De 10 van GamingNation 2

De 10 meest epische game soundtracks

NieR:Automata 2B violin

Al sinds het begin van het digitale game tijdperk zijn er games en game series met muziek die zo goed is dat het zich buiten de game staande (zouden kunnen) houden. Dit zijn 10 games met de meest memorabele soundtracks en thema nummers.

Deze lijst richt zich op muziek die orgineel voor de game geschreven is, dus geen licentie muziek zoals uit Tony Hawk, Grand Theft Auto, Guitar HeroBrütal Legend en dergelijke.

      

NieR

De eerste delen NIER (NieR Gestalt in Japan) en de alleen in Japan uitgekomen NieR RepliCant hadden al mooie sfeervolle muziek, maar de kleine serie verdient zijn plek hier vooral door de nieuwste game NieR:Automata. In deze bizarre game waarbij buitenaardse robots en mensenlijk gebouwde androïdes domineren op de wereld en wat over is van de mensheid op de maan zit, bestuur jij de twee androïdes 2B en 9S om de aarde tegen de robots te beschermen. De game heeft een fantastische en uitgebreide soundtrack gecomponeerd door Keiichi Okabe.

The Legend of Zelda

Zelfs in de allereerste 8-bit game wist The Legend of Zelda een sterke themesong neer te zetten. Deze is wel ge-update maar altijd het zelfde gebleven. Ook in de verschillende locaties van Hyrule en tegen eindbazen wordt de ervaring nog epischer gemaakt door de variërende soundtracks. De muziek van Zelda games is zo sterk dat het word gecoverd door muzikanten van alle soorten muziek en zelfs eigen orkestuitvoeringen heeft.

 

Final Fantasy

De serie die bekend staat om z’n hoeveelheid titels en ook de mythe dat de naam zou duiden op het feit dat dit de laatste game van Square zou worden omdat ze failliet dreigden te gaan. Dit blijkt niet waar te zijn veklaart de maker van de game, Hironobu Sakaguchi. Maar de JRPG games staan ook bekend om hun uitbundige personages en fantasierijke werelden die vorm worden gegeven met indrukwekkende graphics en goede soundtracks.

      

Prince of Persia

Ook uit de vroegere jaren. En al heeft de eerste MS-DOS game wel melodieën en geluiden gecomponeerd door de vader van de ontwerper, verdient deze serie echt een plek in deze lijst met de Sands of Time triology. Deze heeft een stoer oosters geluid, persoonlijk vind ik deel 2 Warrior Within met een meer metal geluid het best. De Amerikaanse metal band Godsmack heeft een aandeel in de soundtrack van deze Playstation 2 game, verder is het gecomponeerd door Stuart Chatwood die ook de rest van de triologie, de 2008 re-imagening en de handheld spin-offs heeft voorzien van een hun kenmerkende muziek. Prince of Persia (2008) en de door een ander gecomponeerde The Forgotton Sands soundtracks zijn helaas minder sterk.

Super Mario Bros.

Dit kent iedereen. Dit kent je moeder, je zusje en zelfs je oudere broer die te ‘cool’ is om te gamen. Sommige dingen in het leven ontkom je niet aan, of je wil of niet je zal weten of het Nederlands Elftal heeft gewonnen of scoort in een EK of WK. Op deze zelfde manier kent iedereen de Super Mario Bros. Dat betekend dat bijna iedereen hier iets mee heeft, en dat de bekende deuntjes bij menig mens een lach op zijn of haar gezicht zal zetten. De besnorde italiaanse loodgieter en zijn broer hebben door de jaren heen een zeer uitgebreide en iconische soundtrack met zich mee gebracht.

Metal Gear

De eerste keer dat we met Solid Snake een militare basis konden infiltreren was in Metal Gear op de MSX. Toen al werd je in die game ondersteunt met muzikale catchy 8-bit deuntjes. Verder in de serie is deze trend door gezet met veel gave soundtracks en typerende geluiden zoals wanneer je gez!en wordt. Ook de voice-acting in de serie is bijzonder goed, zelfs zo dat er veel ophef was over het vervangen van Snake z’n orginele stem acteur David Hayter met Kiefer Sutherland in Metal Gear Solid V. De spin-off game Metal Gear Rising Revengeance waarbij je Raiden als Cyborg Ninja speelt heeft een eigen melodische punk metal soundtrack heel anders dan we van de orginele serie gewent zijn, maar zeker niet minder .

      

F-Zero

Een futuristische racer van bijna 30 jaar oud, dat contrast alleen al geeft de game charme. Maar om daar bij te helpen knallen er pakkende beats om je oren terwijl je met hoge snelheden door een sci-fi parcour vliegt. Captain Falcon laat al jaren niets meer van zich horen buiten Super Smash Bros. om. Als alternatief is er altijd nog WipeOut wat er veel op lijkt. maar dat heeft een veel minder goede soundtrack vind ik zelf.

Castlevania

Het gevecht tussen de Belmont familie en Dracula begon meteen met opzwepende muziek en messcherpe deuntjes vanaf het begin. Ondertussen kent deze oude serie een lange rijke geschiedenis met veel delen, protagonisten en gelukkig ook soundtracks. Up-beat en harmonieuze melodieën klinken sfeervol op je avontuur door het kasteel zijn omgeving om ook deze keer Dracula of zijn vervanger weer te veslaan.

Mega Man

Als blauwe robot met armcanon gemaakt door Dr. Light om de kwaadaardige Dr. Wily en zijn robots te verslaan.  Je springt en schiet je door de verschillende levels om het tegen de Robot Masters op te nemen om zo alle wapens te verzamelen en verder te komen. Een simpel concept, maar dat het werk blijkt aan de hoeveelheid games die Mega Man heeft uitgebracht door de jaren heen. Een deel van de succesvolle formule zijn de ijzersterke level en eindbaas themaliedjes.

      

Donkey Kong

De iconische gorilla en zijn bende met snuggere aapjes zijn ook al jaren een fenomeen van Nintendo. Deze komische beestachtige platformer speelt zich vooral af in tropisch oerwoud-achtige gebieden en het avontuur wordt nog leuker gemaakt door de vrolijke muziek die de games vergezeld. In Donkey Kong 64 was het intro de bizarre maar leuke DK Rap, dit samen met de Donkey Konga en Donkey Kong Jungle Beat games op de GameCube die zelfs een speciale controller hadden in de vorm van twee houten trommels bezorgen voor deze serie meer dan terecht een plek in deze lijst.

 

Welke van de 10 soundtracks is jou het meest bijgebleven?

 • Super Mario Bros. (32%, 9 Votes)
 • Mijn antwoord staat er niet tussen (29%, 8 Votes)
 • The Legend of Zelda (18%, 5 Votes)
 • Mega Man (7%, 2 Votes)
 • Donkey Kong (7%, 2 Votes)
 • Final Fantasy (4%, 1 Votes)
 • Prince of Persia (4%, 1 Votes)
 • Metal Gear (0%, 0 Votes)
 • F-Zero (0%, 0 Votes)
 • Castlevania (0%, 0 Votes)
 • NieR (0%, 0 Votes)

Total Voters: 28

Laden ... Laden ...

 

2 Comments

 • Reply
  Pliskin
  06, 10, 2018 3:01 pm

  Castlevania heeft een aantal van mijn favoriete soundtracks of all time. Metal Gear Rising heeft ook zulke heerlijke foute (maar toch geweldige) nummers. Lekker lijstje.

 • Reply
  Ryan D
  06, 10, 2018 10:56 am

  Minecraft heeft betere muziek dan deze top 10 don’t @ me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.