen uitbrengen. Het komende jaar is de beurt aan Infinity Ward. Ook deze week hebben ze weer gehint naar de volgende generatie in een nieuwe vacature.

Patent voor nieuwe PSVR

Sinds een klein jaartje is de PSVR pas echt los aan het komen. Daarvoor was het een leuk speeltje, maar de echt goede games ontbraken. Met de releases van bijvoorbeeld Moss, Astro Bot Rescue Mission en Beat Saber is er nu toch echt een steeds beter wordende bibliotheek voor de virtual reality bril. Sony is ondertussen de opvolger al rustig in elkaar aan het zetten. Het is zelfs al in een gevorderd stadium aangezien het patent al is aangevraagd..

Sony patent voor backwards compatibilaty

Sony heeft een patent gekregen in oktober 2018 voor backwards compatibilaty genaamd ‘Remastering by Emulation’. Dat wil zo veel zeggen als een systeem dat automatisch de graphics een boost geeft als het op een nieuwer platform wordt afgespeeld. De details zijn wel bekend, maar daar zal ik je nu niet mee vervelen. Waar het wel om gaat is dat dit zeer waarschijnlijk niet meer in de PlayStation 4 wordt aangebracht, misschien in de Netflix achtige service PlayStation Now, maar het waarschijnlijkst is dat het een feature van de PlayStation 5 gaat zijn.

Het is tijd

Een console gaat gemiddeld een jaartje of 5 mee. Dan is het tijd om een betere, sterkere variant uit te brengen. Zowel de PlayStation 4 als Xbox One heeft een tussen-console gekregen in de PlayStation Pro en de Xbox One X, die sterker zijn waardoor ze onder andere betere resoluties kunnen genereren. Dit hebben beide bedrijven gedaan (naast financiële redenen) om bij te blijven met de technologie die nog steeds absurd snel progressie maakt. Dat neemt nog niet weg dat de volgende generatie nu 6 jaar oud is, tijd voor een nieuwe?

Een wereld aan mogelijkheden

Bij het vorige kopje hebben we het ook al benoemd, de mogelijkheden groeien met de dag. Een pc kan je zelf stukje bij beetje upgraden, maar een console staat dat over het algemeen niet toe. Daarom is, de bijna 6 jaar dat de consoles oud zijn, een lange tijd in de wereld van techniek. Motion sensors, hogere snelheden, betere graphics, enorme opslagruimte, streaming uit een bilbliotheek die ergens anders is en ga zo maar door. Er is een heuse grabbelton aan mogelijkheden die de volgende consoles bijzonder interessant kunnen maken, dus ook dat geeft aan dat het wel tijd is voor een nieuwe.

Sorry, there are no polls available at the moment.

2 Comments

 • Roel van Eeden
  Reply
  Roel van Eeden
  14, 01, 2019 9:59 pm

  Ik denk dat PlayStation met een PSX of iets dergelijks, een hint geeft naar de PS5, tijdens E3 doet Microsoft hetzelfde en beide kondigen ‘m aan in de herft tijdens een hip event. Na deze aankondiging gok ik dat beide consoles februari/maart 2020 uitkomen met launchgames zoals Death Stranding of The Last of Us Part II. Maar dat is mijn speculatie.

 • Avatar
  Reply
  Stouten
  13, 01, 2019 3:35 am

  2021 eerder niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.