De 10 beste PlayStation exclusives

De 10 van GamingNation

PlayStation doet het de laatste jaren erg goed met zijn exclusives, maar wat zijn nou eigenlijk de beste? We hebben tijdelijke exclusives ook in de lijst opgenomen. Nou, zoek niet verder, dit zijn de 10 beste PlayStation exclusive games waarvoor je toch echt met een Sony apparaat aan de slag moet (of even moet wachten).

Nioh

Nioh

Voor het geval je het niet had meegekregen, Nioh is mijn Game of the Year 2017, met vlag en wimpel. Het is dé game bij uitstek voor mij. Een redelijk moeilijke game waar je in bezig kan blijven en erg goed in kan worden. De soulslike combat en de lootdrops zoals in Destiny of Diablo III, en dat gecombineerd in het oude Japan vol mythische demonen. Eén van die elementen had het al een supertoffe game gemaakt.

Uncharted 2

Uncharted 2 heeft het actie/avonturen-game genre naar een volgend level getild. Uncharted 2 was een van de eerste games waarin het echt voelde alsof je in een film speelde. Vooral het begin zal ik nooit meer vergeten, dat je eerst rustig in de trein zit en voor je het weet hang je boven een afgrond aan een bungelende trein. Dat ook nog eens in de vrieskou! De game geeft je geen enkel moment van verveling, zonder in herhaling te vallen.

God of War

God of War (2018)

God of War heeft iets bijzonders gedaan, ze hebben de serie zo’n goede reboot gegeven dat ze daarbij gelijk een nieuwe standaard hebben neergezet. Wat je misschien niet eens was opgevallen, de game heeft geen enkel moment dat niet aansluit. Alles is in 1 zit en past aan elkaar. Geen cut-scenes die iets laten zien waar jij als held niet eens in de buurt bent. Daarbij komt het nog eens dat het een sterk verhaal is en je een bijl kan gooien die naar je terug komt vliegen.

Bloodborne

De game van Dark Souls studio FromSoftware is er eentje om nooit meer te vergeten. Het is even inkomen, maar als je eenmaal de eerste twee bazen hebt verslagen kan je niet meer stoppen. Ik durf te beweren dat bijna iedereen die Bloodborne heeft uitgespeeld de lay-out van Yharnam nog steeds uit zijn hoofd kent. Van de riolen met de grote ratten tot de kooien met honden en alles daartussen. Logisch ook, want waarschijnlijk heeft diezelfde groep gamers daar genoeg tijd doorgebracht.

Metal Gear Solid

Hideo Kojima’s geestekindje Metal Gear Solid was een van de eerste games die erg veel goed deed. Een goed verhaal, sterke stealth gameplay en goede stemacteurs. Helemaal niet gek dat Kojima is uitgegroeid tot de rockster in de gameindustrie. Nu heeft hij een eigen studio, Kojima Productions, en zitten hij en zijn team achter een van de meest geanticipeerde games. Anyway, Metal Gear Solid is tof.

Horizon Zero Dawn the Frozen Wilds

Horizon Zero Dawn

Robotdinosauriërs. Dat zou al genoeg moeten zijn om menig gamer enthousiast te krijgen. Zet daar nog een toffe chick bij met pijl en boog en je hebt een van de tofste PlayStation exclusives. De game is gemaakt door de Nederlandse vrienden van Guerrilla Games en het is er eentje om in te lijsten. Horizon Zero Dawn heeft vanaf de eerste beelden tot en met de game plus DLC menig gamer gelukkig gemaakt. Nu maar hopen op een tweede deel.

Knack 2

Knack II

Dit is waarschijnlijk de minst voor de hand liggende keus, maar Knack II is er eentje om niet te onderschatten. De game combineert soepele gameplay met een vriendelijk verhaal in een uniek concept. Daarbij komt ook nog eens een leuke kijk op puzzels oplossen. Zelf vond ik Knack II erg leuk, en zeker als die ergens voor een prikkie te koop is, zou ik het gewoon eens proberen. Het zal je waarschijnlijk verbazen.

Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus is voor de derde keer uitgekomen, de laatste keer voor PlayStation 4. Blue Point heeft een prachtige wereld neergezet waar de immense colossi in verscholen zijn. Je moet, om iemand die je lief hebt te redden, de gigantische beesten doden. de meeste wil je helemaal niet aanvallen, maar ja, je hebt niet echt een keuze. Met dat in het achterhoofd is Shadow of the Colossus een mentaal spelletje die er ook nog eens erg goed uitziet.

Marvel’s Spider-Man

Insomniac is nog steeds bezig met haar ererondje en dat is hartstikke terecht. Spider-Man is gewoon goed. Het originele verhaal is erg sterk en de vrijheid in de combat is ongekend. Toch is het sterkste punt het webslingeren, dat is zó goed gedaan dat het alleen maar leuk is dat de New York een ware plaag aan collectables heeft. Redenen genoeg om lekker te blijven rondslingeren, zelfs als je de game allang hebt uitgespeeld.

NieR Automata

NieR: Automata

NieR: Automata heeft 2D en 3D op een unieke manier samen weten te brengen. Daarbij komt nog dat de game geïnspireerd is op de ‘ouderwetse’ bullethell games waar je een weg moet banen tussen honderden, zo niet duizenden kogels. NieR: Automata is een one-of-a-kind game die gelukkig grote golven heeft gemaakt en ondertussen ook op andere platformen is terechtgekomen. Hier willen we wel meer van zien.

Sorry, er zijn geen polls op dit moment.
Roel van Eeden
Gamer, vader, schrijver, dienstindeler bij Arriva, liefhebbende echtgenoot, in willekeurige volgorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.