De 10 sequels die beter zijn dan het origineel

De 10 van GamingNation Special

Als er een sequel uitkomt zijnde verwachtingen meestal een stuk hoger dan bij het eerste deel. Je weet natuurlijk wat je kan verwachten en je hebt een duidelijk idee wat je anders wil. De moeilijke tweede heeft veel voorbeelden van hoe het niet moet, maar nu is het de beurt aan de 10 sequels die stukken beter zijn dan het origineel.

Borderlands 2

De ultieme lootgrinder, online co-op shooter Borderlands was al goed, maar Borderlands 2 is vele malen beter. Waarom? De game is onder andere groter, uitgebreider, meer en betere wapens en vooral hetgeen wat deel 1 niet had; een verhaal. Borderlands had wel een poging tot een verhaal, maar dat was zodanig op de achtergrond dat het eigenlijk niet meer meetelt. In Borderlands 2 zit een verhaal en die is ook nog eens precies genoeg op de achter en voorgrond tegelijk waardoor een achtste of negende playthrough totaal niet vervelend is.

Portal 2

Eerlijk is eerlijk, ik heb de originele Portal nooit gespeeld. Toch durf ik hier voluit te zeggen dat Portal 2 beter is dan de eerste. Deel 2 brengt een aantal nieuwe elementen in de game, zoals stuitergel en momentumgel. Ook is de toevoeging van een meereizende NPC die lekker gek is een goede zet geweest. Al met al is Portal 2 een van de beste games die ik ooit heb gespeeld.

Mario kart 64

De stap naar 3D was volop gaande in de tijd van de Nintendo 64. Mario kon natuurlijk niet achterblijven, zo is Mario Kart 64 een heel goed voorbeeld van de overstap naar de derde dimensie. De racebanen hadden ineens diepte en het beste voorbeeld daarvan is natuurlijk de Rainbow Road. Spelers waren in die tijd behoorlijk verdeeld over de iconische baan, de ene helft van de spelers een hekel aan had en de andere helft vond ‘m fantastisch, waarschijnlijk omdat ze de shortcut konden halen. Alles in Mario Kart 64 is een upgrade van de originele game, van de personages tot de racebanen en zelfs de schilden waren ineens 3D.

Red Dead Redemption

Je zou het bijna vergeten nu Red Dead Redemption 2 eraan zit te komen, maar Red Dead Redemption is zelf een sequel van Red Dead Revolver. De eerste stelde niet zo veel voor ; een van de weinige overeenkomsten is dat het zich in dezelfde tijd wereld en omgeving afspeelt. Met andere woorden, het is ook een cowboy-game. Red Dead Redemption heeft de game-industrie wakker geschud, door te laten zien dat het uitgekauwde concept van cowboys en indianen wel degelijk een zeer toffe game kan opleveren.

Assassin’s Creed II

Het begin van het verhaal van Ezio di Auditore, volgens vele fans de echte assassin. Deel 1 was leuk, vernieuwend voor de tijd en een concept, maar in Assassin’s Creed II kwam de game het best tot zijn recht. Waar in deel 1 de meeste plaatsen nog op elkaar leken, was in deel 2 het meeste uniek en ook echt leuk om te ontdekken. Eigenlijk heeft deel 2 alles wat een goede Assassin’s Creed game nodig heeft. Inmiddels heeft Ubisoft met een hele reeks games in de serie een onnavolgbare voetafdruk achtergelaten in het gaming-landschap. Toch is deze moeilijke tweede een van de beste.

Uncharted 2: Among thieves

Ik zal het nooit vergeten dat ik bij een vriend op bezoek was en hij maar bleef zeggen dat ik deze game echt eens moest proberen. In die tijd had ik een Xbox 360 en kende de ik Uncharted games niet echt. “Het is net een film”, bleef die maat van me maar zeggen. Bij de eerste paar scenes was ik al overtuigd, vooral dat stukje met de trein. Je klimt, na een flink treinongeluk, omhoog in een ijzig landschap met een flinke dreiging van een diepe afgrond. In vergelijking met nagenoeg alle games uit die tijd voelde dit inderdaad als een interactieve actiefilm, veel meer nog dan de eerste Uncharted.

Half-Life 2

Het vervolg op Half-Life is een van de best ontvangen First Person Shooters aller tijden. De singleplayer game in een science fiction omgeving is al in 2004 uitgegeven en nog steeds is er veel speculatie over een derde. Waarom Half-Life 2 beter is dan zijn voorganger? Nou, de graphics voelen nog steeds niet ouderwets en de game heeft zo’n beetje het landschap gecreëerd voor het hele FPS genre. Zelf heb ik nooit een gaming-PC gehad en doordaar is Half-life compleet langs me heen gegaan, misschien tijd voor een heruitgave voor consoles Valve?

Call of Duty: Modern Warfare 2

Eerlijk is eerlijk, dit is een stukje sentiment. Ik heb belachelijk veel tijd doorgebracht met Call of Duty: Modern Warfare 2. Dat neemt nog niet weg dat de game alles goed heeft gedaan en nog steeds een van de sterkere Call of Duty‘s is. De maps zaten goed in elkaar, de wapens hadden genoeg variatie en de gameplay was zo soepel als je van een goede FPS multiplayer graag wil zien. Vergeleken met Modern Warfare (1) is deel 2, mooier, vloeiender en de maps voelen een stuk beter aan. Ook de Spec Ops en de singleplayer waren erg goed.

Bioshock Infinite

We hebben hevige discussies gehad over deze ‘sequel’. Is Bioshock Infinite nou wel of niet een sequel? Technisch gezien is het niet het tweede deel (dat is Bioshock 2) maar het is wel de tweede Bioshock game van Irrational Games. In ieder geval is Bioshock Infinite zeker wel een game die fantastisch is. Het verhaal uit 1 gaat verder en je wordt als gamer op de man af de vraag gesteld waarom je eigenlijk doet wat je gevraagd wordt. Daarnaast zijn er veel overeenkomsten met de eerste Bioshock qua verhaal en originaliteit. Of je het nou een sequel vindt of niet; Bioshock Infinite is beter dan de eerste.

Plants vs Zombies: Garden Warfare

Weinig games hebben zo’n grote overgang begaan als Plants vs Zombies. Het Tower Defense-spel is van mobile naar consoles en PC gegaan en heeft een flinke tranformatie ondergaan. Garden Warfare is een heuse FPS met planten en zombies in de hoofdrollen. In de eerste game komen de zombies rustig aan je tuin in wandelen en jij hebt de tijd om rustig je plantjes op de juiste tijd op de juiste rij te plaatsen om zo de zombie invasie te stoppen. In Garden Warfare ben je 1 plant die rond kan rennen en kan schieten (of happen) en de tegenstanders in de online shooter zijn de zombies in alle vormen en maten. Zelf mag je ook regelmatig als zombie de planten bestormen, of in een losse modus tuinen veroveren. Deze kindvriendelijke zombie shooter heeft misschien wel de grootste vooruitgang geboekt van de eerste naar de tweede game.

Roel van Eeden
Gamer, vader, schrijver, dienstindeler bij Arriva, liefhebbende echtgenoot, in willekeurige volgorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.